20 °C Budapest
Ezt nem gondoltad volna: 6 százalékot is kaphatsz a betétedre

Ezt nem gondoltad volna: 6 százalékot is kaphatsz a betétedre

Pénzcentrum
2015. október 22. 06:09

Az alacsony hozamkörnyezet a bankbetéteknek sem kedvezett az elmúlt időszakban, ezért a pénzintézetek is kénytelenek voltak újragondolni a megtakarítási kínálatukat. Emiatt viszont a bankbetétek az eltérő futamidő és feltételrendszer miatt nehezen összehasonlíthatóak lettek. Hol kapjuk most a legtöbb kamatot a pénzünk után?

A jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően a megtakarítások többségének csökkentek a hozamai, a legfrissebb adatok szerint átlagosan 0,88 százalékos kamattal köthetünk le bankbetétet. Vannak azonban olyan bankok, ahol még így is az alapkamat többszörösét kínálják kamatként.

Hogyan kaphatunk kiemelkedő kamatot?

A kiemelkedő kamatokhoz a legtöbb banknál feltételeket kell teljesítenünk, tipikusan három ilyen feltétel van:

  • Friss pénz befizetése
  • Már meglévő pénz esetén jövedelem jóváírás a számlánkon vagy/és számlahasználat
  • Más befektetéssel kombinált betétlekötés

Persze jellemző több feltétel kombinációja is, mi most azt néztük meg, hogy melyik bank milyen feltételekkel adja a legjobb kamatot.

Hogyan hasonlítsuk össze az ajánlatokat?

Míg korábban a bankok jellemzően a 3, 6 és 12 hónapos betéteket helyezték előtérbe, addig mára a különleges feltételek és eltérő futamidők miatt nehezebb dolgunk van, ha össze szeretnénk hasonlítani a betéteket. Három csoportra osztottuk az elérhető betéteket és az azonos futamidő helyett a bankok válaszaiban található legkedvezőbb ajánlatott vettük figyelembe, 1 millió forint lekötésével számoltunk.

A friss pénz lekötésekor szinte minden banknál kedvező ajánlatokat kaphatunk. Ezek közül érdemes kiemelni a BNP ajánlatát, ahol akár egy éven keresztül kaphatunk kedvező, 2,8 százalékos kamatot, de a legmagasabb ajánlat az UniCredité, ahol három hónapig 3,8 százalékos egységes betéti kamatmutatóval (EBKM) számolhatunk. Érdekes, ha a lekötéssel együtt igényeljük és aktiváljuk az okostelefonunkon a mobilbank alkalmazást, akkor a kamatunk már 4,06 százalék lesz. Érdemes megemlíteni még a K&H betétjét, amelyet ha jövedelem jóváírással kombinálunk, akkor 3,5 százalékot is kaphatunk, igaz alapból csupán 2,5 százalék a kamat. Említést érdemelnek még a takarékszövetkezetek ajánlatai, több helyen találhatunk a jegybanki alapkamatnál magasabb ajánlatot, a Mecsek takaréknál például most 3 százalékos kamattal köthetünk le pénzt 3 hónapra.

A friss pénzekkel szemben a meglévő megtakarításainkra jellemzően jóval alacsonyabb kamatokat kínálnak a bankok, de azért itt is találhatunk kiemelkedő ajánlatokat. A friss pénzes feltételnél alig alacsonyabb a BNP betéte, ahol 2,4 százalékos kamattal köthetünk le, de kiemelkedőnek számít az UniCredit és a Budapest ajánlata is 1,46 százalékos, illetve 1,25 százalékos kamatával.

Néhány bank kínál csupán befektetéssel összekötött betétlekötési lehetőséget az ügyfeleknek, aminek előnye, hogy régi megtakarítás után is kaphatunk kiemelkedő kamatot, igaz, ezért cserébe hosszabb távú megtakarítást kell indítanunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Banknál 4 és 12 hónapos futamidő mellett kaphatunk kiemelkedő kamatot. A 4 hónapos konstrukció mellé lakástakarék pénztárat kell indítanunk az extra kamatért, míg a 12 hónaposnál legalább a betéttel megegyező összegű TBSZ értékpapírszámlát kell nyitnunk. A K&H befektetéssel összekötött betétei mellé befektetési alapokat vásárolhatunk, illetve megtakarításos életbiztosítással vagy nyugdíjbiztosítással kombinálhatjuk, így kapjuk meg magas kamatot.

A CIB-nél a kiemelkedő kamathoz a betétlekötés mellé szintén befektetési alapot kell vásárolnunk, de válogathatunk a lakossági állampapírok közül is. Az OTP esetében befektetési alap vásárlása mellé kaphatunk kiemelkedő kamatot a betétünkre, viszont ha friss pénzt helyezünk el kombináltan, akkor a betéti részre szóló kamatot további 1 százalékkal növelhetjük. A leginkább kiemelkedő kamatot azonban az Erste kínálja most, ugyanis egy hónapos lekötés mellett 6 százalékot, míg két hónapos esetén 5 százalékot gyarapodhat a betétbe fektetett pénzünk. Lényeges, hogy a megtakarított összeg fele kerül betéti lekötésre, a másik feléből a bank ingatlanba fektető befektetési alapját kell megvásárolnunk a kiemelkedő kamatokért.

Melyik a legjobb választás?

Ha pénzhez jutunk, akkor érdemes legalább átmenetileg kihasználni a számlavezető bankunk extra kamatait, de ha középtávon is betétben tartanánk a pénzünket, akkor a friss betét akció után a befektetéssel kombinált betétet érdemes választanunk. Ennek azonban lehetnek kockázatai, hiszen a befektetésnek sokszor nincs fix kamata és a nem tőkevédett befektetési alapoknál a tőkénk is veszélybe kerülhet. Ha viszont hosszútávon is a betétbe tennénk a pénzünket, akkor érdemes olyan bankot választani, ahol a meglévő pénz után is kiemelkedő kamatot kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?