Ezt nem gondoltad volna: 6 százalékot is kaphatsz a betétedre

Pénzcentrum
2015. október 22. 06:09

Az alacsony hozamkörnyezet a bankbetéteknek sem kedvezett az elmúlt időszakban, ezért a pénzintézetek is kénytelenek voltak újragondolni a megtakarítási kínálatukat. Emiatt viszont a bankbetétek az eltérő futamidő és feltételrendszer miatt nehezen összehasonlíthatóak lettek. Hol kapjuk most a legtöbb kamatot a pénzünk után?

A jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően a megtakarítások többségének csökkentek a hozamai, a legfrissebb adatok szerint átlagosan 0,88 százalékos kamattal köthetünk le bankbetétet. Vannak azonban olyan bankok, ahol még így is az alapkamat többszörösét kínálják kamatként.

Hogyan kaphatunk kiemelkedő kamatot?

A kiemelkedő kamatokhoz a legtöbb banknál feltételeket kell teljesítenünk, tipikusan három ilyen feltétel van:

  • Friss pénz befizetése
  • Már meglévő pénz esetén jövedelem jóváírás a számlánkon vagy/és számlahasználat
  • Más befektetéssel kombinált betétlekötés

Persze jellemző több feltétel kombinációja is, mi most azt néztük meg, hogy melyik bank milyen feltételekkel adja a legjobb kamatot.

Hogyan hasonlítsuk össze az ajánlatokat?

Míg korábban a bankok jellemzően a 3, 6 és 12 hónapos betéteket helyezték előtérbe, addig mára a különleges feltételek és eltérő futamidők miatt nehezebb dolgunk van, ha össze szeretnénk hasonlítani a betéteket. Három csoportra osztottuk az elérhető betéteket és az azonos futamidő helyett a bankok válaszaiban található legkedvezőbb ajánlatott vettük figyelembe, 1 millió forint lekötésével számoltunk.

A friss pénz lekötésekor szinte minden banknál kedvező ajánlatokat kaphatunk. Ezek közül érdemes kiemelni a BNP ajánlatát, ahol akár egy éven keresztül kaphatunk kedvező, 2,8 százalékos kamatot, de a legmagasabb ajánlat az UniCredité, ahol három hónapig 3,8 százalékos egységes betéti kamatmutatóval (EBKM) számolhatunk. Érdekes, ha a lekötéssel együtt igényeljük és aktiváljuk az okostelefonunkon a mobilbank alkalmazást, akkor a kamatunk már 4,06 százalék lesz. Érdemes megemlíteni még a K&H betétjét, amelyet ha jövedelem jóváírással kombinálunk, akkor 3,5 százalékot is kaphatunk, igaz alapból csupán 2,5 százalék a kamat. Említést érdemelnek még a takarékszövetkezetek ajánlatai, több helyen találhatunk a jegybanki alapkamatnál magasabb ajánlatot, a Mecsek takaréknál például most 3 százalékos kamattal köthetünk le pénzt 3 hónapra.

A friss pénzekkel szemben a meglévő megtakarításainkra jellemzően jóval alacsonyabb kamatokat kínálnak a bankok, de azért itt is találhatunk kiemelkedő ajánlatokat. A friss pénzes feltételnél alig alacsonyabb a BNP betéte, ahol 2,4 százalékos kamattal köthetünk le, de kiemelkedőnek számít az UniCredit és a Budapest ajánlata is 1,46 százalékos, illetve 1,25 százalékos kamatával.

Néhány bank kínál csupán befektetéssel összekötött betétlekötési lehetőséget az ügyfeleknek, aminek előnye, hogy régi megtakarítás után is kaphatunk kiemelkedő kamatot, igaz, ezért cserébe hosszabb távú megtakarítást kell indítanunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Banknál 4 és 12 hónapos futamidő mellett kaphatunk kiemelkedő kamatot. A 4 hónapos konstrukció mellé lakástakarék pénztárat kell indítanunk az extra kamatért, míg a 12 hónaposnál legalább a betéttel megegyező összegű TBSZ értékpapírszámlát kell nyitnunk. A K&H befektetéssel összekötött betétei mellé befektetési alapokat vásárolhatunk, illetve megtakarításos életbiztosítással vagy nyugdíjbiztosítással kombinálhatjuk, így kapjuk meg magas kamatot.

A CIB-nél a kiemelkedő kamathoz a betétlekötés mellé szintén befektetési alapot kell vásárolnunk, de válogathatunk a lakossági állampapírok közül is. Az OTP esetében befektetési alap vásárlása mellé kaphatunk kiemelkedő kamatot a betétünkre, viszont ha friss pénzt helyezünk el kombináltan, akkor a betéti részre szóló kamatot további 1 százalékkal növelhetjük. A leginkább kiemelkedő kamatot azonban az Erste kínálja most, ugyanis egy hónapos lekötés mellett 6 százalékot, míg két hónapos esetén 5 százalékot gyarapodhat a betétbe fektetett pénzünk. Lényeges, hogy a megtakarított összeg fele kerül betéti lekötésre, a másik feléből a bank ingatlanba fektető befektetési alapját kell megvásárolnunk a kiemelkedő kamatokért.

Melyik a legjobb választás?

Ha pénzhez jutunk, akkor érdemes legalább átmenetileg kihasználni a számlavezető bankunk extra kamatait, de ha középtávon is betétben tartanánk a pénzünket, akkor a friss betét akció után a befektetéssel kombinált betétet érdemes választanunk. Ennek azonban lehetnek kockázatai, hiszen a befektetésnek sokszor nincs fix kamata és a nem tőkevédett befektetési alapoknál a tőkénk is veszélybe kerülhet. Ha viszont hosszútávon is a betétbe tennénk a pénzünket, akkor érdemes olyan bankot választani, ahol a meglévő pénz után is kiemelkedő kamatot kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm