OTP-s ügyfelekre vadásznak: pénzmágiát ígérnek a netes csalók

OTP-s ügyfelekre vadásznak: pénzmágiát ígérnek a netes csalók

2015. szeptember 7. 16:01

Már a Facebookon is garázdálkodnak a bankkártyás csalók: pénzmágiát ígérve próbáltak meg nemrég bankkártya adatokat megszerezni OTP-s ügyfelektől.

Az OTP Bank közösségi oldalán nemrég megjelent felhívás (lásd alább) szerint csalók, magukat jósnak, vagy másmilyen mágikus személynek kiadva, pénzmágiát ígérve próbálnak bankkártya adatokat szerezni:

Még mindig ez a legbiztonságosabb

Noha ma már a rendőrségi híreket böngészve szinte minden héten találkozni különböző bankkártyás csalásokról szóló esetekkel, a plasztik még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest). A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

A következőket érdemes betartani:

  • Soha, senkinek ne adjuk meg (se személyesen, se telefonon, se interneten) a bankkártyánkon található személyes adatokat (a bankkártya számát, lejárati időt és a bankkártya hátoldalán az aláírási panelen lévő számsor utolsó három jegyét (biztonsági kód))!
  • Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.
  • Állíts be SMS-értesítőt! Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.
  • Ha olyan tranzakcióról kaptunk sms-t, aminél nem mi fizettünk, nem mi vettünk fel készpénzt, azonnal hívjuk bankunkat.
  • Állíts be napi limitet! A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.
  • Figyeljünk vásárlásnál, készpénzfelvételnél, nehogy valaki közvetlenül mögöttünk álljon. Takarjuk el a terminál billentyűit, amikor megadjuk a PIN kódunkat.
  • Vigyázzunk a bankkártyánkra. Ha esetleg eltűnik, azonnal tiltassuk le.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25