Rengeteg pénzt bukott a magyar lottómilliomos: mi történt?

Rengeteg pénzt bukott a magyar lottómilliomos: mi történt?

2015. augusztus 21. 10:15

Többször is foglalkoztunk már Andra­schek Lászlóval. A győri hajléktalan néhány éve 630 milliót nyert a lottón, most pedig kiderült, hogy 40 milliót bukott.

Andraschek László 2013 márciusában nyert 638 millió forintot a Skandináv lottón. Felesége, Anikó a Magyar Narancsnak mesélt arról, hogy változott meg az életük azóta.

A korábban szövettani asszisztensként dolgozó asszony és férje szegénységben élt az önkormányzattól bérelt lakásban. Nem tudták fizetni a svájci frank alapú hitelüket, az utóbbi években felhalmozott 300 ezer forint rezsidíjtartozás miatt pedig 2013 áprilisában már a kilakoltatásra vártak, amikor megnyerték a lottónyereményt.

Hamar belátták azonban, hogy a lottónyeremény tulajdonosaiként régi környezetük már más emberként tekint rájuk. Több ismerős becsöngetett, hívták őket telefonon, írtak nekik az interneten, sőt, kaptak fenyegetéseket is. Nemcsak ismerősök, de ismeretlenek is felkutatták őket, jöttek még az ország másik végéből is, könyörögtek, hogy fizessék ki nekik a devizahitelüket. Odáig fajult a helyzet, hogy átmeneti időre testőr nélkül nem mertek kilépni az utcára.

A helyzet azóta annyit változott, hogy - a Bors információi szerint - egy vidéki rehabilitációs intézetben kezelik a lottómilliomost, alkoholproblémái miatt. Helyzetén az is rontott, hogy

a brókercsődön 40 millió forintot bukott.


Mi történhetett?

A körülményekből arra lehet következtetni, hogy a lottómilliomos

  • a Buda-Cash,
  • a Quaestor,
  • a Hungária Értékpapír,
  • esetleg a Kun-Mediátor

botrányon bukott ilyen hatalmas összeget.

Néhány napja a felszámoló három közleményt is kiadott a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária károsultakat érintő fontosabb információkról. A közlemény szövege néhol igencsak nehézkes, ráadásul biztos vannak olyanok, akik már nem tudják követni a hetente napvilágot látó újabb fejleményeket, így az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hol is állunk most és milyen teendők várnak még a károsultakra.

Buda-Cash

A Buda-Cash Brókerház károsultjaival a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) már korábban elkezdte felvenni a kapcsolatot, itt az ügyfélegyeztetések és személyes beazonosítások javarészt már megtörténtek, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda döntött a vagyonzár feloldásáról.

Az ügyfél- és adategyeztetések során kiderült, hogy pénz és értékpapírok is hiányoznak az ügyfelek számláiról, a PSFN tájékoztatása szerint a mintegy 13 ezer ügyfélből 3-4 ezer ügyfél juthat hozzá hiánytalanul a pénzéhez(a hiányzó követelések maximum 20 ezer eurós értékéig pedig a Beva áll helyt).

A hiánytalanul fellehető ügyfélvagyonok kiadása már megkezdődött, azon ügyfelek esetében pedig, akiknél hiányt tártak fel az értékpapírok között, a hatályos törvények szerint homogén csoportok képzése után, arányosítva fizetik ki a hiányzó pénzösszegeket.

A közlemény a felszámolási eljárás kezdő időpontja után az ügyfélszámlákra érkező osztalékok kifizetéséről is rendelkezik. Eszerint a Buda-Cash Brókerház felszámolásának elindulása után 6 tőzsdei cég fizetett osztalékot a Bud-Cashnél vezetett értékpapírszámlára, ezek az osztalékok azonban más elbírálás alá esnek a felszámolónál. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor kapták meg a károsultak az osztalékot:

1. Az egyik eset az, amikor az osztalékfizető értékpapírok után járó osztalékot a károsultak a felszámolás elindítását követően kapták meg a számlájukra.

Ezeket az osztalékokat a felszámoló elkülönítetten kezeli, mivel az így kapott pénzösszegek nem képezik semmilyen homogén csoport részét, azt az osztalékfizető értékpapírok hiánytalan megléte esetén minden esetben, hiánytalanul kifizetik az ügyfeleknek.

Persze az is előfordulhat, hogy az osztalékfizető értékpapírok közül néhány hiányzik az ügyfélszámlákról, ekkor a felszámoló homogén csoportokat képez az értékpapírokból, és az így meghatározott kiadási arányok figyelembe vételével fizeti ki az ezek után járó vagy időközben még befolyó osztalékokat (tehát az osztalékot is csak arányosítva kapják meg).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. A másik eset az, amikor az osztalékfizető részvények után járó osztalékot az ügyfelek még a felszámolás elindulása előtt kapták meg a számlájukra. Ebben az esetben a PSFN nem kezeli elkülönülten az osztalékból befolyó pénzeket, hanem az is egy nagy kalapba kerül, és pénzeszközként kezelik.

Ha ezek a pénzeszközök hiánytalanul megvannak az ügyfelek számláin, akkor azt egyben meg is kapják az ügyfelek. Ha pedig hiány van a pénzeszközökben, akkor devizanemenkénti arányosítás után juthatnak majd hozzá a követelésükhöz.

A legfontosabb különbség tehát az, hogy a felszámolás kezdő időpontjáig minden, az ügyfelek számláján fellehető eszköz, így az osztalék is, pénzeszköz-követelésnek minősül és a követelést együttesen kezelik, míg a felszámolást követően a számlákra érkező osztalékot külön, a fentiek szerint fizeti ki a felszámoló.

Az osztalékfizetéssel érintett 712 Buda-Cash ügyfélnek most három dologra kell figyelnie:

  • Akiknél már megtörtént a személyes beazonosítás és ezzel együtt a pénzforgalmi számlájukat is bejelentették, az osztalékok kifizetését nekik a felszámoló automatikusan teljesíti.
  • Akiknél megtörtént a személyes beazonosítás, de nem adták meg a pénzforgalmi számlájukat, az ügyintézők telefonos megkeresés útján egyeztetik azt az ügyféllel, nem kell tehát még egyszer bemenni személyes találkozóra.
  • Akik pedig még nem vettek részt személyes adategyeztetésen, mindenképpen sort kell keríteni rá, és az egyeztetés során meg kell adniuk a pénzforgalmi számlájuk számát ahhoz, hogy nekik is átutalhassa a PSFN az osztalék után járó pénzösszeget.

Quaestor

Előrelépés történt a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél egyéb (nem Quaestor-kötvény) értékpapírokkal rendelkező ügyfelek vagyonkiadásában is. Korábban már írtunk arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a Quaestor Értékpapír Zrt. vagyonának zár alá vételét részben feloldotta, így folyamatban volt azoknak az értékpapíroknak a kiadása, ahol a vagyonelemek konkrétan ügyfelekhez rendelhetőek és beazonosíthatóak.

A tegnapi közlemény szerint a felszámoló nagyrészt már befejezte a Quaestor Értékpapír Zrt. nyilvántartásának elemzését, így az ez alapján 345 féle, maradéktalanul rendelkezésre álló eszközt kiadja az ügyfeleknek a felszámoló.

Az osztalékok kifizetésére a Quaestor-ügyfelek esetében is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a Buda-Cashnél fentebb leírtak, azonban fontos különbség, hogy a Quaestor-ügyfelekkel a felszámoló még csak most kezdi meg a személyes egyeztetéseket és a beazonosítást. Erre szeptember 1-ig biztos várni kell, mivel az ügyfélszolgálat csak szeptember 1-től fog működni.

Addig is azok, akiknek a telefonszáma nincs meg a Quaestor Értékpapír Zrt. rendszerében, küldjék azt el a quaestor@psfn.hu email címre, a felszámoló ez alapján tudja majd megkezdeni az adategyeztetést.

Hungária

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei is örülhetnek, mivel náluk is megkezdi a PSFN az adat- és ügyfélegyeztetéseket. Hasonlóan a Quaestorhoz, itt is szeptember 1-jével áll majd fel az ügyfélszolgálat, a részletes tudnivalókat és a személyes beazonosítás módját azonban csak később közlik majd. Azért a Hungária ügyfeleknek sem kell addig ölbe tett kézzel ülniük, szeptemberig érdemes nekik is más befektetési szolgáltatónál értékpapírszámlát nyitniuk, hogy arra utalhassák majd át a nekik járó ügyfélvagyont.

A pontos hiány mértékére még mindig nincs információja a felszámolónak, a PSFN folyamatosan kapja vissza az ügyfeleknek korábban kiküldött egyenlegközlőket, azok feldolgozása folyamatban van.

A Buda-Cashez és a Quaestorhoz hasonlóan a Hungária ügyfelei is megkapják az adategyeztetések után a nekik járó osztalékot, ráadásul ebben az esetben a felszámoló külön kiemelte, hogy a felszámolási eljárás során lejáró diszkont kincstárjegyek és államkötvények kamata is a felszámolás időpontja után beérkező osztalékokkal azonos elbírálás alá esik, ezt is külön kifizeti tehát a PSFN, ha az állampapírok hiánytalanul megvannak a számlákon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25