21 °C Budapest
A magyar bankkártyák titka: nem is tudjuk, mi lapul a tárcánkban

A magyar bankkártyák titka: nem is tudjuk, mi lapul a tárcánkban

2015. augusztus 18. 06:00

Világszerte átalakul a bankkártyahasználat, a legtöbb bank már csak olyan kártyát ad az ügyfeleinek, ami érintéses fizetésre is alkalmas. Mint ahogy az új technológiáknál az lenni szokott, az érintőkártyás fizetéstől is sokan ódzkodnak. Szétnéztünk, hogy a magyar bankoknál van-e lehetőség arra, hogy ne PayPass-os, vagy PayWave-es kártyát kérjünk. 

Országszerte egyre több elfogadó pénztárnál fizethetünk érintőkártyával, ez a gyakorlatban jelentősen felgyorsítja a vásárlásokat. Bár az érintőkártyák egyre biztonságosabbak, még mindig sokan ódzkodnak attól, hogy ilyen bankkártyát kérjenek a bankjuktól. A Pénzcentrum mutatja, nekik milyen lehetőségeik vannak.

Ezeknél a bankoknál nincs érintőkártya

Ugyan a bankok többségénél választhatunk egyérintéses és hagyományos (PIN-kódos) fizetésre alkalmas kártyát egyaránt, mégis vannak pénzintézetek, akik egyelőre csak hagyományos kártyákat kínálnak az ügyfeleknek.

Az FHB-nál jelenleg nincsenek PayPass-os, illetve PayWave-es kártyák, a CIB-nél pedig 2016-ra ígérik az érintőkártyák bevezetését. Lényeges, hogy minden banknál találhatunk olyan betéti kártyát, amelyik nem alkalmas az érintéses fizetésre.


A többi banknál a kibocsátott kártyáknál választhatunk érintés nélküli fizetésre alkalmas és erre alkalmatlan betéti kártyákból egyaránt, egy banknál átlagosan 4-5 féle plasztikot választhatunk, de sok pénzintézet ezen felül pontgyűjtésre alkalmas kártyákat és hitelkártyákat is kínál az ügyfeleknek.

Mi fenyegetheti az érintőkártyásokat?

Digitális zsebtolvajokkal riogat az európai és az amerikai sajtó. A - hírek szerint - egyre jobban terjedő bűnözői módszer lényege, hogy közel, legalább 15 centiméterre kerülnek az áldozathoz (például egy tömegközlekedési eszközön, vagy egy zsúfolt bevásárlóközpontban), és egy speciális eszközzel leolvassák bankkártyájának több fontos adatát.

Az amerikai ABC News riportja szerint bárki könnyedén beszerezhet ilyen eszközöket, például NFC-olvasót, 54 dollárért (kb. 15 ezer forintért). Ennek ellenére az érintőkártyák biztonságosak, amelyek felgyorsítják és megkönnyítik a vásárlást.


Az "egyszerű" betéti kártyák között viszont csak a K&H-nál találunk olyan VISA kártyát, ami érintéses fizetésre is alkalmas PayWave technológiával van ellátva. Ezzel szemben a bankok többsége (a fent említett három kivétellel) a PayPass technológiát elérhetővé teszi az ügyfeleknek a MasterCard és a Maestro kártyákon keresztül. Érdemes még megemlíteni az MKB betéti kártyáit, ugyanis a MasterCard plasztikjainál eldönthetjük, hogy PayPassal, vagy anélkül kérjük a fizetőeszközt.

Mik az előnyei az egyérintéses fizetésnek?

Az érintésmenetes fizetéssel felgyorsulnak a vásárlások, hiszen nem kell beütni a PIN-kódunkat, hanem csak a terminálhoz kell tartani a kártyánkat, illetve a készpénzes fizetésnél is gyorsabb, hiszen nem kell a visszajáróval bajlódnia a pénztárosnak. Az 5 ezer forintos értékhatárig úgy tudunk egyérintésessel fizetni a kártyánkkal, hogy nincs szükség a PIN-kód megadására. Ugyan ennél nagyobb összegeknél PIN-kódot kell beütnünk, viszont ha elveszítjük, vagy ellopják a kártyánkat, akkor csak kisebb összegeket tudnak egyszerre leemelni róla.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Van olyan bank, amely hasonló okból korlátozza, hogy egymás után hány alkalommal fizethetünk érintésmenetesen a kártyánkkal. Ilyenkor egy PIN-kódos fizetés után újra érintésmenetesen használhatjuk a kártyánkat. Ez a korlátozás azonban jól jöhet, ha eltűnik a plasztik, hiszen csak korlátozottan tudja a "megtaláló" levenni a pénzünket a kártyánkról.

Mennyit áll a lenyúlt pénzből a bank?

Hivatalosan 30 napunk van arra, hogy jelentsük a kártyánk eltűnését, de érdemes minél előbb bejelenteni, hogy minél kevesebb pénzünket nyúlhassák le illetéktelenek. Két eset létezik ebből a szempontból:

  • Ha elveszett vagy ellopták a kártyánkat, akkor 45 ezer forintig kénytelenek vagyunk elszenvedni a kárt, viszont az efelett keletkezett mínuszt a bank átvállalja. Az érintésmenetes fizetésnél (ha hamar jelentjük a kártyánk eltűnését), akkor feltehetően jóval a 45 ezer forintos szint alatt maradhatunk, vagyis csak minimális kár ér minket.
  • Ha "csak" a kártyánk adatait lopják el tőlünk, akkor a bank vizsgálatot indít, és ha tisztázódik, hogy ténylegesen ellopták az adatainkat, akkor a bank a visszaélés mértékéig kártalanítja az ügyfelet. Ez viszont előfordulhat, hogy 30 vagy 60 napig is eltart.

Mennyire elterjedt az egyérintéses fizetés?

A magyar bankok újonnan kibocsátott betéti kártyáinak többsége ma már érintésmenetes fizetésre alkalmas. A K&H-nál már 200 ezer ilyen kártya van forgalomban, az OTP kártyáinak kétharmada alkalmas az egyérintéses fizetésre, de az Erste-nél kibocsátott kártyák túlnyomó többségével is elérhető az egyszerűsített fizetési módszer.

A nagy élelmiszerláncoknál mára már szinte kivétel nélkül elérhető az egyérintéses fizetés, és ahogy az egyik legnagyobb terminálkibocsátó korábban a Pénzcentrumnak nyilatkozott, 2017 végéig a kisebb boltokban is lecserélik a régi fizetési terminálokat.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év első három hónapjában több mint 20 millió darab érintéses vásárlást hajtottak végre, melyek összértéke meghaladta a 70 milliárd forintot, ez a teljes összeget tekintve közel háromszoros növekedést jelentett. A vásárlások közel negyede érintéses tranzakció volt, az átlagos értéke pedig 3 500 forint körül alakult.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?