Indul a fesztiválszezon: még nem késő spórolni egy kicsit

Pénzcentrum
2015. június 10. 14:09

Indul a fesztiválszezon: heteken belül kezdődik az első igazán nagy rendezvény, a soproni VOLT. Magyarországon egyébként már évek óta egymást érik a fesztiválok. Ezeken a rendezvényeken azonban szinte kivétel nélkül csak kártyával tudunk fizetni az ételekért és italokért, azonban az ott kiváltott fizetőkártyák általában csak egy fesztiválon használhatóak fel. Ennek a kiváltását azonban megúszhatjuk, ha fesztiválos fizetésre eleve alkalmas bankkártyát kérünk a bankunktól.

Az érintéses fizetésre alkalmas kártyák elterjedésével egyre többen fizethetnek egyszerűen a fesztiválokon. A szokásos nagy fesztiválok mellett azonban a kisebb food-show-k, illetve sör- bor, és pálinkafesztiválok elsőszámú fizetőeszköze is a PayPass-os fizetés.

Miért éri meg kiváltani az érintőkártyát?

Az érintőkártyákkal a boltokban is egyszerűsödik a fizetés, azonban ha fesztiválozunk, akkor hosszú távon spórolhatunk is, ha az érintéses fizetésre alkalmas kártyát kérünk a bankunktól. A nagy fesztiválokon ugyanis csak PayPass érintőkártyával, illetve a helyszínen kiváltható fesztiválkártyával lehet fizetni.

Mivel minden fesztiválra újra kell váltani a fesztiválkártyát, ezért sokkal egyszerűbb, ha az egyébként is használatos bankkártyánkkal fizetünk az ételekért, italokért. Ráadásul ezzel akár ezer forintot is megspórolhatunk fesztiválonként a kártyán, nem is beszélve a bankkártyás feltöltés költségeiről.

A kiváltás díjai jellemzően csökkenthetők a kártya visszaváltásával, szemétszedéssel, vagy a kártya készpénzes feltöltésével. Ezt egyébként a kisebb fesztiválok mellett az alábbi nagy zenei rendezvényeken tehetjük meg:

  • Volt Fesztivál,
  • Balaton Sound,
  • Sziget Fesztivál,
  • B.MyLake,
  • Strand Fesztivál,
  • EFOTT,
  • Művészetek Völgye.
Azok a kereskedők, akik rendelkeznek egyérintéses fizetésre alkalmas terminállal, általában más fesztiválokon, rendezvényeken is lehetővé teszik az érintőkártyás fizetést

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a MasterCard. Persze az üzletekben is sokkal gyorsabbá válhat a vásárlás, hiszen az 5 ezer forint alatti vásárlásoknál nem kell PIN kódot megadni, így jóval gyorsabbá válik a fizetés, mintha hagyományos bankkártyával, vagy készpénzzel fizetnénk.

Az érintéses fizetés esetében alapvetően nincs olyan korlátozás, ami szerint bizonyos mennyiségű tranzakciót lehet végrehajtani a kártyánkkal egymás után. Az viszont nincs kizárva, hogy egyes bankoknál néhány érintéses fizetés után egy PIN kóddal végrehajtot tranzakcióra van szükség ahhoz, hogy újra kihasználhassuk az érintéses fizetés előnyeit.

Ez a kártya elvesztésekor jól jöhet, hiszen a maximális 5 ezer forintos összeget csak néhány alkalommal tudják leemelni a kártyánkról. Ugyan a hétköznapi fizetések során ez nem okoz nagyobb fennakadást, mégis, egy fesztivál során (ahol csak érintéses fizetésre van lehetőség) ez gondot okozhat.


Milyen kártyát kell kérni a bankomtól?

Az érintéses fizetésre mind a két nagy magyarországi kártyacég nyújt lehetőséget. Míg a MasterCard-nál a PayPass-nak, addig a Visa-nál PayWave-nek nevezték el ezt a rendszert. Lényeges azonban, hogy a fesztiválokon elsősorban a PayPass-os kártyákat használhatjuk. Ebből is két fajtát különböztethetünk meg:

  • Az egyik a már korábban is népszerű MasterCard-os érintőkártya,
  • A másik a viszonylag újabb Maestro PayPass-os kártya.
Mind a két PayPass-os érintőkártyával egyaránt lehet a fesztiválokon fizetni, az egyérintéses fizetés szempontjából nincs különbség a két kártyatípus között

- tette hozzá a kártyacég.

A nagyobb fesztiválok kezdetéig egyébként még nagyjából egy hónap van hátra (a VOLT július 1-én kezdődik). Ez alatt az idő alatt a bankunk valószínűleg ki tudja cserélni a betéti kártyánkat olyanra, amellyel a fesztiválokon is fizethetünk. A kártyacsere azonban pénzintézetenként eltérő időt vehet igénybe, ezért erről előzetesen tájékozódjuk a bankunknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így nem költöd el a teljes fizetésed a fesztiválon

A fesztivál hangulata miatt előfordulhat, hogy többet költünk, mint amennyit előre szerettünk volna ezt azonban két módszerrel is megelőzhetjük.

A napi költési limit módja bankonként eltérő, de a legtöbb esetben a korábban meghatározott standard költési limittől el lehet térni, akár állandó, akár átmeneti időszakra, ezt van, ahol a netbankon keresztül is intézhetjük.

Nem módosítható ugyanakkor az egy érintéssel működő fizetés értékhatára, vagyis a PIN kód megadása nélkül elkölthető összeg felső határa, ez az összeg egységesen ötezer forint. Az ennél nagyobb összegű vásárlásnál már meg kell adni a PIN kódunkat.

A másik lehetséges módszer, hogy csak annyi pénzt hagyjunk a számlánkon, amennyit a fesztiválra költeni szeretnénk, a többit pedig tegyük lekötött betétbe. Így megúszhatjuk, hogy észrevétlenül többet költsünk, illetve a kártya elvesztésekor sem tudnak megrövidíteni minket jelentős összeggel.

Mobilfizetés

Egyre elterjedtebb az okostelefonnal való fizetés. Ezt olyan telefonokkal tehetjük meg, amelyeket elláttak az úgynevezett NFC chippel. Ennek köszönhetően válhat a telefonunk fizetőeszközzé is egyben. Ezzel viszont egyelőre nem minden telefon előfizető élhet, és nem is minden banknál elérhető a funkció. A közeljövőben azonban az NFC chippel ellátott telefonok elterjedésével a mobilos fizetés is elterjedhet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem