17 °C Budapest
Az ATM veszélyei: tényleg nem szabad kidobni a bizonylatot?

Az ATM veszélyei: tényleg nem szabad kidobni a bizonylatot?

2015. június 9. 05:51

Két hete számoltunk be arról, hogy a rendőrök és a bankok biztonsági munkatársai közösen ellenőrzik az ATM-eket a Balatonnál, pontosabban Veszprém megyében. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szakértők mit látnak, mire figyelnek, amikor odalépnek egy bankjegykiadó automatához; mik azok az apró jelek, amiket a felhasználóknak is észre kell(ene) venniük azért, hogy ne váljanak áldozattá, amikor készpénzt vesznek fel.

Bár nincsenek bankkártyás visszaélések a Balatonnál, a rendőrök mégis kiemelten ellenőrzik az ATM-eket - leginkább azért, hogy ne is legyenek. Egy program keretében együtt járőröznek a bankok biztonsági szakembereivel, szétnéznek a pénzkiadó automatáknál, és speciális képzést is kapnak.

Az OTP Bank, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a VISA kártyatársaság a rendőrség részére oktató anyagot készített az ATM-eket érintő visszaélésekről. A bank és a rendőrség évek óta együttműködik azért, hogy rendőrök - amennyiben arra lehetőség van - járőrözésnél fokozottan ellenőrizzék a bank ATM-jeit. A Veszprém megyei zsaruk és a bank szakértői az elmúlt hetekben közösen is átnézték az ATM-eket, az OTP szakértői oktatták is a rendőröket arról, mire figyeljenek az automatáknál - tájékoztatta lapunkat a pénzintézet.

Egyébként a bankok és a töltő-ürítő, biztonságtechnikai cégek a bankjegykiadó automatákat rendszeresen ellenőrzik.

De mire kell figyelni?

Kíváncsiak voltunk, hogy a legtöbb ATM-mel rendelkező hazai bank szakértői mit néznek meg az ATM-eken, és mit tanácsolnak, mire figyeljen az ügyfél, amikor pénzt vesz fel - és néhány városi legendát is tisztázunk.

  • Mielőtt használnánk az ATM-et (készpénzt veszünk fel vagy fizetünk be, mobiltelefon kártyát töltünk fel, stb.) mindig ellenőrizzük, nem látunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait az automatán (pl. a kártyanyílásra nincs-e ráhelyezve valami). Ha bármi szokatlant tapasztalunk, ne használjuk az automatát.
  • Szintén nem tanácsos használni az automatát, ha bármiféle hibaüzenetet látunk a képernyőn.
  • Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Tartsunk diszkrét távolságot, amikor arra várunk, hogy az előttünk álló elvégezze a tranzakciót. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyt vagy személyeket.
  • Úgy álljunk az ATM-nél, hogy ne láthassák, amint PIN kódunkat megadjuk, vagy azt, mennyi pénzt veszünk fel. Kézzel takarjuk el a billentyűzetet, amikor beütjük a kódot.
  • Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is. Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódot.

Előfordul, hogy nagyon lassan adja vissza a kártyánkat az ATM: ez jelezhet veszélyt?

Az ATM típusától függően az automata különböző sebességgel húzza be és adja vissza a bankkártyát az ügyfélnek. Az, hogy az ATM lassan adja vissza a kártyát önmagában nem feltétlenül jelent veszélyt, utalhat egy esetleges technikai hibára is.

Tényleg nem szabad kidobni az ATM-nél a bizonylatot (mert abból információt nyerhetnek ki a kártyánkról/számlánkról?

A készpénzfelvételkor kapott bizonylaton olyan információ nem szerepel, amivel illetéktelen személyek visszaélést tudnának elkövetni, így azt nyugodtan ki lehet dobni az ATM közelében lévő szemetesbe is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell-e aggódnunk, ha az ATM elnyeli a kártyánkat?

Ha az automata elnyeli a kártyát, annak több oka lehet:

  • ha tranzakció végén nem vettük el időben a kiadott kártyát,
  • ha túl sok PIN elütés miatt elutasították a tranzakciót,
  • ha illetéktelen személy már korábban letiltott kártyával kezdeményezett tranzakciót.

Ha ezek közül egyik sem történt, vagy technikai hibára utaló üzenetet ír ki az automata, azonnal hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát. Lehetőleg az automata mellől telefonáljunk, ne hagyjuk el a helyszínt, amíg az ügyintézőtől nem kaptunk segítséget.

A bank telefonos ügyintézője sosem kérdezi a PIN kódunkat - ha esetleg mégis, akkor biztos, hogy nem jó számot hívtunk!

Azt se hagyjuk, hogy egy ismeretlen felhívja helyettünk a bankot: nem tudjuk ellenőrizni, milyen számot hívott, és ki van a vonal túloldalán, ezáltal könnyen illetéktelenek számára adhat ki bizalmas adatokat.

Mit tegyünk, ha gyanús jeleket tapasztalunk? Gyakran kapnak a bankok telefonos bejelentést ügyfeleiktől? Tipikusan mi az, amit ilyenkor bejelentenek az ügyfelek, ezek közül arányaiban mennyi a valós bűncselekményt?

Amennyiben az ügyfelek gyanúsat, szokatlant tapasztalnak az ATM-nél haladéktalanul értesítsék a bank telefonos ügyfélszolgálatát - tanácsolják az OTP szakértői. A beérkező bejelentéseket azonnal kivizsgálják, szükség esetén ellenőrzik az érintett ATM-et. A bejelentések csak kis százalékában fordul elő, hogy tényleges bűncselekmény történt, ekkor a visszaélések megelőzése érdekében szükséges lépéseket azonnal megteszik, és rendőrségi feljelentést is tesznek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?