5 °C Budapest

Na, ilyen bankfiókot sem láttunk még Magyarországon

Pénzcentrum
2015. május 13. 15:02

A bankfiókok teljes megújulása várható a közeljövőben, nemsokára kellemes kávézóban intézhetjük pénzügyeinket a sivár fiókok helyett, de még az is előfordulhat, hogy a napi bevásárlás közben intézzük el a banki teendőket. A Magnet közösségi bank ugyanis teljesen átalakítja a kirendeltségeit, sőt, az átalakítás már javában folyik. De mi az a közösségi bankolás?

A bankfiókok alapvető újragondolásán dolgozik jelenleg a Magnet Bank, az első fiók átalakításának munkálatai már javában folynak. A pénzintézet sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogyan bankolhatunk a jövőben, illetve mik a közösségi bankolás előnyei.

Közösségi tereket hoznak létre

A bankfiókok többsége steril, letisztult környezetű, ráadásul mivel a húsbavágó pénzügyekről van szó, ezért sokunknak a fogorvosi rendelő is szimpatikusabb lehet. Ezen a Magnet úgy változtat, hogy a fiókokat közösségi terekké alakítják. Az első elképzelés szerint egy kávézót hoznak létre, amely egyben a fiókok szolgáltatásait is kínálja.

A kávézókhoz hasonló megoldás mellett azonban másfajta bankolási megoldást is nyújtanak majd a jövőben a közösségi terek.

Nemsokára kialakításra kerülhet olyan kirendeltség, ami egyben zöldséges is, vagyis egy helyen intézhetjük a bevásárlást a családnak és a banki ügyeinket.
Terv: Nikoletti Petra, Térkultúra

Mit jelent a közösségi bankolás?

A közösségi bankolás lényege, hogy a bank felelősséget vállal fontos, mindenkit érintő ügyek mellett:

  • Támogatja a civil szervezeteket
  • Támogatja a "zöld" beruházásokat
  • Az ügyfelek maguk választhatnak díjfizetést
  • Kellemes munkakörnyezetet biztosít

A civil szervezetek támogatása úgy valósul meg, hogy a bank profitjának 10 százalékát minden évben szétosztja a pénzintézettel kapcsolatban lévő civil szervezetekkel. Ez éves szinten 20 és 50 millió forint közötti összeget jelentett az elmúlt években. Azonban nem a bank határozza meg, hogy melyik szervezet mennyi pénz kapjon, hanem az ügyfelek dönthetik el, hogy melyik szervezetnek szeretnének plusz támogatást nyújtani ilyen módon.

A "zöld" beruházások támogatása a megújuló energiákkal és az elektromos autókkal foglalkozó vállalatok támogatásán keresztül valósulnak meg. Azonban ebben az esetben sem feltétlen a bank dönt arról, hogy a betéteket milyen hitel kihelyezésre fordítsák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Betétesként megszabhatjuk, hogy "mire költse" a bank a kezelt pénzt, így támogatva a jövőbe mutató ügyeket.

Azonban nem csak mások támogatásán keresztül érzékelhetőek a közösségi bankolás előnyei. Mindig figyeltünk arra, hogy versenyképes bankszámlákat ajánljunk az ügyfeleknek és a számlacsomagjaink a legjobb ajánlatok között legyenek

- mondta Fáy Zsolt, a Magnet igazgatóságának elnöke.

A versenyképes díjak mellett a lakossági számlacsomagoknál az ügyfél döntheti el, hogy mennyi számlavezetési díjat fizet a banknak, az összeg nulla és ezer forint között mozoghat.

 A választható díjak ellenére az ügyfelek nem a fizetés megúszását látják a lehetőségben, mivel az átlagos számlavezetési díj 300 és 350 forint között mozog, ami nagyjából megegyezik más bankok hasonló díjaival.

Lényeges, hogy ezeket a kedvezményeket és lehetőségeket a bank nem az alkalmazottai kárára hajtja végre. Igaz ugyan, hogy valamivel alacsonyabb a fizetésük az átlagos banki fizetéseknél, ezért cserébe viszont élhetőbb, barátságosabb munkakörnyezetet biztosítanak a dolgozóknak, mint egy multinál.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03