-2 °C Budapest

Ilyen egyszerűen nyúlják le a PIN kódodat az ATM-nél, pillanatok alatt

2015. május 8. 06:02

Ijesztően egyszerű bankkártyás lenyúlásra figyelmeztet a brit rendőrség. A módszer lényege, hogy egy apró kamerát helyeznek el az ATM-en, így megszerzik a PIN kódot - a kártyaadatokat pedig egy gyorsan felszerelhető leolvasóval nyúlják le. Bár nincs tudomásunk arról, hogy konkrétan ilyen eszközökkel szereztek volna már meg kártyaadatokat Magyarországon, érdemes figyelni, hiszen a bűnözői módszerek általában gyorsan terjednek.

Rendkívül érdekes videót hozott nyilvánosságra a brit rendőrség. Első pillantásra azt gondolhatnánk, a képek ipari kamerával készültek, az igazság azonban sokkal ijesztőbb.

A képeket ugyanis egy kis eszközzel, konkrétan egy iPod Nano (MP3 lejátszó) készülékkel rögzítették. A kis kamerát jól álcázva az ATM fölé rögzítették, pont úgy, hogy látható legyen a felhasználó PIN kódja.

Eközben az ATM-en a kártya adatait is megszerezték, konkrétan egy kártyalopásra specializált preparátummal, amit az ATM-re szereltek fel, a kártya bemeneti nyílására.

Forrás: Greater Manchester Police

A Pénzcentrum szakértői forrásokból úgy értesült, hogy az ilyen berendezések beszerzése az interneten keresztül megoldható, számos külföldi webshop is forgalmaz ilyeneket, azonban ezek beszereléséhez, működtetéséhez szaktudás szükséges. A preparátumok számítástechnikai eszközöket rejtő részének - magának a testnek - az előállítása is költséges, hiszen annak tökéletesen illeszkednie kell a kiszemelt ATM-re, valamint színei és arculata sem üthet el nagyon a készpénzkiadó automatáétól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nekünk is van félnivalónk?

Bár a bűnözők módszerei ma már gyorsan terjednek, Magyarországon nem jellemzőek az ilyen fajta, elsősorban a kártyaadatok ellopására fókuszáló bűncselekmények - egyszerűen túl drágák és nehezen beszerezhetők ezek a preparátumok. A másik tényező, ami gátolja ezeknek az összetett eszközöknek a használatát, az az ATM-berendezések környezetének bekamerázása, amely megnehezíti az eszközök felszerelését az automatákra.

Forrás: Greater Manchester Police

Azonban jobb óvatosnak lenni: év elején már elfogott a rendőrség olyan bűnözőket Budapesten, akik adatszerző eszközt szereltek ATM-ekre.

6 jótanács a biztonságos bankkártya-használathoz

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Kezünkkel takarjuk le a PIN-kódot, amikor beütjük.
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et. Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?