25 °C Budapest
Milliókat utalnak tévedésből: rajtad is kattanhat a bilincs

Milliókat utalnak tévedésből: rajtad is kattanhat a bilincs

2015. április 7. 06:03

Naponta több alkalommal történik téves utalás, de vajon mit kell tennünk, ha a mi számlánkra érkezik plusz pénz?

Több millió banki utalás történik naponta, azonban ahhoz, hogy az általunk utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon, már egyetlen számjegy félreütése is elegendő. Akadnak meghökkentő példák is, amikor valakiből nem várt milliomos lett - ha csak egy rövid időre is.

Ilyen meghökkentő eset volt 2014-ben, amikor egy nagykőrösi férfinek a bankszámlájára 6 millió forintot utalt tévedésből a munkáltatója. A "szerencsés" férfi  nem vacakolt sokáig, hamar el is költött belőle közel 4 millió forintot, de a gyorsan jött gazdagság nem tartott sokáig, nem sokkal később rendőrök kopogtattak az ajtaján.

Ki a hibás?

Sokan gondolják, hogy az utalásnál a számlaszámnak és a számlatulajdonos nevének meg kell egyezni, mert enélkül az nem megy végbe. Azonban ez nem így van, mert a bank az utalásokat automatikusan végzi és a hatályos jogszabály szerint a jóváírást a számlaszám alapján kell teljesítenie.

Tehát létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg jóváírásra kerül akkor is, ha a név és a számlaszám eltér.

Így az követett el hibát, aki tévesen adta meg a bankszámlaszámot, amire utalni szeretett volna. Azonban ezt a tévedését minél előbb jeleznie kell, így visszakaphatja a pénzét, ha ebben a rossz címzett is partner.

Mit tegyünk, ha nálunk landol nem várt pénz?

Minden esetben járjunk utána, pl. a munkáltatónknál, hogy tényleg a megfelelő összeget utalta-e a számlánkra, illetve jelezzük számlavezető bankunk felé, hogy téves utalást írtak jóvá a számlánkon és ne kezdjünk önfeledt költekezésbe.

Amennyiben a címzett költ a összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a címzett jogalap nélküli gazdagodására való tekintettel a Ptk. az irányadó: az alaptalan összeget vissza kell téríteni, kizárólag jóhiszeműség esetén nem terheli a kötelezettség a címzettet, amikor is jogosultnak érezhette magát

- tudtuk meg az MKB Banktól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mihez kezdenénk a pénzzel?

A Pénzcentrum egyik olvasójának 2012-ben közel 5 millió forint érkezett a számlájára, amelyből tellett a végtörlesztésére és még maradt is egy kevés. Ekkor kérdeztük meg olvasóinkat ők mihez kezdenének a hirtelen jött milliókkal?

Az OTP Banknál hetente több alkalommal is történik téves utalás, ami előfordult már több milliós nagyságrendben is. A CIB Banknál pedig kiemelkedően nagy összegű téves utalás nem jellemző, általában 3 000 és 200 000 forintot utalnak félre, ezt azonban szinte mindennap.

Ügyfeleinktől naponta több alkalommal is kapunk arra vonatkozó jelzést, hogy téves utalás történt

- válaszolta megkeresésünkre a CIB Bank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30