19 °C Budapest
Figyelem, átverés! Támadják a magyar bank ügyfeleit

Figyelem, átverés! Támadják a magyar bank ügyfeleit

2015. január 28. 11:44

Adathalász levelekkel támadják az MKB Bank ügyfeleit - értesült a Pénzcentrum. A bank megerősítette, hogy észlelte a kísérletet, percekkel a támadás kezdete után.

Az alert@mkbsecuritykey.hu e-mail címről, a bank logójával érkezik az a levél, amit az MKB Bank nevében küldenek ismeretlenek, valószínűleg adathalászat céljából. A levél tárgya mindössze annyi, hogy "Bejelentés", a levélben pedig annyit írnak, hogy

Az Ön számlája jelenleg elakadt. Biztonsági okokból, meg kell, hogy érvényesítse a személyazonosságát.


Majd egy linkre kattinthatunk, ami az MKB netbanki belépőoldalára hasonlít, az URL-je viszont http://chyerdak.be - vel kezdődik.

Erre a kamu oldalra visz a levél linkje


Az ügyfél-azonosítók megszerzésére irányuló adathalász (más néven phishing) kísérletek eléggé elterjedtek: az internetes bankolás térhódításával mind többet próbálkoznak ilyesmivel a csalók. Ugyanakkor a bankok felkészültek az efféle esetek kezelésére - tudtuk meg az MKB Banktól.

A pénzintézet a mostani kísérletet is gyakorlatilag percekkel a támadás kezdete, azaz az első elektronikus levelek beérkezése után észlelte. A bank időben és részletesen tájékoztatta ügyfeleit az esetről annak érdekében, hogy se a mostani, se az esetleges jövőbeni próbálkozások ne okozhassanak nekik semmilyen kárt vagy kellemetlenséget. Megtette továbbá a szükséges lépéseket az átverős weboldal mielőbbi törlése érdekében.

A pénzintézet az utóbbi időszak összes adathalász kísérletét visszaverte anélkül, hogy azokból akár az ügyfeleknek, akár a banknak kára származott volna, rendszereik biztonságosabbá is váltak.

Amennyiben az ügyfelek szem előtt tartanak két fontos tényt, az efféle próbálkozások kudarcra vannak ítélve:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a bankok sosem kérnek ügyfeleiktől bizalmas, személyes, illetve azonosításra alkalmas adatokat, mint például jelszavakat, PIN kódokat sem telefonon, sem e-mailben;
  • ilyen adatokat soha senkinek ne adjunk meg; a "kíváncsiskodó" megkereséseket gondolkodás nélkül és azonnal vissza kell utasítani, a kísérletről pedig érdemes haladéktalanul értesíteni bankunk ügyfélszolgálatát.


Az igazi bizonyíték arra, hogy adathalász honlappal állunk szemben, ha internetes böngészőnk címsorában nem "mkb-s" honlapcímet látunk, illetve a biztonságosnak tekintett "https" protokoll helyett "http" protokollt olvashatunk. Biztonsági okokból banki internetes szolgáltatásokat soha ne használjunk úgy, hogy a bank internetes oldalát e-mail-ben kapott hivatkozáson keresztül érjük el. Mindig kézzel és pontosan írjuk be számítógépünk böngészőjének (browser) címsorába a bank internetes honlapjának címét. Azonosító adatokat csak az ilyen módon elért netbanki szolgáltatás bejelentkező oldalaira írjunk. E biztonságos oldalon adataik megadása előtt ellenőrizhető, hogy a kommunikáció biztonságos szabályrendszer (https protokoll és nem http) szerint történik (képernyő ablak teteje), és a kapcsolat banki oldalán tanúsított, biztonságos központi gép áll.

Érdemes a zöld hátterű - biztonságos - URL-t keresni:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?