16 °C Budapest
Ezt valaki nagyon benézte, pedig két autót is nyert

Ezt valaki nagyon benézte, pedig két autót is nyert

2015. január 11. 07:00

Kevesen gondolnák, hogy a nyereménybetétek még mindig népszerű megtakarítási formák többek között az autónyeremény lehetősége miatt. Persze az sem mellékes, hogy megúszható az adó- és járulékfizetés ezzel a konstrukcióval, mivel ezt a bank kifizeti helyettünk.

Ugyan rengeteg modern megtakarítási forma van, mégis évtizedek óta népszerűek a nyeremény betétek, amelyek egészen különleges formái annak, hogy megspórolt pénzünket félretegyük. Ezek egyébként csak két hazai banknál érhetőek el, az FHB-nál nyeremény betét és az OTP-nél gépkocsinyeremény betétkönyv formájában.

Ezért jó a nyeremény betétkönyv

Ugyan a sorsolások során kérdéses, hogy mi visszük-e el a nyereményeket, azonban ha nyerünk, akkor a nyeremény után nem kell se kamatadót (16 százalék), sem pedig egészségügyi hozzájárulást (EHO, 6 százalék) fizetnünk (a bank megteszi ezt helyettünk). Hasonló a helyzet akkor, ha a nyeremény helyett annak ellenértékét kérjük (ezt bármikor megtehetjük), ilyenkor is meg kell fizetnünk az adót és a járulékot egyaránt, de a bank ezt ebben az esetben is megteszi helyettünk.

A nyereménybetétek megvásárlása és visszaváltása után a bank nem számol fel költségeket, valószínűleg ez is hozzájárul a konstrukció sikeréhez. További előnye, hogy akár netbankon keresztül vagy a postán (az FHB esetében) is megvehetjük a betétet, így kényelmesen hozzájuthatunk.

De mekkora esélyünk van az autóra?

A két bank eltérő konstrukcióval rendelkezik, mindenesetre abban megegyeznek, hogy az elhelyezett összegtől függ a nyerési esély és a betét összegének növekedésével egyenes aránnyal nő a nyerési esélyünk. Ez azt jelenti, hogy egy 50 ezer forintos betétnek tízszer nagyobb az esélye a győzelemre, mint egy ötezresnek. A két betét abban is hasonlít, hogy a sorsolások számítógépes rendszerrel történnek, illetve, hogy a felhalmozódott extra kamatból negyedévente plusz sorsolást tartanak.

Melyik betétet válasszam?

Míg a gépkocsinyeremény betétkönyv esetén autókat sorsolnak (havonta 8-9-et), addig a nyereménybetétnél a havi sorsoláson iPad tabletet vagy Xbox 360-as játékgépet nyerhetünk (ez utóbbit hamarosan lecserélik az újabb és értékesebb Xbox One-ra a bank tájékoztatása szerint).

Ezen felül mind a két banknál tartanak negyedévente plusz sorsolásokat, ahol mind a két esetben autókkal lehetnek gazdagabbak a betéttulajdonosok.

Elsőre úgy tűnhet, hogy az OTP konstrukciója jobb, hiszen minden hónapban autónyeremény kerül kisorsolásra. Lényeges azonban, hogy ezt azért tehetik meg, mivel jóval több betétet kezelnek, amelyek kamataiból több pénz gyűlik össze, a nagyobb betétállomány miatt pedig valamivel kisebb az esély arra, hogy egy átlagos betéttulajdonos legyen a szerencsés nyertes. Az értékarányos nyerési esélyeink tehát megegyeznek a két banknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van akkor, ha nem vesszük át a nyereményt?

Attól még, hogy megfeledkezünk a nyeremény átvételéről, nem veszik el a nyereményünk, viszont a nyereménytárgy átvételére konstrukciótól függően csak egy adott ideig van lehetőségünk. Ha viszont ezután vennénk át a nyereményt, akkor csak az ellenérték átvételére van lehetőség, ami után szintén a bank állja a kamatadót és az EHO-t. Lényeges, hogy a nyeremény összege nem kamatozik, így az aktuális értékre vagyunk jogosultak.

Érdekes, hogy az OTP-nél volt olyan betét, ami kétszer is nyert, azonban a szerencsés nyertes nem vette át egyik autót sem.

Mivel 1982-ben és 1994-ben sorsolták ki a betét számát, ezért az autó akkori összegére tarthat igényt a betétes, ami mára már jóval alacsonyabb, mint egy mostani autó ára, az előbbi esetben 98 ezer, míg utóbbinál 632 ezer forintot tesz ki.

Azokat az autókat, amiket nem vettek át nem állnak az "bank garázsában", csupán a nyeremények értékét lehet átvenni.
{{TRADERAJANLO 42}}
A legrégebbi át nem vett autónyeremények egyébként az 1965. augusztus 20-i sorsoláson kisorsolt Wartburg Limousine, (60 ezer forint értékben), az 1971. február 19-i sorsoláson nyert Skoda S 100 (72 ezer forint értékben) és az 1972. február 25-i sorsoláson nyert Trabant Limousine, 601 S (46 ezer forint értékben) voltak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?