15 °C Budapest
5 praktika, amivel rendbe hozhatod pénzügyeidet

5 praktika, amivel rendbe hozhatod pénzügyeidet

2015. január 3. 16:00

Ahhoz, hogy jövőre se költekezzünk felelőtlenül, fontos, hogy megtervezzük pénzügyeinket. Ehhez nyújt segítséget a Pénzcentrum kiadástervezési kisokosa. Összeszedtük azt az öt lépést, amivel rendbe hozhatod a pénzügyeidet 2015-re.

1. Számoljuk össze a havi kiadásainkat!

Azt elég könnyű kiszámolni, hogy mennyit keresünk, hiszen minden hónapban (többé-kevésbé) azonos összeg érkezik a számlánkra. Azt viszont sokkal bonyolultabb kiszámolni, hogy mennyi kiadásunk van egy hónapban. A helyzetet bonyolítja, ha nem egy bankszámlát, vagy esetleg hitelkártyát használunk, mivel így több számlatörténetet kell párhuzamosan átvizsgálnunk.

Hitelkártya használata esetén az is előfordulhat, hogy hónapról hónapra többet költünk, mint a jövedelmünk, így folyamatosan adósságot halmozunk fel és könnyedén adósságspirálba kerülhetünk, ha nem figyelünk oda.

Tipikus hiba a havi kiadásaink összeszámolásakor, hogy az évi egyszeri kiadásokat nem osztjuk le hónapokra. Ha például a karácsonyra 60 ezer forintot költünk, azt le kell osztani az év tizenkét hónapjára (havi ötezer forint).

Arra is érdemes figyelni, hogy ne általánosan fogalmazzunk meg a kiadásaink célját, hanem konkrét dolgokra lebontva. Ne azt írjuk, hogy autóra költött pénz, hanem benzinpénz, téli gumi stb., mivel így tudjuk jól lekövetni azt, hogy hasznos, vagy haszontalan volt az adott kiadásunk.

2. Apró trükkök, amikkel sokat spórolhatunk

Rengeteg olyan apró trükk van, amivel sok pénzt spórolhatunk, ráadásul csak kicsit kell jobban odafigyelni a kiadásainkra. Ilyen apró trükk például az autónk kötelező biztosításának leváltása, vagy a telefon, internet és tv szolgáltató váltás is. Mivel az év során több bank is átalakította a bankszámlacsomagjait, ezért érdemes megnézni, hogy találunk-e kedvezőbb számlavezetőt a mostaninál.

3. Számold újra a kiadásokat!

Ha visszavettél a kiadásokból, akkor számold újra a büdzsét az új, csökkentett tételekkel. Ha így már jobban beleférsz a kiadásaidba, esetleg havonta valamennyit félre is tudsz tenni, akkor ugorj az ötös pontra, viszont, ha még így is meghaladják a kiadásaid a jövedelmedet, akkor bizony muszáj lesz lemondani néhány fájó dologról.

4. Fájó kiadási tételek

Ha még mindig túlköltekezel, akkor nincs mese, meg kell szüntetni, vagy csökkenteni néhány olyan kiadást, ami fájó pont lehet az életünkben. Cserébe viszont ezekkel a változtatásokkal tényleg sokat spórolhatunk. Olyan tételekre kell gondolni, hogy például két 200 forintos kávé helyett csak egyet iszunk egy nap. Ez ugyan nem tűnik, nagy tételnek, de ha csak a munkanapokkal számolunk, akkor is évente nagyjából 250 kávét spórolhatunk meg, ami 50 ezer forint spórolást jelent évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azon is sokat spórolhatunk, hogy a munkahelyi ebédet otthonról visszük, ráadásul ezzel egészségesebb ételhez jutunk, mintha a sarki gyrosostól vennénk meg az ebédünket. Ezen kívül persze olyan dolgokon is spórolhatunk, amik jelentős kényelemcsökkenéssel járnak, ugyanakkor ténylegesen sok pénzt takaríthatunk meg vele, ilyenek például:

  • Az autóról tömegközlekedésre váltunk
  • Leszokunk a dohányzásról

Fontos persze, hogy felmérjük, mik a legfontosabbak az életünkben, miről tudunk lemondani és eszerint alakítsuk a kiadásainkat.
{{TRADERAJANLO 46}}

5. Tartsuk be a terveket!

Egy pénzügyi tervet kialakítani nem nehéz, viszont betartani azt már sokkal embert próbálóbb feladat. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsük érdemes megtakarítási számlát nyitni, amire félretesszük azt a pénzt, amit nyaralásra, karácsonyra szánunk. Ez a számla jó lehet arra is, hogy a vésztartalékunkat tartsuk.

Ezen kívül hosszú távú terveink megvalósításához is szükségünk van félretett pénzre. Erre alkalmas például a pénztártagság (pl: lakástakarék), a Tartós Befektetési Számla, vagy valamilyen nyugdíj-előtakarékossági forma. A lényeg az, hogy gondoljunk arra is, hogy mi lesz 5, 10, 20 év múlva, és próbáljunk kisebb-nagyobb összegeket rendszeresen félretenni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?