6 °C Budapest

Ezzel tudják lenyúlni a pénzt a kártyádról az ATM-nél: tényleg ilyen egyszerű?

2014. december 15. 06:01

Érdekes felvétel járta be a napokban a magyar sajtót: a videón - amit a rendőrség tett közzé - egy olyan eszköz látszik, amit egy budapesti bankjegykiadó automatára szereltek, ezzel több tucat kártya adatait szerezték meg. A Pénzcentrum megnézte, mennyire gyakoriak az ilyen támadások, mutatjuk, hogy működnek pontosan az ilyen eszközök, és persze azt is elmondjuk, hogy lehet védekezni ellenük.

Négy bolgár állampolgárságú férfi ellen folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Akkor kapták el őket a rendőrök, amikor egy belvárosi bankjegykiadó automatára adatszerző eszközt szereltek. Ezzel a módszerrel 57 - ott megfordult - ügyfél bankkártya adatait és PIN-kódját szerezte meg. Az adatokkal ismeretlen társaik Malajziában, az Egyesült Államokban és Peruban több mint 3,5 millió forint összértékben kíséreltek meg készpénzt felvenni - egyelőre nem tudni, pontosan mennyit sikerült nekik.

Hogy működik egy ilyen eszköz?

Az ilyen, kártyalopásra specializált, preparátumok "lelke" egy szimpla kártyaolvasó, amely ugyanúgy működik mint az ATM saját kártyaolvasó eszköze. A különbség az, hogy a mágneses csíkon vagy chipen rögzített adatokat a preparátum egy adattároló egységben rögzíti, agy azokat egy üres mágneskártyára át tudják tölteni az elkövetők. Az ilyen klónozott kártyákat utána olyan - jellemzően internetes - vásárlásokra használják, ahol nincs szükség egyéb azonosító adatokra.

A filmen látható elkövetők annyival tettek többet, hogy egy kamerával a kártyákhoz tartozó PIN-kódokat is megszerezték, amivel a klónozott kártya elméletileg készpénzfelvételre és rendes fizetésre is használható lehet

 - tudta meg a Pénzcentrum az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó TrezEx Hungáriától.

Mennyire lehet nehéz készíteni/beszerezni egy ilyen eszközt? Vajon Magyarországon is hozzájuthatnak ilyenhez?

A videofelvételen bemutatott eszközök közepes minőségűnek tekinthetők, technikai értelemben ezeknél ma már komolyabb preparátumokat is elő lehet állítani. Az ezekhez hasonló eszközök előállítása azonban meglehetősen körülményes, ennél fogva költséges is.

Az a felvételeken is látszik, hogy összetett, kártyaolvasót és a PIN-kód ellopására alkalmas kamerát is magában foglaló preparátumokról beszélünk. A számítástechnikai berendezések beszerzése az interneten keresztül megoldható, számos külföldi webshop is forgalmaz ilyeneket, azonban ezek beszereléséhez, működtetéséhez szaktudás szükséges. A preparátumok számítástechnikai eszközöket rejtő részének - magának a testnek - az előállítása is költséges, hiszen annak tökéletesen illeszkednie kell a kiszemelt ATM-re, valamint színei és arculata sem üthet el nagyon a készpénzkiadó automatáétól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ehhez hasonló preparátumok elméletileg Magyarországon is előállíthatóak, de ez nem jellemző, a videóban is külföldi állampolgárok által összeállított eszközök láthatóak.

Magyarországon nem jellemzőek az ilyen fajta, elsősorban a kártyaadatok ellopására fókuszáló, bűncselekmények - egyszerűen túl drágák és nehezen beszerezhetők ezek a preparátumok. A másik tényező, ami gátolja ezeknek az összetett eszközöknek a használatát, az az ATM-berendezések környezetének bekamerázása, amely megnehezíti az eszközök felszerelését az automatákra.

Ma hazánkban az ATM-ek döntő többsége rá van kötve az üzemeltetők valós idejű távfelügyeleti rendszereire, amelyek bizonyos illetéktelen beavatkozások érzékelése esetén automatikusan riasztják az üzemeltetőket.

Itthon általában a pénzkiadó nyílás, az ún. ejektor, eltömítésével próbálkoznak az elkövetőek, de a TrezEx Hungária munkatársai évente alig egy-egy ilyennel találkoznak. Jellemzően ezekben az esetekben sem sikerül az elkövetőknek megkárosítani az ATM-használókat.

6 jótanács a biztonságos bankkártya-használathoz

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm