Kapsz prémiumot év végén? Hova tedd a pénzed?

Kapsz prémiumot év végén? Hova tedd a pénzed?

2014. december 9. 12:01

December a karácsony, a szilveszter mellett sokak számára fontos pénzügyi szempontból: ez az év végi prémiumok időszaka is. Sokan szívesen tennék félre az így kapott pénzt, de a rendszeres megtakarításuk nem megfelelő arra, hogy egyszeri nagyobb összeget befizessenek rá. Megmutatjuk, hogy melyik az egyik legrugalmasabb termék arra, hogy félretegyük az év végi plusz pénzünket.

Az év végén sokan kapunk prémiumot a munkahelyünkön, vagy csak az évnek ebben az időszakában jutunk nagyobb jövedelemhez. Ebben az esetben több olyan megtakarítás van, amibe tehetjük a pénzünket, azonban a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) kimagaslik ezek közül. Ennek az elsődleges oka, hogy a lekötést követő öt év után teljes kamatadó- és járulékmentességet ad, illetve, hogy sok más középtávú, kötött felhasználású megtakarítással szemben a TBSZ-szel megtakarított pénzünk szabadon felhasználható.

Miért most tegyek pénzt TBSZ-be?

A kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentességet a TBSZ csak a lekötési idő leteltével biztosítja, vagyis ezt a tartamot kell megvárnunk, ami összesen egy plusz három plusz kettő, vagyis összesen hat év. Van viszont egy kibúvó ez alól, amivel gyakorlatilag egy évvel lecsökkenthetjük a várakozási tartamot.

Mivel a törvény az időszakokat naptári évben állapítja meg, ezért, ha év végén indítunk ilyen megtakarítást, akkor a felhalmozási év (az első év, amikor a számlára pénzt fizethetünk be) minimálisra rövidül.

Ennek köszönhetően közel egy teljes évvel korábban kamatadó és EHO mentesen juthatunk a pénzünkhöz.

Hogyan működik a Tartós Befektetési Számla?

Akár rendszeres megtakarításról, akár egyszeri nagyobb befektetett összegről van szó, megfelelő megtakarítás lehet a TBSZ. Az értékpapír számlára - ahogy arra nevéből következtetni lehet - értékpapírokat vásárolhatunk, vagy ha a betéti számlát választjuk, akkor bankbetétben köthetjük le a pénzünket.

A felhalmozási év alatt a számlára befizetünk pénzeket, amiket azonnal leköthetünk vagy befektethetünk, de a felhalmozási év végével, december 31-én lezárul a számla és elkezdődik az első lekötési időszak, ami három év.

Az első lekötési időszak végén dönthetünk, hogy felvesszük-e a megtakarított összegünket, mivel ekkor már EHO mentesen és csupán 10 százalékos kamatadó megfizetése mellett hozzájuthatunk. Dönthetünk úgy is, hogy megvárjuk a második lekötési időszak végét is, amikor már teljesen adómentes és járulékmentes lesz a felvett összeg.

Ha a felhalmozási év letelte után további pénzt szeretnénk elhelyezni a számlánkon, akkor erre is van lehetőségünk, de ehhez minden ilyen új megtakarítást hozó évben új számlát kell nyitnunk, amelynek a felhalmozási időszaka természetesen a számlanyitás naptári éve lesz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mire érdemes figyelni a számlanyitáskor?

A felhalmozási időszak ugyan csak december 31-én ér véget, azonban nem érdemes az utolsó pillanatig várni a pénz befizetésével. Akkor is megéri előre megnyitni a számlánkat, ha a pénzünkhöz csak az év végén jutunk hozzá. Igaz, a törvény előírja 25 ezer forint befizetését számlanyitáskor, mégis ha megtehetjük, akkor érdemes előre megnyitni, kezdetnek egy ilyen kisebb összeget lekötni, mivel így biztosan nem csúszunk ki az idei évből, hiszen így egy évet nyerhetünk.

A számlanyitáskor a másik, amire figyelni kell (egyébként minden befizetés után), hogy mibe tesszük a pénzünket. A betéti számla esetén nyilvánvalóan bankbetétet fogunk választani, azonban nem mindegy, hogy milyen futamidővel, mivel lehet éven belüli vagy hosszabb, akár a TBSZ-hez igazodóan három és öt éves futamidejű is a betétünk.

Az értékpapír számla esetén viszont ennél jóval nagyobb a szabadságunk, ezért itt minden befizetésnél figyelni kell, hogy mibe megy a pénzünk. Ha év végén egy nagyobb összeget teszünk a számlánkra, arra kiemelten érdemes figyelni, hiszen a számlán lévő pénz nem kamatozik, azt be is kell fektetni ahhoz, hogy hozamot érjünk el.

Természetesen ezúttal is várjuk olvasóink kérdéseit, amelyeket pénteken az FHB Bank szakértői válaszolnak meg. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?