14 °C Budapest
Megveszi az állam a Budapest Bankot: lenyúlhatják a bankbetétem?

Megveszi az állam a Budapest Bankot: lenyúlhatják a bankbetétem?

2014. december 7. 10:00

Mostanra hivatalos lett, hogy a magyar állam veszi meg a Budapest Bankot, így újabb nagybank kerül állami kézbe, ezzel is megerősítve Orbán magyar bankrendszerről szőtt álmait. Az még nem dőlt el, hogy önálló bankként fog tovább üzemelni, vagy az MKB-ba beolvad majd a frissen vásárolt bank, de felmerül a kérdés, hogy beolvadás esetén mi lesz az ügyfelekkel. Nem kell majd visszafizetnem a hitelemet? Lehet, hogy az állam lenyúlja a betéteimet?

A hét folyamán először részleteket tudhattunk meg arról, hogy a Budapest Bankot eladhatják, szerdára viszont már hivatalosan is megerősítették az információt. A bankcsoportot végül a magyar állam veszi meg a General Electrictől (GE), arról viszont még nincs végleges döntés, hogy önálló bankként működik tovább, vagy beolvad a nyár folyamán állami kézbe került MKB Bankba.

Nem kell visszafizetnem a hitelemet?

A hiteleket nem fogják elengedni, ugyanis beolvadás esetén az MKB-nak ugyanazokkal a feltételekkel kell tovább fizetni a kölcsönünket, mint azt a Budapest Banknak tettük eddig. A szerződés feltételei sem változnak, ezért nem kell attól félni, hogy az új tulajdonos miatt változnának a hitelfeltételeink a már élő szerződéseknél.

Az állam lenyúlja a bankbetétem és a megtakarításaim?

A bankbetétek (és más betétekhez hasonló megtakarítások) esetén a futamidő végéig ugyan azok a feltételek érvényesek, amelyek a lekötéskor, vagyis az új tulajdonos nem csökkentheti le a már rögzített kamatokat. Amennyiben az új lekötéskor már az MKB lesz a tulajdonos, akkor természetesen lehetséges, hogy a BB-nél megszokott régi betétet már nem találjuk meg a kínálatban, de cserébe elérhetőek lesznek az MKB akkor aktuális ajánlatai.

Akkor semmit sem fogok érezni a Budapest Bank eladásából?

Dehogynem, kevesebb versenyző elméletileg kisebb versenyt is jelent, azonban a kormány szerint ez növelheti a versenyt. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezőtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk (az egyébként is alacsony) betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újabb bankvásárlás miatt Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter ismét elmondta, hogy a cél hosszabb távon a bankok újraprivatizálása. Vagyis az állam nem rendezkedik be hosszú távra. Az MKB Bank és a Budapest Bank megvásárlásával lehetőség adódik arra, hogy a hitelezést közvetlenül élénkíteni tudja a kormány.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?