16 °C Budapest
Ez komoly? Ennyi zsebpénzt kapnak ma a gyerekek hetente?

Ez komoly? Ennyi zsebpénzt kapnak ma a gyerekek hetente?

2014. november 6. 15:28

Míg a családok felnőtt tagjai gyermekeik taníttatására, otthonteremtésére, vagy egyéb jövőbeni céljaira gyűjtenek, addig az átlagos heti 900 forintos zsebpénzből a gyerekek kisebb, rövidtávú céljaik megvalósítására spórolnak. A gyorsan fejlődő technika rányomta a bélyegét a gyermekek szokásaira, kívánságaira is, így ma már a zsebpénzből jellemzően egészen más célokra gyűjtenek, mint korábban.

A pénzügyi öngondoskodás erősödése látható a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. legújabb, a FundiMini Gyerekszámla termék bevezetését megelőző piackutatásából. A családok és gyermekek takarékoskodási céljainak elérésének támogatására és a pénzügyi edukáció erősítése - illetve minél fiatalabb korban történő megkezdése - céljából indította el a Fundamenta a gyerekek saját pénzügyeinek menedzselését támogató, innovatív Fundamini weboldalt.

A családok 54 százaléka gyűjt gyermeke javára

A megkérdezetett családok 54 százaléka gyűjt pénzt gyermeke jövőbeni céljai számára - derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. FundiMini Gyerekszámla termék bevezetését megelőző 800 fős reprezentatív mintán végzett piackutatásából.

A válaszadók számára a legfontosabb célok:

 • továbbtanulás
 • biztonsági tartalék képzése
 • a gyerekek otthonteremtésének elősegítése

A családok hosszú futamidőkben gondolkodnak

A megkérdezett gyermekes családok körében a legjellemzőbb megtakarítási időszak a 10 éves időtartam, e mellett

jelentős arányt képviselnek azon szülők is, akik 18-20 évre gondolkodnak előre.

Ez utóbbi időszakasz igazodik az újszülöttek felnőtté válásának idejéhez. Egyértelműen kirajzolódik, hogy a megtakarítások minden esetben hosszú vagy nagyon hosszú távúak, ami pozitív jel, s jól mutatja a gyermeket nevelők komoly előgondoskodási hajlandóságát: már évekkel a gyermekeik önállósodása előtt gondolnak az életkezdéshez szükséges anyagi támogatás megteremtésére.

A gyermeket nevelők élnek a lehetőségekkel

A gyermekes családok jellemzően igyekeznek kihasználni utódaik számára az állami támogatású konstrukciókat, így optimalizálva az befektetéseket, de még mindig jellemzőek az egyéni takarékoskodási megoldások is. A legtöbbet említett befektetési eszközök, megtakarítások között ott találjuk:

 • a megtakarítási számlát (23% említette)
 • a "családi perselyt" (22%)
 • a lakás-előtakarékoskodást (19%-os említéssel)
 • az életbiztosítások (16%)
 • a babakötvény (13%)

Mindez a családok pénzügyi tudatosságának erősödését jelzi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mire gyűjtenek a gyerekek?

A gyorsan fejlődő technika rányomta a bélyegét a gyermekek szokásaira, kívánságaira is, így ma már a zsebpénzből jellemzően egészen más célokra gyűjtenek, mint korábban. A piackutatás szerint az átlagos zsebpénz nem kiugró összeg, azaz a gyermekes családok óvatosan vezetik be gyermekeiket a pénzzel való gazdálkodás világába, s csak a gyermekes családok fele ad heti rendszerességgel zsebpénzt csemetéjének.

A heti zsebpénz átlagos összege 900 forint körül mozog.

A gyermekek két jól elkülöníthető termékcsoportra gyűjtenek: modern és hagyományos célokra. A modern célok közül kiemelkedik

 • a mobiltelefon (amely az önállóság és szabadság jelképe a gyermekek számára)
 • a tablet
 • a laptop
 • az X-box.

A másik cél a hagyományos termékek csoportja, amelyben markánsan megjelenik a játék, a könyv, a kerékpár és a lego.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?