Magyarok fizetik sok ukrán nyugdíját

Pénzcentrum
2014. március 27. 14:03

Rengeteg ukrán kap Magyarországról nyugdíjat. Ehhez egy állandó bejelentett magyar lakcím kell csak, írja a Figyelő.

A lap szerint továbbra sem tudni semmit arról a felmondott kormányközi egyezményről, amely alapján külföldi állampolgárok Magyarországról kaphatnak nyugdíjat. A 2000-es évek óta tart ez az átjelentkezési hullám. Ukrajnában az átlag nyugdíj 30 ezer forintnak megfelelő hrivnya, viszont egy magyarországi lakcímmel ugyanez az összeg ennek a háromszorosa. Az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, és oda kapják a járandóságukat. A Bajnai-kormány az Ukrajnával kötött egyezmény felmondását letárgyalta, de a Fidesz-kormány alatt az ügy újra a süllyesztőbe került. A Figyelő szerint nemcsak magyar származású, hanem más nemzetiségű ukrán állampolgárok is kérelmezik az állampolgárságot, ezt pedig a magyar hatóságok képtelenek kiszűrni. Ezzel egyébként leginkább az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kéne foglalkoznia.

Ehhez képest egész iparág épült a külföldi magyarok állampolgársági jogának megadásárára. Cégek igazolnak magyar felmenőket, sőt, még az állampolgári eskü szövegét is betanítják. A szerződés hatályban tartása felháborodást kelt az Ukrajnával szomszédos magyar területeken, mert az Orbán-kabinet sokaktól elvette a rokkantnyugdíjat vagy a korhatár előtti nyugdíjat. Az ott élők szerint azoknak adják a pénzt, akik talán soha egy napot sem dolgoztak Magyarországon, akik pedig évtizedeket lehúztak, meglehet, soha nem lesz nyugdíjuk.

A nyugdíjfolyósító igazgatóság és a központi lakcímnyilvántartó egyelőre nem reagált az ügyben, de annyi biztos, hogy a 2010-es kormányváltás előtt ukrán állampolgároknak évente 7 milliárd forintot fizettek ki nyugdíj címén. Az Ukrán Állami Nyugdíjalap kárpátaljai főosztálya szerint a Magyarországról évente átlagosan több mint 600 megkeresés érkezik a biztosítási idő igazolására vonatkozóan, amit azután figyelembe vesznek az ottani nyugdíj megállapításakor, körülbelül ennyien kérelmezik Ukrajnából a magyar nyugdíjat. Az ukrán nyugdíjhatóság tavaly év végéig több mint 7000 személy számára készítette el az erre vonatkozó dokumentumokat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?