21 °C Budapest

Érkezik a legújabb lakossági államkötvény, a BMÁK

Pénzcentrum
2014. március 12. 18:32

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven négy,- és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír értékesítését kezdi meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A kötvény kamatbázisa a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, melyhez magas kamatprémium adódik - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az ÁKK.

A 2018/N és 2020/N elnevezésű, 1 forint alapcímletű, négy,- és hatéves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény 2014. március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről is egyeztetések folynak. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

Az új Bónusz kötvényt az Államadósság Kezelő Központ azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. Az új állampapír így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamideje, mind a kamatozás módja tekintetében.

Ennek megfelelően a BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, súlyozott számtani átlagával. Ehhez a négyéves kötvény esetében 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2,5% kamatprémium adódik. A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42% (az éves kamat mértéke 4,89%). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72% lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64%).

A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ÁKK Zrt. az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is az állampapírok vásárlására.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?