Mi van, ha nincs örökös? Így kapja meg a pénzedet az állam

Pénzcentrum
2013. december 7. 11:02

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Bankszövetséggel, hogy olyan esetekben, amikor az állam pénzt, vagy értékpapírt örököl, egységes eljárásrendet dolgozzanak ki. Nemcsek Tibor, a vagyonkezelő kabinetfőnöke az InfoRádiónak elmondta: 2012-ben 2,4 milliárdnyi ingóságot, 140 millió forint készpénzt és ugyancsak 140 millió forintnyi értékpapírt örökölt az állam.

Az állam akkor örököl, ha az örökbe hagyónak nincsen törvényes vagy végrendeletben rögzített örököse - ismertette Nemcsek Tibor. Hozzátette: komoly értékről van szó, hiszen az állam mintegy 2,4 milliárd forintnyi vagyont örökölt 2012-ben, továbbá 140 millió forint készpénzt és ugyanennyi értékpapírt. Az idén pedig szeptemberig csaknem 1 milliárdos ingóság került hagyatékként az államhoz.

A készpénz és értékpapírok mellett a legkülönbözőbb dolgokat örökli az állam: legjellemzőbben ingatlanokat, ezenfelül bútorok, berendezések, műszaki és háztartási gépek, járművek, sőt, nemesfémek is előfordulnak a hagyatékban - mondta a kabinetfőnök.

A vagyonkezelőnek a megöröklött ingóságokkal és ingatlanokkal foglalkoznia kell. Amit lehet, azt árverésre bocsátják,amit nem értékesíthetnek, hasznosítják. Az ingatlanok esetében ez utóbbi vagyonkezelésbe adást jelenthet.

A Bankszövetséggel kötött megállapodás a készpénz és értékpapírok kezelésére terjed ki. A szövetség vállalta, hogy a hozzá tartozó tagoknál hitelintézetenként egy-egy fiókot kijelölnek a folymatban lévő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt érintő hagyatéki ügyek központi intézésére, rendezésére, ezáltal egyszerűbb és gördülékenyebb lesz az eljárás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Országos szinten jelenleg 1500-200 hagyatéki ügye van a vagyonkezelőnek. Pest megyében 2011-ben 1030, 2012-ben pedig 1124 hagyatéki eljárás volt - ismertette Nemcsek Tibor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?