28 °C Budapest

Mi van, ha nincs örökös? Így kapja meg a pénzedet az állam

Pénzcentrum
2013. december 7. 11:02

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Bankszövetséggel, hogy olyan esetekben, amikor az állam pénzt, vagy értékpapírt örököl, egységes eljárásrendet dolgozzanak ki. Nemcsek Tibor, a vagyonkezelő kabinetfőnöke az InfoRádiónak elmondta: 2012-ben 2,4 milliárdnyi ingóságot, 140 millió forint készpénzt és ugyancsak 140 millió forintnyi értékpapírt örökölt az állam.

Az állam akkor örököl, ha az örökbe hagyónak nincsen törvényes vagy végrendeletben rögzített örököse - ismertette Nemcsek Tibor. Hozzátette: komoly értékről van szó, hiszen az állam mintegy 2,4 milliárd forintnyi vagyont örökölt 2012-ben, továbbá 140 millió forint készpénzt és ugyanennyi értékpapírt. Az idén pedig szeptemberig csaknem 1 milliárdos ingóság került hagyatékként az államhoz.

A készpénz és értékpapírok mellett a legkülönbözőbb dolgokat örökli az állam: legjellemzőbben ingatlanokat, ezenfelül bútorok, berendezések, műszaki és háztartási gépek, járművek, sőt, nemesfémek is előfordulnak a hagyatékban - mondta a kabinetfőnök.

A vagyonkezelőnek a megöröklött ingóságokkal és ingatlanokkal foglalkoznia kell. Amit lehet, azt árverésre bocsátják,amit nem értékesíthetnek, hasznosítják. Az ingatlanok esetében ez utóbbi vagyonkezelésbe adást jelenthet.

A Bankszövetséggel kötött megállapodás a készpénz és értékpapírok kezelésére terjed ki. A szövetség vállalta, hogy a hozzá tartozó tagoknál hitelintézetenként egy-egy fiókot kijelölnek a folymatban lévő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt érintő hagyatéki ügyek központi intézésére, rendezésére, ezáltal egyszerűbb és gördülékenyebb lesz az eljárás.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Országos szinten jelenleg 1500-200 hagyatéki ügye van a vagyonkezelőnek. Pest megyében 2011-ben 1030, 2012-ben pedig 1124 hagyatéki eljárás volt - ismertette Nemcsek Tibor.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?