Mi van, ha nincs örökös? Így kapja meg a pénzedet az állam

Pénzcentrum
2013. december 7. 11:02

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Bankszövetséggel, hogy olyan esetekben, amikor az állam pénzt, vagy értékpapírt örököl, egységes eljárásrendet dolgozzanak ki. Nemcsek Tibor, a vagyonkezelő kabinetfőnöke az InfoRádiónak elmondta: 2012-ben 2,4 milliárdnyi ingóságot, 140 millió forint készpénzt és ugyancsak 140 millió forintnyi értékpapírt örökölt az állam.

Az állam akkor örököl, ha az örökbe hagyónak nincsen törvényes vagy végrendeletben rögzített örököse - ismertette Nemcsek Tibor. Hozzátette: komoly értékről van szó, hiszen az állam mintegy 2,4 milliárd forintnyi vagyont örökölt 2012-ben, továbbá 140 millió forint készpénzt és ugyanennyi értékpapírt. Az idén pedig szeptemberig csaknem 1 milliárdos ingóság került hagyatékként az államhoz.

A készpénz és értékpapírok mellett a legkülönbözőbb dolgokat örökli az állam: legjellemzőbben ingatlanokat, ezenfelül bútorok, berendezések, műszaki és háztartási gépek, járművek, sőt, nemesfémek is előfordulnak a hagyatékban - mondta a kabinetfőnök.

A vagyonkezelőnek a megöröklött ingóságokkal és ingatlanokkal foglalkoznia kell. Amit lehet, azt árverésre bocsátják,amit nem értékesíthetnek, hasznosítják. Az ingatlanok esetében ez utóbbi vagyonkezelésbe adást jelenthet.

A Bankszövetséggel kötött megállapodás a készpénz és értékpapírok kezelésére terjed ki. A szövetség vállalta, hogy a hozzá tartozó tagoknál hitelintézetenként egy-egy fiókot kijelölnek a folymatban lévő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt érintő hagyatéki ügyek központi intézésére, rendezésére, ezáltal egyszerűbb és gördülékenyebb lesz az eljárás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Országos szinten jelenleg 1500-200 hagyatéki ügye van a vagyonkezelőnek. Pest megyében 2011-ben 1030, 2012-ben pedig 1124 hagyatéki eljárás volt - ismertette Nemcsek Tibor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm