24 °C Budapest

Rómában mutatják be a világ egyik legértékesebb ékszerét

MTI
2013. november 1. 16:02

A világ egyik legértékesebb ékszergyűjteményét mutatja be a "Nápoly kincse. A San Gennaro múzeum remekművei" című, szerdán Rómában megnyitott kiállítás, amely rendkívüli biztonsági intézkedéseket igényelt.

A Róma központjában levő Sciarra palotában február 16-ig látható tárlaton több mint hetven darab mutatkozik be a Nápolyt oltalmazó San Gennaro kincseként ismert gyűjteményből.

A kiállítás nemcsak a tárgyak páratlan értéke miatt számít rendkívülinek, hanem azért is, mert a San Gennaro kincsét alkotó majdnem 22 ezer, vallásos céllal alkotott dísz és ékszer ritkán látható. Többségüket a Banco di Napoli pénzintézet páncélszekrényei őrzik a Vezúv városában.

A kiállítás kiemelt tárgyának az az aranyozott ezüstből készült püspöksüveg számít, amelyet összesen 3964 drágakő díszít, közöttük 3326 gyémánt, 198 smaragd és 164 rubin. A mitrát II. Károly nápolyi király, Árpád-házi Mária magyar hercegnő férje rendelte meg egy nápolyi ötvösmestertől a városban San Gennaro tiszteletére 1713-ban tartott ünnepségekre.

Arany, ezüst és drágakövek díszítik San Gennaro nyakláncát is, amely a világ egyik legértékesebb ékszereként ismert. A vallási szertartásokon a nápolyi püspök által viselt díszhez az európai uralkodók küldtek drágaköveket és ékszereket. Például Maria José, az olasz Savoia-ház utolsó királynője, aki egyik gyűrűjét küldte Nápolyba, hogy ennek kövét San Gennaro nyakláncába helyezzék be. San Gennaro nyaklánca volt az egyetlen itáliai kincs, amelyet Napoleón nem vitt el magával zsákmányként, hanem ő is drágaköveket adott hozzá - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szent kincsek között nagyszámban találhatók egyszerű hívők felajánlásai is, akik értékes ékszerrel kérték vagy köszönték meg San Gennaro közbenjárását.

A kiállítás tárgyai páncélozott járművekkel tették meg az utat Nápolyból Rómáig helikopterek és gépfegyveres biztonsági őrök kíséretében. A kiállításra speciális golyóálló üveg is készült San Gennaro kincseinek védelmére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?