24 °C Budapest

Rómában mutatják be a világ egyik legértékesebb ékszerét

MTI
2013. november 1. 16:02

A világ egyik legértékesebb ékszergyűjteményét mutatja be a "Nápoly kincse. A San Gennaro múzeum remekművei" című, szerdán Rómában megnyitott kiállítás, amely rendkívüli biztonsági intézkedéseket igényelt.

A Róma központjában levő Sciarra palotában február 16-ig látható tárlaton több mint hetven darab mutatkozik be a Nápolyt oltalmazó San Gennaro kincseként ismert gyűjteményből.

A kiállítás nemcsak a tárgyak páratlan értéke miatt számít rendkívülinek, hanem azért is, mert a San Gennaro kincsét alkotó majdnem 22 ezer, vallásos céllal alkotott dísz és ékszer ritkán látható. Többségüket a Banco di Napoli pénzintézet páncélszekrényei őrzik a Vezúv városában.

A kiállítás kiemelt tárgyának az az aranyozott ezüstből készült püspöksüveg számít, amelyet összesen 3964 drágakő díszít, közöttük 3326 gyémánt, 198 smaragd és 164 rubin. A mitrát II. Károly nápolyi király, Árpád-házi Mária magyar hercegnő férje rendelte meg egy nápolyi ötvösmestertől a városban San Gennaro tiszteletére 1713-ban tartott ünnepségekre.

Arany, ezüst és drágakövek díszítik San Gennaro nyakláncát is, amely a világ egyik legértékesebb ékszereként ismert. A vallási szertartásokon a nápolyi püspök által viselt díszhez az európai uralkodók küldtek drágaköveket és ékszereket. Például Maria José, az olasz Savoia-ház utolsó királynője, aki egyik gyűrűjét küldte Nápolyba, hogy ennek kövét San Gennaro nyakláncába helyezzék be. San Gennaro nyaklánca volt az egyetlen itáliai kincs, amelyet Napoleón nem vitt el magával zsákmányként, hanem ő is drágaköveket adott hozzá - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szent kincsek között nagyszámban találhatók egyszerű hívők felajánlásai is, akik értékes ékszerrel kérték vagy köszönték meg San Gennaro közbenjárását.

A kiállítás tárgyai páncélozott járművekkel tették meg az utat Nápolyból Rómáig helikopterek és gépfegyveres biztonsági őrök kíséretében. A kiállításra speciális golyóálló üveg is készült San Gennaro kincseinek védelmére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 15:39
Hétfőtől elindul a telefonos adományvonal, és a jövő héten az állami gondozott fiatalokkal és a neve...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 28. 15:28
Magyarországon is egyre több ingyenes bankszámla érhető el, amelyekkel nem csak a havidíj, de a tran...
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM