Külföldön dolgoznál? Így hozz haza tízezrekkel többet

Pénzcentrum
2013. október 29. 12:05

Ahogy a hazai munkaügyi statisztikákat húzzák fel a külföldi munkavállalók, úgy nő az igény az olcsó nemzetközi pénzutalásra is a kivándorolt magyarok körében. Egy új szolgáltatással most a bankoknál sokkal kedvezőbb árfolyamon és díjakkal utalhatunk külföldi számláról idehaza vagy épp fordítva.

A legtöbb külföldön dolgozónak szüksége lesz egy helyi folyószámlára. Az erre érkező fizetést viszont sokan haza szeretnék hozni vagy legalábbis egy részét olcsón a családnak küldeni. Angliából 1000 fontot hazaküldeni körülbelül 17 fontba kerül egy átlagos bankszámláról, amihez még hozzájön a pénzváltás költsége is.

A Transferwise nevű szolgáltatás ezt tudja olcsóbban. 0,5 százalékért és a bankokhoz képest jobb árfolyamok mellett küldhetünk a rendszeren keresztül pénzt. 1000 fontot például 4,98 fontért küldhetünk haza, míg a váltási árfolyam 342,19 forint lesz, ami azt jelenti, hogy 340 489 forintot tudunk átutalni az eredeti összegből. Ez akár 10-15 ezer forinttal is több lehet, mintha ezt a bankszámláról tettük volna.

Az egész pofonegyszerűen működik. Hasonlóan a banki utaláshoz kiválasztjuk, hogy mennyi pénzt akarunk utalni a külföldi számlára. De ebben az esetben nem ez a pénz utazik közvetlenül és váltják át más devizára, hanem a rendszeren belül egy ellentétes pénzmozgás fedezete lehet. Nézzük a képen látható példát. Valaki Angliából akar pénzt utalni Olaszországba (felső szaggatott vonal), de közben lehetséges, hogy mások épp ellentétes tranzakciót szeretnének végrehajtani. A Transferwise az egész folyamatot leegyszerűsíti és országon belül igyekszik megoldani az igényeket. A fenti példában például a két angol között rendezi le az utalást és a két olasz között, persze ők erről mit sem tudnak.

A díjak így ténylegesen olcsóbbak lehetnek, mint a banki utalás esetében, sőt minél többen használják annál olcsóbb. Hiszen sok tranzakció kell ahhoz, hogy mindig legyen a másik irányú utalási igény is. Ráadásul akkor működik jól, ha a résztvevő országok közötti tranzakciók összege azonos. Ez sokszor nincs így, ezért van szükség például itt is pénzváltásra.


Utalás előtt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Mindig nézzük meg a bankunk díjtáblázatát és az alapján számoljuk ki a legjobb megoldást.

- Sok esetben kínálnak a bankok ingyenes készpénzfelvételt külföldön, akár nagyon kedvező árfolyamon is, amivel kedvezőbb lehet a pénz utaztatása.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17