21 °C Budapest

Külföldön dolgoznál? Így hozz haza tízezrekkel többet

Pénzcentrum
2013. október 29. 12:05

Ahogy a hazai munkaügyi statisztikákat húzzák fel a külföldi munkavállalók, úgy nő az igény az olcsó nemzetközi pénzutalásra is a kivándorolt magyarok körében. Egy új szolgáltatással most a bankoknál sokkal kedvezőbb árfolyamon és díjakkal utalhatunk külföldi számláról idehaza vagy épp fordítva.

A legtöbb külföldön dolgozónak szüksége lesz egy helyi folyószámlára. Az erre érkező fizetést viszont sokan haza szeretnék hozni vagy legalábbis egy részét olcsón a családnak küldeni. Angliából 1000 fontot hazaküldeni körülbelül 17 fontba kerül egy átlagos bankszámláról, amihez még hozzájön a pénzváltás költsége is.

A Transferwise nevű szolgáltatás ezt tudja olcsóbban. 0,5 százalékért és a bankokhoz képest jobb árfolyamok mellett küldhetünk a rendszeren keresztül pénzt. 1000 fontot például 4,98 fontért küldhetünk haza, míg a váltási árfolyam 342,19 forint lesz, ami azt jelenti, hogy 340 489 forintot tudunk átutalni az eredeti összegből. Ez akár 10-15 ezer forinttal is több lehet, mintha ezt a bankszámláról tettük volna.

Az egész pofonegyszerűen működik. Hasonlóan a banki utaláshoz kiválasztjuk, hogy mennyi pénzt akarunk utalni a külföldi számlára. De ebben az esetben nem ez a pénz utazik közvetlenül és váltják át más devizára, hanem a rendszeren belül egy ellentétes pénzmozgás fedezete lehet. Nézzük a képen látható példát. Valaki Angliából akar pénzt utalni Olaszországba (felső szaggatott vonal), de közben lehetséges, hogy mások épp ellentétes tranzakciót szeretnének végrehajtani. A Transferwise az egész folyamatot leegyszerűsíti és országon belül igyekszik megoldani az igényeket. A fenti példában például a két angol között rendezi le az utalást és a két olasz között, persze ők erről mit sem tudnak.

A díjak így ténylegesen olcsóbbak lehetnek, mint a banki utalás esetében, sőt minél többen használják annál olcsóbb. Hiszen sok tranzakció kell ahhoz, hogy mindig legyen a másik irányú utalási igény is. Ráadásul akkor működik jól, ha a résztvevő országok közötti tranzakciók összege azonos. Ez sokszor nincs így, ezért van szükség például itt is pénzváltásra.


Utalás előtt:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Mindig nézzük meg a bankunk díjtáblázatát és az alapján számoljuk ki a legjobb megoldást.

- Sok esetben kínálnak a bankok ingyenes készpénzfelvételt külföldön, akár nagyon kedvező árfolyamon is, amivel kedvezőbb lehet a pénz utaztatása.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?