Olcsóbb lehet a kártyás vásárlás

Pénzcentrum
2013. április 9. 15:32

Csökkentheti a kártyás vásárlások költségeit, ha az Európai Bizottság vizsgálata megállapítja, hogy a MasterCard szükségtelen szabályokkal növeli a kártyákat elfogadó kereskedők költségeit. A Visával szemben hasonló eljárás van folyamatban.

Az Európai Bizottság (EB) versenyhatóságként eljárva vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a MasterCard bankközi közvetítői díjainak felszámítása és ezzel összefüggő más szabályai gyengítik-e a kártyakibocsátók versenyét az európai piacon - derült ki az EB közleményéből. A bizottság három kérdést tekint át. Az első az Európai Unión kívüli kártyatulajdonosok vásárlásai - például az Európába látogató amerikai turisták itteni kártyás fizetései - után felszámított bankközi díjakat érinti. Az EU 2007-ben megtiltotta a MasterCardnak, hogy az unión belüli tranzakciók után külön bankközi díjat számoljon fel, mivel a pénzintézetek ezt ráterhelték a kereskedőkre, amivel megemelték tranzakciós költségeiket. A MasterCard fellebbezett a döntés ellen, ám vesztett. Az EB jelenleg a Visával kapcsolatban folytat haszonló eljárást. A MasterCard esetén most hasonló tilalom várható az európán kívüli ügyfelek vásárlásai esetén is.

A második ügy, amelyben a bizottság vizsgálódik, az az, hogy a MasterCard meghatározza a kereskedőknek, mely bankokkal számolhatják el a kártyáival kiegyenlített fizetéseket. Emiatt a boltosok nem kereshetnek az EU-n belül olyan bankot, amely esetleg kedvezőbb feltételekkel, például olcsóbban bonyolítaná le az elszámolásokat. Az EB végül vitathatónak tartja a MasterCardard bizonyos "szolgáltatásait", elsősorban azokat, amelyek kötelezik a kereskedőket arra, hogy a kibocsátó összes kártyatípusát fogadják el.

Az EB álláspontja szerint a kártyás fizetések fejlődése kulcsfontosságú a belső piac erősítése szempontjából, mivel a legtermészetesebb módja a határokon átnyúló - főként internetes - vásárlások kifizetésének. Az európai fogyasztók és a vállalatok nem készpénzes fizetéseik több mint 40 százalékát bankkártyákkal bonyolítják le. Ezért Brüsszel meg akarja előzni, hogy a bankközi tranzakciós díjakról szóló megállapodások vagy más feltételek eltorzítsák a kártyakibocsátók piaci versenyét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?