Gondtalan nyugdíjas évek: ennyit tegyünk félre a milliókhoz

Pénzcentrum
2012. december 14. 13:03

Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik. Pedig létezik az előtakarékosságnak állam által is támogatott, adómentes formája: a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), melyet a kedvezőbb kondíciók miatt év végéig még különösen megéri megnyitni. Aki nyugdíj-megtakarításán kívül is szeretné gyarapítani vagyonát, annak jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

2006-os elindítását követően hamar népszerű termék lett a NYESZ, elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók körében - mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatója -, köszönhetően az elérhető százezer forintos előtakarékossági támogatásnak és a három év alatt elérhető adómentességnek. Aki idén nyit ilyen számlát, még ezeket a kondíciókat veheti igénybe, de jövőre változnak a jogszabályok és jócskán megnő, tíz évre változik a számla minimális tartási ideje. "Nem kérdés, hogy a következő években nyugdíjba vonulók körében változatlanul népszerű lesz a NYESZ, de azoknak is érdemes megfontolni a számlanyitást, akiknek még messzebb, akár évtizedes távolban van az időskor" - mondja Nyitrai Győző.

Aki havonta 42 ezer forintot, vagyis évi 500 ezret félre tud tenni nyugdíj-előtakarékossági számláján, egy átlagos 6 százalékos éves hozam mellett tíz év után több mint 8 millió forinttal vághat neki időskori éveinek. Havi 20 ezer forint megtakarítással, azaz éves szinten 240 ezer forint félretételével 4 millió forint gyűlik össze, de már havi 10 ezer forint nyugdíj-előtakarékossággal is kétmilliós tétellel egészíthetjük ki a nyugdíjat. Hosszabb távon még jobban megéri az előrelátás: ha a fenti tízezer forintot húsz éven keresztül utaljuk NYESZ-számlánkra, összesen 5,6 millió forinttal gazdagodunk a kedvezményeknek köszönhetően - az éves 6 százalékos hozamot feltételezve.

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla mellett jelentős adókedvezmény vagy akár adómentesség érhető el a Tartós Befektetési Számlával is. Nyitrai Győző szerint az adókedvezmény mellett a számla kiemelkedő előnye, hogy az első, forrásgyűjtő évben bármikor, bármekkora összeget el lehet rá helyezni, tehát akár még az év végén érkező jutalmat, bónuszt is be lehet fektetni - a pénz pedig már januártól dolgozni kezd a tulajdonosnak. Az igazgató úgy látja, a TBSZ jelentősen növelheti az egyes megtakarítási formák hozamát azok körében, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket.

Ha TBSZ számlánkon egy átlagos éves 6 százalékos hozamú befektetési formába 2 millió forintot fektetünk be év végéig, és az adómentességhez szükséges öt évig megtartjuk befektetésünket, akkor 108 ezer forint adómegtakarítást érhetünk el. Ha ugyanezt 5 millió forinttal számoljuk, már 270 ezer forintot spórolunk csak magán a kamatadón - és akkor még nem is beszéltünk a TBSZ számlán elhelyezett megtakarítási formák hozamáról!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19