Gondtalan nyugdíjas évek: ennyit tegyünk félre a milliókhoz

Pénzcentrum
2012. december 14. 13:03

Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik. Pedig létezik az előtakarékosságnak állam által is támogatott, adómentes formája: a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), melyet a kedvezőbb kondíciók miatt év végéig még különösen megéri megnyitni. Aki nyugdíj-megtakarításán kívül is szeretné gyarapítani vagyonát, annak jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006-os elindítását követően hamar népszerű termék lett a NYESZ, elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók körében - mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatója -, köszönhetően az elérhető százezer forintos előtakarékossági támogatásnak és a három év alatt elérhető adómentességnek. Aki idén nyit ilyen számlát, még ezeket a kondíciókat veheti igénybe, de jövőre változnak a jogszabályok és jócskán megnő, tíz évre változik a számla minimális tartási ideje. "Nem kérdés, hogy a következő években nyugdíjba vonulók körében változatlanul népszerű lesz a NYESZ, de azoknak is érdemes megfontolni a számlanyitást, akiknek még messzebb, akár évtizedes távolban van az időskor" - mondja Nyitrai Győző.

Aki havonta 42 ezer forintot, vagyis évi 500 ezret félre tud tenni nyugdíj-előtakarékossági számláján, egy átlagos 6 százalékos éves hozam mellett tíz év után több mint 8 millió forinttal vághat neki időskori éveinek. Havi 20 ezer forint megtakarítással, azaz éves szinten 240 ezer forint félretételével 4 millió forint gyűlik össze, de már havi 10 ezer forint nyugdíj-előtakarékossággal is kétmilliós tétellel egészíthetjük ki a nyugdíjat. Hosszabb távon még jobban megéri az előrelátás: ha a fenti tízezer forintot húsz éven keresztül utaljuk NYESZ-számlánkra, összesen 5,6 millió forinttal gazdagodunk a kedvezményeknek köszönhetően - az éves 6 százalékos hozamot feltételezve.

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla mellett jelentős adókedvezmény vagy akár adómentesség érhető el a Tartós Befektetési Számlával is. Nyitrai Győző szerint az adókedvezmény mellett a számla kiemelkedő előnye, hogy az első, forrásgyűjtő évben bármikor, bármekkora összeget el lehet rá helyezni, tehát akár még az év végén érkező jutalmat, bónuszt is be lehet fektetni - a pénz pedig már januártól dolgozni kezd a tulajdonosnak. Az igazgató úgy látja, a TBSZ jelentősen növelheti az egyes megtakarítási formák hozamát azok körében, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket.

Ha TBSZ számlánkon egy átlagos éves 6 százalékos hozamú befektetési formába 2 millió forintot fektetünk be év végéig, és az adómentességhez szükséges öt évig megtartjuk befektetésünket, akkor 108 ezer forint adómegtakarítást érhetünk el. Ha ugyanezt 5 millió forinttal számoljuk, már 270 ezer forintot spórolunk csak magán a kamatadón - és akkor még nem is beszéltünk a TBSZ számlán elhelyezett megtakarítási formák hozamáról!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06