12 °C Budapest

Veszélyben a gyógyszerellátás, veszélyben a betegek

Pénzcentrum
2012. június 26. 09:34

A kirívóan alacsony gyógyszerkassza miatt nemcsak a gyógyszerbiztonság, hanem a gyógyszerellátás és a betegek is veszélybe kerülnek - írja szakértőkre hivatkozva a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európa-szerte legalacsonyabb szintű, a GDP fél százalékára rugó gyógyszerkassza nemcsak a gyógyszerbiztonságot, de már a gyógyszerellátást és a betegeket is veszélyezteti − hívták fel a figyelmet a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) és az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) konferenciáján.

Szabó László, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi tagja kifejtette, ilyen alacsony összegű kassza csak Törökországban és Mexikóban van, s nem lehet az a célunk, hogy a mexikói ellátási rendszer szintjére süllyedjünk. Ezt a költségvetést az ipar gyászjelentésként értékeli, amit a gyógyszerpiac szereplői nem tudnak vállalni.

Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökségi tagja szerint az ipar elfogadja a racionális döntéseket, de a sávos befizetés és a spanyol modellként elhíresült újabb gyártói teher már nemcsak a jelenleg hozzáférhető innovatív gyógyszerek létét veszélyezteti, hanem a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyszereinek hazai forgalmazását is.

Molnár Márk (Budapesti Corvinus Egyetem) szerint az irreális költségvetési keretösszegek elérése érdekében a licitrendszer olyan szélsőséges árfókuszú megoldásokat vet be, amelyek egészen biztosan problémákat okoznak az ellátás biztonságában, illetve a gyógyszerellátást nem a fenntarthatóság irányába mozdítja, hogy a generikus szegmensben elért megtakarításokat nem értelmes újrahasznosításra fordítják, hanem kivonják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20