17 °C Budapest

A magas reálhozam vonzza a megtakarításokat

2012. március 7. 10:02

Elkapkodták az inflációt követő kamatozású államkötvényt. Friss tőke mellett viszont sokan az alacsonyabb kamatozású kötvényben lévő megtakarítást csoportosították át az új sorozatba - írja a Világgazdaság.

Sikeres a hároméves Prémium Államkötvény. Az inflációt 5 százalékponttal meghaladó kamatú értékpapírt - amely az első évben 9,3 százalékot kamatozik - január közepén bocsátotta ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) eleinte 50 milliárd forint értékben. Azóta viszont már kétszer is meg kellett növelni rábocsátással a mennyiséget, jelenleg 100 milliárd forintnál tart a kibocsátás, amiből lapunk információi szerint csaknem 90 milliárdnyi már el is fogyott.

Az eredmény mégis felemás, valójában ugyanis korántsem került ennyi friss lakossági megtakarítás az állampapírokba. Az ÁKK közlése szerint január végén 155 milliárd forintnyi lakossági vagyon feküdt inflációt követő értékpapírokban, ami nagyjából 11 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ebben közrejátszhatott az is, hogy az év első hónapjában lejárt egy 38 milliárd forintos sorozat, és a végtörlesztés miatt is megfogyatkozhatott az állomány. Emellett az élelmesebb befektetők a már meglévő, kisebb kamatprémiumot fizető Prémium kötvényeikben lévő megtakarításaikat kivették, hogy az árukat az új értékpapírba befektethessék. Erre lehet következtetni abból, hogy az ÁKK statisztikái szerint több tízmilliárd forintnyi 3-3,5 százalékos reálkamatot ígérő inflációt követő állampapírt váltottak vissza januárban, miközben a hónap végére - vagyis alig két hét alatt - az új Prémium kötvény állománya csaknem 70 milliárd forintra ugrott.

Az átcsoportosítások ellenére a lakossági pénzek megtartásában az állam jól állhat. Bár a végtörlesztés miatt tavaly év vége felé szinte minden fontosabb értékpapírtípusból tűntek el lakossági pénzek, az állampapíroknál a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint decemberben nőtt a háztartások állománya, és lapunk úgy értesült, hogy a januári megtorpanás után február közepe óta ismét gyarapodásnak indultak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapír-befektetések.

Mivel az eddig kibocsátott hároméves Prémium állomány is lassacskán elfogy, az ÁKK várhatóan tovább növeli majd a mennyiséget, vagy rábocsátással, vagy pedig egy újabb sorozat kibocsátásával. Az új kibocsátás mellett szólhat, hogy ezzel el lehet kerülni, hogy 2015 januárjában egyszerre túl sokat kelljen törlesztenie az államnak. Szintén folyamatosan igyekszik biztosítani az ÁKK az ötéves inflációt követő kötvényből való ellátást, a legújabb ilyen értékpapírt, amely évente 4 százalékpontnyi prémiumot fizet a pénzromlás ütemén felül, e hét elejétől lehet jegyezni. Mivel januárban 5,5 százalékos volt az éves infláció, az első évben a kötvény kamata 9,5 százalékos lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem