2 °C Budapest

A magas reálhozam vonzza a megtakarításokat

2012. március 7. 10:02

Elkapkodták az inflációt követő kamatozású államkötvényt. Friss tőke mellett viszont sokan az alacsonyabb kamatozású kötvényben lévő megtakarítást csoportosították át az új sorozatba - írja a Világgazdaság.

Sikeres a hároméves Prémium Államkötvény. Az inflációt 5 százalékponttal meghaladó kamatú értékpapírt - amely az első évben 9,3 százalékot kamatozik - január közepén bocsátotta ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) eleinte 50 milliárd forint értékben. Azóta viszont már kétszer is meg kellett növelni rábocsátással a mennyiséget, jelenleg 100 milliárd forintnál tart a kibocsátás, amiből lapunk információi szerint csaknem 90 milliárdnyi már el is fogyott.

Az eredmény mégis felemás, valójában ugyanis korántsem került ennyi friss lakossági megtakarítás az állampapírokba. Az ÁKK közlése szerint január végén 155 milliárd forintnyi lakossági vagyon feküdt inflációt követő értékpapírokban, ami nagyjából 11 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ebben közrejátszhatott az is, hogy az év első hónapjában lejárt egy 38 milliárd forintos sorozat, és a végtörlesztés miatt is megfogyatkozhatott az állomány. Emellett az élelmesebb befektetők a már meglévő, kisebb kamatprémiumot fizető Prémium kötvényeikben lévő megtakarításaikat kivették, hogy az árukat az új értékpapírba befektethessék. Erre lehet következtetni abból, hogy az ÁKK statisztikái szerint több tízmilliárd forintnyi 3-3,5 százalékos reálkamatot ígérő inflációt követő állampapírt váltottak vissza januárban, miközben a hónap végére - vagyis alig két hét alatt - az új Prémium kötvény állománya csaknem 70 milliárd forintra ugrott.

Az átcsoportosítások ellenére a lakossági pénzek megtartásában az állam jól állhat. Bár a végtörlesztés miatt tavaly év vége felé szinte minden fontosabb értékpapírtípusból tűntek el lakossági pénzek, az állampapíroknál a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint decemberben nőtt a háztartások állománya, és lapunk úgy értesült, hogy a januári megtorpanás után február közepe óta ismét gyarapodásnak indultak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapír-befektetések.

Mivel az eddig kibocsátott hároméves Prémium állomány is lassacskán elfogy, az ÁKK várhatóan tovább növeli majd a mennyiséget, vagy rábocsátással, vagy pedig egy újabb sorozat kibocsátásával. Az új kibocsátás mellett szólhat, hogy ezzel el lehet kerülni, hogy 2015 januárjában egyszerre túl sokat kelljen törlesztenie az államnak. Szintén folyamatosan igyekszik biztosítani az ÁKK az ötéves inflációt követő kötvényből való ellátást, a legújabb ilyen értékpapírt, amely évente 4 százalékpontnyi prémiumot fizet a pénzromlás ütemén felül, e hét elejétől lehet jegyezni. Mivel januárban 5,5 százalékos volt az éves infláció, az első évben a kötvény kamata 9,5 százalékos lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?