Miből végtörlesztettek az emberek?

Pénzcentrum
2012. január 21. 15:10

468 milliárd forintot kapart össze a lakosság 2011 utolsó három hónapjában a végtörlesztéshez. A pénzügyi szektor minden szeglete árgus szemekkel figyelte és figyeli ma is, vajon a bankbetétekhez, a befektetési jegyekhez, netán az életbiztosításokhoz nyúlnak ezért a félezer milliárdért? A válasz meglepő: a statisztikák még a párnacihát is tartalmazzák, de még így is úgy tűnik, mintha a semmiből teremtették volna elő a devizahitelesek a 468 milliárd tekintélyes részét. A nagyobbik felére azonban még így is lehet magyarázat.

A szeptember 29-étől február 28-áig tartó végtörlesztés lehetséges forrásai közül hétről többé-kevésbé megbízható statisztikákkal rendelkezünk. Egyelőre azonban csak az október-novemberi adatok ismertek teljesen, ezért most a november végéig lebonyolított végtörlesztésekhez összegyűjtött 248 milliárd forint forrásait vizsgáljuk. Részben ebből következtethetünk a 468 milliárd forint eredetére is. A hét lehetséges forrás az alábbi.

1. Hitel

Talán ez a legkönnyebben megfogható pénzforrás, hisz a PSZÁF pontosan közzétette a végtörlesztési célra nyújtott hitelek összegét. Ez november végéig mindössze 18,3 milliárd forint volt, a hiteldöntések nagy része ugyanis a következő hónapokra tolódott át. A hitelintézeti hiteleken túl munkáltatói kölcsönt és szintén adómentes munkáltatói támogatást is felhasználtak a devizahitelesek, hogy azonban mekkora összegben, arról semmiféle megbízható információval nem rendelkezünk. Becsléseinkben marad ezért a 18 milliárd a hitel "soron".

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

2. Ingatlan

A Duna House becslései szerint az év utolsó három hónapjában a lakáspiaci tranzakciók közel ötödénél volt az eladó fél végtörlesztő. Mivel a végtörlesztés szeptember 29-én indult, a becsült adatok alapján októberben még csak 300, novemberben 1900, decemberben viszont már 2500 végtörlesztési célú ingatlaneladással számoltunk. És hogy mekkora volt az így előteremtett összeg? A lakások negyedévi átlagára 13,1 millió forint volt, így októberre és novemberre összesen 29 milliárd forintnyi végtörlesztéshez kapcsolódó lakástranzakció jut. Feltételezzük, hogy a felszabaduló forrás egy az egyben végtörlesztésre fordítódott, ami például lakáscsere esetén korántsem biztos. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011 átlagában a vevők a lakások árának közel 80%-át saját erőből fizették ki, és csak 20%-uk történt hitelből. Az ingatlaneladáshoz kapcsolódó végtörlesztésekből ezért becsléseink szerint 23 milliárd forint a cikkünk többi pontjában részletezett megtakarításból származott, és csak 6 milliárd forint volt pótlólagos forrás, vagyis vevői lakáshitel. Igazán ez utóbbi adat számít, hiszen makroszempontból mindegy, maga a végtörlesztő, vagy az ingatlan vevője szabadított-e fel megtakarításokat.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

3. Bankbetét

Azt gondolnánk, jelentősen csökkent a bankok lakossági betétállománya októberben és novemberben is, ez azonban nem így van: az MNB adatai szerint tranzakciós alapon októberben 57,3 milliárd forinttal nőtt, novemberben pedig 63,5 milliárd forinttal csökkent a bankok lakossági betétállománya. A betéti tranzakciókat számos nehezen követhető tényező befolyásolja, két nagy esemény azonban meghatározó szerepet játszott benne: egyrészt a végtörlesztés, másrészt 135 milliárd forintnyi mezőgazdasági területalapú támogatás (SAPS) kifizetése, melyből minisztériumi forrásaink szerint 133 milliárd forintot október második felében fizettek ki a gazdáknak. Márpedig ez jelentősen torzítja a betéti adatokat. Említett forrásunk szerint a támogatás legalább fele lakossági számlára (lakossági betéttel rendelkező őstermelőhöz, kisvállalkozókhoz stb.) kerülhetett. Ez utóbbi tételt, vagyis közel 70 milliárd forintot kiszűrve adódik, hogy a lakossági betétek októberben az agrártétel nélkül csaknem 13 milliárd forinttal csökkentek. Durva feltételezésünk, hogy ez a csökkenés a végtörlesztésből adódott. A hasonló agrártétel novemberben információnk szerint elhanyagolható volt. A novemberi nettó 63,5 betétkivonást szintén a végtörlesztések számlájára írva adódik, hogy október-novemberben összesen 76 milliárd forint összegű bankbetétet fordítottak végtörlesztési célra. A fenti becslések szükségszerűen pontatlanok, hisz abból az életszerűtlen feltételezésből indulnak ki, hogy minden más tényező teljes hatása a banki betétállományra nulla volt. Egyúttal azt feltételezzük, hogy az alaptalan félelmek miatti lakossági betétfelvételek később (döntően január elején) jelentkeztek.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

4. Biztosítás

A biztosítók is megszenvedik a végtörlesztést annak ellenére, hogy a biztosítások idő előtt általában csak nagyobb veszteséggel felszabadítható (kevésbé likvid) megtakarítások. A lakossági forrás-felszabadítás a Portfolio.hu-nak nyilatkozó biztosítók szerint azonban mérsékeltnek mondható. Az Aegon elmondása szerint a negyedik negyedévben náluk megszűnt biztosítások (2,9 milliárd forintnyi állománydíj) kevesebb mint 10%-a kapcsolódott végtörlesztéshez (0,2 milliárd forint becslésük szerint), aminek az az oka, hogy a biztosítások jó részének felszabadítása "bünteti" az ügyfelet, vagyis jelentős költségekkel jár. A Groupama Garancia várakozásainál jóval alacsonyabb a végtörlesztések miatti ügyfélmozgás mind az életbiztosításoknál mind a hiteltörlesztési biztosításoknál, és a szerződések megszűnésének csak kismértékű növekedését tapasztalta az Allianz is. Az Uniqa Portfolio.hu-nak adott válasza szerint 2011 utolsó negyedévében 50%-kal nagyobb összegű visszavásárlást tapasztaltak az egyszeri és a folyamatos díjak tekintetében, mint egy évvel korábban. A PSZÁF a biztosítóktól származó adatok alapján hasonló növekedést tapasztalt az előző negyedévhez képest októberben és novemberben. A felügyeleti becslés alapján így az életbiztosítások visszavásárlásából október-novemberben 24 milliárd forint végtörlesztési forrás származott, ennél pontosabb becsléssel erről egyelőre nem rendelkezünk.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?


5. Befektetési jegy

A belföldi befektetési jegyek lakossági tulajdonban lévő állománya tranzakciós alapon az MNB adatai szerint októberben 15,9, novemberben 12,8 milliárd forinttal csökkent. A BAMOSZ statisztikái szerint a lakosság körében népszerű befektetési jegyek közül októberben kötvény- és a pénzpiaci, novemberben pedig a kötvény- és az ingatlanalapok visszaváltására került sor a legnagyobb mértékben. Feltételezve, hogy a tranzakciós alapú állománycsökkenés kizárólag a végtörlesztések miatt következett be, a befektetési jegyek 29 milliárd forint összegben jelenthették a végtörlesztések forrását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

6. Egyéb értékpapír

Állampapírok, banki kötvények, részvények és jelzáloglevelek teszik ki e tétel nagy részét. Az MNB egyik statisztikája szerint ezek közül a hitelviszonyt megtestesítő papírok (döntően kötvények) lakossági kézben lévő állománya (tranzakciós alapon) októberben 5,4 milliárd forinttal, novemberben pedig 10,8 milliárd forinttal nőtt, szemben a korábbi két hónap csökkenő állományával. A belföldi tőzsdei részvények állománya októberben 7,4 milliárd forinttal csökkent, novemberben viszont 15,2 milliárddal nőtt. A fenti adatok alapján azzal számoltunk, hogy ezek az értékpapírok e két hónap folyamán marginális szerepet játszottak a végtörlesztésekben, ezért számításainkban nem vettük figyelembe őket.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

7. Készpénz

A "párnacihát" is tartalmazó forint készpénzállomány nagysága a háztartásoknál meglepő módon októberben és novemberben is nőtt, mégpedig 95,2, illetve 50 milliárd forinttal. Ez jóval nagyobb növekedés, mint amekkora az első három negyedév átlagos havi növekedése (18,9 milliárd forint) volt. Ennek pontos okát nem ismerjük, de feltételezhető, hogy elsősorban nem a pénzügyi szektorhoz kapcsolódó jövedelemforrásokból származik. A NAV adatai szerint az év első 11 hónapjában hazautalt 24 milliárd forintnyi offshore vagyon sem magyarázza ezt a növekedést. A készpénzállomány felduzzadása ugyanakkor utalhat arra is, hogy a decemberi, januári és februári végtörlesztések nagyobbik része készpénzből történik, hogy azonban tényleg így van-e, arról csak a következő hetek statisztikáiból következtethetünk. A végtörlesztési források között ezért e két hónap folyamán a készpénz szintén mérsékelt szerepet játszhatott, így nem vettük figyelembe.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?


Összesen és december

Az október-novemberben teljesített 248 milliárd forintnyi végtörlesztés forrásainak mindössze 62%-ára adnak magyarázatot a fenti tényezők, ahogy az alábbi táblázat ezt összefoglalja. Mindezek ráadásul helyenként durva becsléseken alapulnak, a következő hónapok kutatásainak egyik legizgalmasabb témája lehet ezért a források pontosabb számbavétele és a megmaradt kérdések megválaszolása. A december havi végtörlesztések forrásának elemzése egyelőre még korai (egyes statisztikák hiánya miatt), de úgy tűnik, hogy a hitelfelvétel (70 milliárd forint) és a befektetési jegyek visszaváltása (közel 60 milliárd forint a lakosság estében) együtt a decemberi végtörlesztési források 60%-át kiteheti.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?


Honnan jött a maradék októberben és novemberben?

A statisztikák esetleges pontatlanságából származó "lyukak" mellett az alábbiak jöhetnek még szóba végtörlesztési forrásként, melyekről nem rendelkezünk megbízható adatokkal:

- nem tőzsdei vállalati üzletrészek és részvények
- valuta készpénz
- külföldi bankoktól felvett hitelek
- külföldi, statisztika elől rejtve maradt megtakarítások
- külföldi és fekete jövedelmek

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem