Menedék a pánik elől: milyen államkötvényt vehetek?

Pénzcentrum
2011. augusztus 12. 09:32

Ebben a hónapban háromféle inflációkövető államkötvényt is vásárolhatnak a heves részvénypiaci kilengésektől megrettenő kisbefektetők, ezek közül kettőnek az aktuális kamata azonban jóval alacsonyabb az eddig megszokottnál - írja a napi gazdaság.

Miközben a részvénypiaci pániktól és egy újabb pénzügyi válságtól hangos minden, sokan gondolkodnak el azon, hol lehet még egyáltalán biztonságos kikötőt találni. Annak ellenére, hogy az államok egy részének fizetőképességével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, továbbra is fontos alternatíva az államkötvény. Az utóbbi évek többnyire legnagyobb hozamú biztonságos befektetése nálunk a Prémium nevű inflációkövető lakossági államkötvény volt, kérdés, hogy a jövőben is az marad-e.

Az eddig kibocsátott Prémium-sorozatok éves kamatai közül a legalacsonyabb is kerek hét százalék volt, a különböző papírok kamata rendszerint meghaladta az akciós betétek és a fix kamatozású államkötvények hozadékát egyaránt. (Az első, persze már régen nem kapható sorozat most is évi 10,7 százalékot fial boldog tulajdonosainak.) A csütörtökön publikált 3,1 százalékos júliusi év/év inflációs ráta azonban a 2013/J jelzésű, tavaly nyáron kibocsátott papír kamatozását 7,0-ről már 6,1 százalékra vitte le. (Mindegyik szóban forgó kötvény három százalékpontot fizet az inflációs ráta felett, kivéve az elsőt, ahol ez a prémium hat százalék volt.)

Valamivel jobb a helyzet a 2014/I jelzésű új kötvénynél, amelynek forgalmazását csütörtökön kezdték meg a kincstári fiókokban. Ennek kamata a júniusi inflációhoz igazodik, amely 3,5 százalékos volt, futamideje pedig elődeinek többségéhez hasonlóan három év. Ha valaki most vásárolni akar, az tehát választhat egy durván kétéves, az első évben 6,1 százalékos, és egy hároméves, az elején 6,5 százalékos kamatozású papír között. A harmadik alternatíva a tavaly december elején ötéves futamidővel útjára indított, jelenleg még 7,2 százalékos kamatozású Prémium 2015/I, amelynek kamata azonban az − októberi − inflációs mutató csökkenésével szintén mérséklődhet december 8-tól.

Bizonytalanságot jelent természetesen az infláció alakulása is, a konkurens termékek árazásánál az esetleges jegybanki kamatváltoztatások és még rengeteg más tényező, de jelenleg úgy tűnik, más befektetési forma nem garantál pozitív reálkamatot a kisbefektetőknek. Akkor legalábbis nem, ha az adómentes tartós befektetési számlák kifutási idejét ki tudják várni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?