12 °C Budapest

Komoly feladat a reálhozamok kézbesítése

2011. június 16. 18:32

A magán-nyugdíjpénztári vagyon hozamának egy része az államhoz, az infláció feletti rész, az úgynevezett reálhozam pedig a volt pénztártagokhoz kerül - mondta az InfoRádiónak a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke, aki szerint a többség kap reálhozamot. Borza Gábor kiemelte: várhatóan a tagok kétharmada postán kapja meg ezt az összeget.

A nyugdíjpénztáraktól a hozamnak az inflációt felölelő részét az állam kapja meg, az e feletti rész a reálhozam, azt fizetik ki az állami rendszerbe visszalépő pénztártagoknak - mondta el a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke.

Borza Gábor kifejtette: az emberek többsége számíthat reálhozamra, de azok nem, vagy csak kevésre, akik közvetlenül a válság előtt léptek be a magánnyugdíjpénztárba, illetve rossz ütemben váltottak a pénztárak között. Egy egymilliós egyenlegnél, folyamatos munkaviszony esetén átlagosan 70-80 ezer forintos reálhozamra lehet számítani - tette hozzá.

Az alelnök közölte: a pénztárak átadták a vagyonelemeket az államnak, majd július 20-án kérhetik vissza, és akkor pontosan meg kell mondani, hogy mekkora a reálhozam. Az Államadósság Kezelő Központ két napon belül küldi az összeget, majd a pénztáraknak nyolc napjuk van az utalásra - fejtette ki.

A visszalépő pénztártagok 50-60 százaléka nem nyilatkozott arról, hogyan kívánja megkapni a reálhozamot, így ők postai úton a lakcímükre kapják a pénzt - hangsúlyozta Borza Gábor, aki szerint ez komoly feladatot jelent majd a Magyar Postának is. Hozzátette: a válaszolók többsége számára bankszámlára utalják az összeget. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?