Nincs élet az önkéntes magánnyugdíjpénztárakban

Pénzcentrum
2011. április 6. 09:32

Nehezen tud életet lehelni a kormány az önkéntes magánnyugdíjpénztárakba. Még többen bíznak a csomagban, amely növelhetné az intézmény súlyát. Sok szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy nem lenne szükség semmilyen kormány felőli egyéb intézkedésre, ha az eredeti terveknek megfelelően a kötelező ág reálhozamait csakis az önkéntes pénztárakba lehetett volna utalni - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig reálhozami döntésükről nyilatkozók közül több mint 94 százaléka kér készpénz kifizetést, kevesen utalnák ezt az összeget az önkéntes pénztárukba. A magán és az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat is üzemeltetők egyetlen esélye az önkéntes ág fejlesztése. Az egy pénztártagra jutó költségek növekedésével sok intézmény bajba kerülhet a finanszírozás során.

Az MKB magán pénztára megalakulása óta megspórolta a működési alapra levont összeg 25 százalékát, amíg ez az összeg kitart a finanszírozás megoldott. 2012-ben a működési alapba levont 0,9 százalékos díj elmegy majd a garancialapokra és a felügyeletnek fizetendő díjakra. Így jó esetben 2013-ig kihúzhatják ki a jelenlegi feltételek mellett -mondta Lehoczky László, a pénztárak vezetője.

Nagy átszervezésekre van szükség a pénztáraknál, hogy elkerüljék a nagy visszaesést a hozamok és bevételek tekintetében. Az Allianz Hungaria már túl van egy átszervezésen és már a spájzban van a következő -mondta el Kozek András az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese. A magánnyugdíjpénztári ágon történt átcsoportosítások révén fenntartható a működőképesség, de a legkedvezőbb az lenne, ha idővel sikerülne az önkéntes ág felfuttatásaa pénztárban.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18