25 °C Budapest

40 milliárd forint ütötte a lakosság kezét: megélhetésre költhetik

2011. március 11. 09:32

Részvényeiket és befektetési jegyeiket kénytelen felélni a lakosság. Negyven milliárd forinttal csökkent a háztartások értékpapír állománya, valószínűleg megélhetésre és törlesztésre fordíthatják ezt az összeget - mondta Török Zoltán a Világgazdaságnak.


Tavaly minden hónapban nőtt a lakosság értékpapír állománya, év végére 32,5 milliárd forint értékű részvényt és 394,3 milliárd értékű befektetetési jegyet vásároltak az emberek. Januárban is további 3,6 milliárddal nőtt a lakosság értékpapír állománya, bár ez a felértékelődésnek köszönhető. A papírok száma csökkent, állomány csak a pénzbeni értéket jelenti.

(Forrás: MNB, Világgazdaság)


40 milliárd forint volt az a készpénzmennyiség, amihez a januári eladásokból a lakosság hozzájutott. Ezt költhetik az emberek megélhetésre és hiteltörlesztésre Török Zoltán (vezető elemző Raiffeisen) szerint.


Az eladott részvények nagy része külföldi állományba került, kisebbik része a magyar pénzügyi vállalatokhoz, előbbi állománya 17 milliárd forint, utóbbi 12,1 milliárddal nőtt. Az állampapírokat viszont megtartották az emberek, derül ki az MNB kimutatásából. Az állomány nagyrészt a felértékelődésnek köszönhetően 5,1 milliárddal nőtt. Az állampapír vásárlás értéke 0,5 milliárd volt.

Nem nőtt a lakosság más irányú befektetése, sem az ingatlanpiacon, sem máshol nem jelent meg a most kivont 40 milliárd forint. Ebből következtet Török Zoltán arra, hogy fogyasztásra vagy hiteltörlesztésre költhették az emberek a nyereségüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?