18 °C Budapest

Így készülnek a chipes bankkártyák: videó a plasztikgyárból!

2011. február 25. 11:02

A magyar kártyakibocsátók nagy része 2011-ben valósítja meg bankkártyáinak chipesítését. Ezért hamarosan minden kártyabirtokos rendelkezik majd olyan kártyával Magyarországon, melyben apró szilíciumlapocska található. A változás elsősorban nagyobb biztonságot jelent majd a plasztik használóinak, de a bankkártyán gyűjthető hűségpontok kényelmét, valamint a chip nyújtotta változatos felhasználási lehetőségeket is élvezhetik a kártyabirtokosok.

"Kevés korszerű technológia van, ami rövid időn belül, szinte a teljes fogyasztói kör számára elérhetővé válik. A chipkártya ilyen, hiszen várhatóan 2012 elejére a kártyabirtokosok túlnyomó többségének lesz ilyen kártyája, azonban a technológiában rejlő lehetőségek még messze nincsenek kiaknázva - mondta Gauder Milán, a MasterCard regionális vezetője. "A jövőben a piaci szereplőkön múlik, hogyan használják ezt a lehetőséget, milyen adatokat, funkciókat helyeznek el a kártyán, és ezzel mennyiben könnyítik majd meg a kártyabirtokosok életét."

A kártyába illesztett chip elsődleges funkciója a biztonság: a chipkártyát nem lehet másolni, így ezek a típusú visszaélések teljes mértékben kiküszöbölhetőek. A kártyáikat chippel ellátó bankok túlnyomó többsége elfogadja a MasterCard javaslatát, hogy a kártyabirtokosok aláírásuk helyett a PIN kódot alkalmazzák a tranzakció jóváhagyásához, ezzel a visszaélések, még az eddigi rendkívül alacsony szintnél is, lejjebb szoríthatók.


A chipes kártyák biztonsága már a gyártástól kezdve biztosított. A 2010-ben az Állami Nyomda Nyrt. által is megszerzett MasterCard Card Quality Management audit garantálja a teljes körű fizikai és logikai biztonságot, a magas minőséget, a használhatóságot és a megbízhatóságot az okos kártyák előállítása során. A komplex szolgáltatást nyújtó gyártók esetében a plasztik gyártását, a chipbeültetést és a chip megszemélyesítését követő teljes logisztikai folyamat (levél, PIN-boríték gyártása, borítékolás, postázás) is biztosított. Így a kártyát a gyártástól kezdve a felhasználó által indított tranzakciókig maximális biztonság jellemzi.

A biztonsági szerepen túl ugyanakkor a chip számos más lehetőséget rejt. Bevezetésével a hazai kibocsátó bankok technikailag közelebb kerülnek az érintésnélküli bankkártyák kibocsátásához, így az átállás közvetetten segíti a PayPass terjedését is.

A MasterCard PayPass 2009-ben érkezett Magyarországra, jelenleg több banknál is elérhető. Az új technológiával készült bankkártyák előnye, hogy fizetéskor elegendő néhány centiméterre közelíteni a fizetőeszközt a terminálhoz és megtörténik a fizetés. A PayPass kártya 5 000 forint összeghatár alatt nem kér PIN kódot, ami a MasterCard adatai szerint akár 5 másodperc alá is szoríthatja a művelet átlagos idejét. Az új típusú kártya optimális megoldást jelent a gyors fizetést igénylő üzletekben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák, mozik pénztárainál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A PayPass sikerét jól mutatja, hogy 2010 szeptemberében világszerte több mint 88 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 276 ezret. Összesen 36 országban van PayPass, terjedése folyamatos.


Más országokban számos jól működő példa van arra, hogy a tömegközlekedés jegyvásárlását többek között érintésnélküli bankkártyák segítik. A fizetési mód előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a kártyabirtokosok a tömegközlekedési eszközökre felszállva ugyanazzal a bankkártyával vegyék a buszjegyet, amivel napi vásárlásaikat végzik.

Köszönhetően annak, hogy a chipes kártyák jelentős memóriával rendelkeznek alkalmasak hűségpontok gyűjtésére, amihez már nem lesz szükség külön plasztikkártyára. A chip számon tartja a vásárló által gyűjtött pontokat. 2010-től Magyarország egyik legnagyobb hűségprogramja, a SuperShop is elérhető MasterCard chipkártyán keresztül.

A chipkártyák kibocsátása 2010-ben vett lendületet egy, év alatt több mint 70%-kal nőtt a hazai chip állomány, az elfogadóhelyek tekintetében pedig még az EU átlagnál is jobban teljesítettünk. Az EU-ban a chipes kártyákat elfogadó terminálok aránya átlagosan 85% szemben a hazai 97%-kal (Forrás: EMVCo, Magyar Nemzeti Bank). 2010 szeptemberében világszerte az összes kártya 36%-a volt chipes, a glóbusz összes bankkártya termináljának 65%-a volt képes olvasni az EMV kártyákat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?