Már 900 ezer ügyfél választotta az Erste Bankot

2011. február 28. 20:02

A rendkívüli külső körülmények ellenére pozitív eredménnyel zárta a 2010-es évet az Erste Bank Hungary Zrt. Az előzetes, konszolidált, nem auditált nemzetközi számviteli szabályok alapján készült gyorsjelentés szerint a pénzintézeti csoport mérlegfőösszege 2,984 milliárd forint volt, miközben az üzemi eredmény 13%-kal növekedve 93 milliárd forinton zárt. Az adózás előtti eredmény a csoportszintű treasury és a helyi vállalati üzletág eredményével együtt 6,17 milliárd forint volt a tavalyi év végén.

Papp Edit elnök-vezérigazgató a pénzintézeti csoport tavalyi teljesítményéről elmondta: a 2010-es év minden szempontból rendkívüli év volt a teljes bankszektor számára, az Erste Bank Hungary Zrt. azonban a külső körülmények ellenére is javította piaci pozíciót. A bank mind a lakossági, mind a vállalati hitelek területén növelte piaci részesedését, miközben a betéti piacon mindkét ügyfél-szegmensben tartotta pozícióit.

A lakossági hitelek területén a bank piaci részesedése 14,1%, míg a lakáscélú hitelek területén 17,3%. A vállalati hiteleknél a piaci részarány 8,7 százalék. A lakossági betétek területén 7,7%, a vállalati betéteknél pedig 7,1% volt a pénzintézet részesedése.

A bank üzemi eredménye 13%-kal emelkedett és 93,1 milliárd forintot ért el 2010 végére annak ellenére, hogy a gazdasági válság negatív hatásai továbbra is erősen fékezték a piacot. Az Erste Bank 900 ezres ügyfélszámát és 184 egységből álló fiókhálózatát tekintve továbbra is az egyik legnagyobb lakossági banknak számít Magyarországon, mérlegfőösszege alapján pedig az előzetes adatok szerint a harmadik legnagyobb pénzintézetté lép elő.

Az eredményekkel kapcsolatban Papp Edit kiemelte: a tavalyi év teljesítményét két tényező befolyásolta rendkívüli mértékben. Egyrészt a bankadó bevezetése, amely 13,6 milliárd forintos extra terhet jelentett az Erste Bank Hungary Zrt.-nek 2010-ben (Erste Bank Csoport: 14,7 milliárd), másrészt az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya és az arra elszámolt értékvesztés. A bank adózott eredménye azonban ezen negatív hatások ellenére pozitív tartományba került és 109 millió forintot tett ki az év végén.

A bankadó bevezetése, a hitelpiac további lefékeződése és a jelentős mértékű céltartalékolás gyakorlatilag az év végére kényszerhelyzet elé állította a pénzintézetet, amely a hatékony működés biztosítása érdekében szervezeti és fiókhálózati racionalizálást hajtott végre. A rendkívüli gazdasági és külső szabályozási környezet ellensúlyozása érdekében a bank tovább folytatta a már korábban megkezdett költséghatékonysági intézkedéseket. A pénzintézet működési költségeinek a működési bevételeihez viszonyított aránya (költség/bevétel arány) így tovább javult, és az év végén a nemzetközi viszonylatban is versenyképesnek számító 39,4% volt, ami 4,5 százalékpontos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Erste Bank idei évi terveiről szólva az elnök-vezérigazgató elmondta: a negatív külső hatások sikeres kezelése bebizonyította a bank stratégiájának helyességét, amely az üzleti tevékenység középpontjába az alaptevékenységet, azaz a lakosságnak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásokat állította. A kedvezőtlen szabályozási környezet ellenére a pénzintézet továbbra is a bankpiac meghatározó szereplője kíván maradni folyamatos javuló színvonalú szolgáltatásokkal, mindenkor az ügyfelek igényeit a középpontba állító pénzügyi megoldásokkal - fejezte be Papp Edit elnök-vezérigazgató.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18