13 °C Budapest

Mennyi jutalékot fizetnek a bankok a hitelek után?

2011. január 28. 05:02

A pénzügyi szektort alapjaiban megrengető válság, a jelzáloghitelezés mélyrepülése és a hitelközvetítőkre vonatkozó szabályozás többlépcsős szigorítása megtizedelte a Magyarországon működő hitelközvetítők számát. A fénykorát a devizahitelezés szárnyalása idején élő üzletág megmaradt képviselői azonban ma sem panaszkodhatnak a banki jutalékokra.

A Pénzcentrum.hu birtokába jutott egy érdekes lista, amely a magyarországi pénzintézetek által a jelzáloghitelek után kifizetett közvetítői jutalékok mértékét tartalmazza. A legmagasabb jutalékot a Budapest Bank szerződött partnerei kapják, ők négyszázezer forintot tehetnek zsebre egy tízmilliós jelzáloghitel után.

 


Őket követi az UniCredit Bank 3,9%-kal, valamint a korábban a hitelkihelyezéseinek 60%-át közvetítőkön keresztül bonyolító Erste Bank 3,5%-kal. A listában szereplő további pénzintézetek 2,1-2,9% közötti jutalékkal honorálják a közvetítőik munkáját.

Hogyan változott a szabályozás? Mire érdemes odafigyelni az ügynököknek?

A szigorítás értelmében többes ügynökök lesznek azok, akik, illetve amely vállalkozások megfelelnek az új előírásoknak. Az ő működésük immár PSZÁF-engedélyhez kötött, a szükséges hatósági vizsgát pedig június végéig kell teljesíteniük. Aki teljesíti a feltételeket, az a korábbi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is szerződésben állhat majd több pénzintézettel, ellenkező esetben függő ügynökké válhat.

A - korábbi mobilbankári hálózatnak megfelelő - függő ügynökök ezt követően csak egy bank termékeivel foglalkozhatnak. Ennek betartatása eleinte gondot okozhat, mivel például egy családi vállalkozásban működő hitelközvetítő cég tagjai a jövőben egyéni vállalkozókként különböző bankokkal szerződhetnek.

A kiskapuk nyitogatása helyett vizsgáljuk meg azt, hogy egy függő ügynököknek mi alapján érdemes egy adott banknál megvetni a lábát. Az első szempont a forgalom, vagyis célszerű annál a pénzintézetnél maradni, ahová korábban is a legnagyobb volumenben közvetített ügyleteket a tanácsadó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik lényeges pont az, hogy az adott bank hiteltermékei lefedjék a piaci igények döntő százalékát. Ezzel a közvetítő nem csak egy adott szegmensre korlátozza a lehetséges ügyfeleit, hanem szélesebb körben találhat megoldást a megkeresésekre. A közvetítők az évek során megismerhették a bankok kamatpolitikáját, valamint az engedélyezési eljárását. Amelyik bank magas kamatokkal és akadozó minősítési rendszerrel dolgozik, az szinte elfelejtheti a függő ügynököket.

Nem utolsó szempont a jutalékszint, bár ebben a tekintetben is érdemes mérlegelni. Hiába választ a közvetítő egy magas ügynöki sikerdíjakat kínáló pénzintézetet, ha csak elenyésző számú új ügylet lebonyolítását helyezheti kilátásba. Az alacsonyabb jutalék magasabb volumennel összességében magasabb árbevételt hozhat a közvetítő cégnek.

A hitelközvetítői piac néhány év alatt teljesen átalakulhat Magyarországon. Amíg a válság előtti években sokan olyanok is lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket közvetítettek, akik szakmai felkészültsége megkérdőjelezhető volt, addig 2011-től csak azok adhatnak tanácsot, akik egy adott bank hiteltermékeit betéve ismerik, illetve akik megfelelő végzettséggel rendelkeznek, a szükséges engedélyek birtokában vannak és sikerrel veszik az akadályt a hatósági vizsgákon.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06