8 °C Budapest

Mennyi jutalékot fizetnek a bankok a hitelek után?

2011. január 28. 05:02

A pénzügyi szektort alapjaiban megrengető válság, a jelzáloghitelezés mélyrepülése és a hitelközvetítőkre vonatkozó szabályozás többlépcsős szigorítása megtizedelte a Magyarországon működő hitelközvetítők számát. A fénykorát a devizahitelezés szárnyalása idején élő üzletág megmaradt képviselői azonban ma sem panaszkodhatnak a banki jutalékokra.

A Pénzcentrum.hu birtokába jutott egy érdekes lista, amely a magyarországi pénzintézetek által a jelzáloghitelek után kifizetett közvetítői jutalékok mértékét tartalmazza. A legmagasabb jutalékot a Budapest Bank szerződött partnerei kapják, ők négyszázezer forintot tehetnek zsebre egy tízmilliós jelzáloghitel után.

 


Őket követi az UniCredit Bank 3,9%-kal, valamint a korábban a hitelkihelyezéseinek 60%-át közvetítőkön keresztül bonyolító Erste Bank 3,5%-kal. A listában szereplő további pénzintézetek 2,1-2,9% közötti jutalékkal honorálják a közvetítőik munkáját.

Hogyan változott a szabályozás? Mire érdemes odafigyelni az ügynököknek?

A szigorítás értelmében többes ügynökök lesznek azok, akik, illetve amely vállalkozások megfelelnek az új előírásoknak. Az ő működésük immár PSZÁF-engedélyhez kötött, a szükséges hatósági vizsgát pedig június végéig kell teljesíteniük. Aki teljesíti a feltételeket, az a korábbi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is szerződésben állhat majd több pénzintézettel, ellenkező esetben függő ügynökké válhat.

A - korábbi mobilbankári hálózatnak megfelelő - függő ügynökök ezt követően csak egy bank termékeivel foglalkozhatnak. Ennek betartatása eleinte gondot okozhat, mivel például egy családi vállalkozásban működő hitelközvetítő cég tagjai a jövőben egyéni vállalkozókként különböző bankokkal szerződhetnek.

A kiskapuk nyitogatása helyett vizsgáljuk meg azt, hogy egy függő ügynököknek mi alapján érdemes egy adott banknál megvetni a lábát. Az első szempont a forgalom, vagyis célszerű annál a pénzintézetnél maradni, ahová korábban is a legnagyobb volumenben közvetített ügyleteket a tanácsadó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik lényeges pont az, hogy az adott bank hiteltermékei lefedjék a piaci igények döntő százalékát. Ezzel a közvetítő nem csak egy adott szegmensre korlátozza a lehetséges ügyfeleit, hanem szélesebb körben találhat megoldást a megkeresésekre. A közvetítők az évek során megismerhették a bankok kamatpolitikáját, valamint az engedélyezési eljárását. Amelyik bank magas kamatokkal és akadozó minősítési rendszerrel dolgozik, az szinte elfelejtheti a függő ügynököket.

Nem utolsó szempont a jutalékszint, bár ebben a tekintetben is érdemes mérlegelni. Hiába választ a közvetítő egy magas ügynöki sikerdíjakat kínáló pénzintézetet, ha csak elenyésző számú új ügylet lebonyolítását helyezheti kilátásba. Az alacsonyabb jutalék magasabb volumennel összességében magasabb árbevételt hozhat a közvetítő cégnek.

A hitelközvetítői piac néhány év alatt teljesen átalakulhat Magyarországon. Amíg a válság előtti években sokan olyanok is lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket közvetítettek, akik szakmai felkészültsége megkérdőjelezhető volt, addig 2011-től csak azok adhatnak tanácsot, akik egy adott bank hiteltermékeit betéve ismerik, illetve akik megfelelő végzettséggel rendelkeznek, a szükséges engedélyek birtokában vannak és sikerrel veszik az akadályt a hatósági vizsgákon.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem