21 °C Budapest

Szeretjük Szlovákiában fialtatni a pénzünket

2011. január 2. 07:32

Egyre több magyar cég és állampolgár nyit számlát a szlovákiai pénzintézetekben. Korábbi lapinformációk szerint a magyarok egyre inkább érdeklődnek a határon túli, többek között az osztrák befektetések iránt is.

Az Új Szó című napilap szerint a számlanyitás valószínű oka a betétek biztonsága. A szlovákiai bankok - az osztrák pénzintézetektől eltérően - nem csalogatják tudatosan a magyar klienseket. Visszafogottságukra jellemző, hogy több bank nem is válaszolt a betéteseik állampolgárságát firtató kérdésünkre - jegyzi meg az újság.

Juraj Miskov, szlovák gazdasági miniszter szerint a magyar kormány gazdasági intézkedései akár pozitív hatással is lehetnek Szlovákiára. A miniszter hozzátette - ha azt nézzük, ami jelenleg Magyarországon történik, az egyáltalán nem járul hozzá a befektetők biztonságérzetének növeléséhez. A szomszédos országban a befektetők elveszthetik a biztonságos vállalkozói környezetbe vetett bizalmukat. Ez azonban akár pozitív hatással is lehet Szlovákia számára. Több befektető is, akikkel beszéltem, Szlovákiára - Magyarországgal szemben - olyan országként tekint, amely stabil és biztonságos vállalkozói környezet kínál - mondta Miskov.

Boris Gandel, a múlt században alapított felvidéki pénzintézet, a Tatra banka szóvivője elmondta - "Ügyfeleink között magyar cégek és magánszemélyek is találhatók, számuk az elmúlt három évben folyamatosan nőtt", valamint hozzátette, hogy abszolút számokat nem közölhet. A szóvivő elmondása szerint a Tatra bankánál az elmúlt 3 évben a magyarországi céges ügyfelek száma 113 százalékkal, a privát ügyfelek száma pedig 194 százalékkal nőtt.

Eva Sagálová, az egyik legnépszerűbb szlovákiai pénzintézet, a Postabank szóvivője szerint bankjuknál a külföldi ügyfelek aránya az egy százalékot sem éri el, magyarországi ügyfélből pedig csak pár tucatot számoltak össze. "Ez utóbbiak száma az utóbbi évben csekély mértékben nőtt" - nyilatkozta Sagálová.

Juraj Stefanovic, a belga kézben lévő CSOB (Cseh illetve Szlovák Kereskedelmi Bank) képviselője elmondta, bankjuknál a magyarországi ügyfelek száma márciustól 225-tel nőtt, a Szlovák Takarékpénztárnál - Stefan Frimmer szóvivő szerint - az óévben nem tapasztaltak érdemi változást.

Korábbi lapinformációk szerint a magyar középosztály tehetősebb képviselői egyre inkább érdeklődnek a határon túli, elsősorban az osztrák befektetések iránt is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akkor a megkérdezett magyar bankvezetők azt nyilatkozták, hogy nem tapasztaltak változást a hazai megtakarítások területén. Érdekes azonban, hogy a burgenlandi pénzintézetek magyar nyelvű, a betétek biztonságát hangsúlyozó hirdetésekkel igyekeznek azóta is felhívni magukra a magyarok figyelmét.

Az osztrák bankok már tíz évvel ezelőtt is azzal igyekeztek magukhoz csábítani a magyar ügyfeleket, hogy azt hangsúlyozták, az osztrák gazdaság és bankrendszer stabilabb, mint a magyar, ezért az ügyfelek pénze náluk nagyobb biztonságban van.

Nyugati szomszédunk pénzintézetei korábban hirdettek jelzáloghitelt aktív BAR-listásoknak is. A válság miatt azonban ezzel már leálltak a "sógor" bankok, mert a kockázatok mára számukra is vállalhatatlanul magasak lettek ebben az ügyfélkörben.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?