2 °C Budapest

A banki költségek zuhanását hozhatják a PSP-k 2011-ben

2010. december 27. 09:02

A banki költségek csökkenéséhez, a nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatóknál pedig új üzletágak kifejlődéséhez járulhat hozzá az úgynevezett pénzforgalmi szolgáltatók megalakulása. A jogszabályi változások már 2009-ben teret nyitottak pénzforgalmi szolgáltatók alapításának, de ennek felfutását csak a jövő évtől várja az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég.

Pénzforgalmi szolgáltató (PSP, azaz angolul 'payment service provider') indításához elegendő 37,5 millió forint jegyzett tőke, míg bank esetében 2 milliárd forint az elvárás. Ez jelentős különbség, ami ugyanakkor azt is tükrözi, hogy mit várhatunk el a szolgáltatótól: elsősorban számlavezetési funkciót látnak el, főként fizetési tranzakciók (átutalások, beszedések, bankkártyás tranzakciók) menedzselésére szolgálhatnak. Gyakorlatilag ez nem különbözik egy banki folyószámlától, azonban a plusz szolgáltatások tekintetében erős versenytársai lehetnek a működő pénzintézeteknek.

"Egy pénzforgalmi szolgáltató megalapításának két célja lehet: a banki költségek csökkentése vagy önálló, piaci szereplőként való fellépés." - magyarázza Huba Eörs, a cég ügyvezető partnere. "Jellemzően nagyvállalatok alapítanak PSP-t a saját tranzakciós költségeik lecsökkentésére, hiszen nem kell bankot igénybe venniük belső és külső pénzforgalmukhoz. Piacon PSP-ként akkor éri meg megjelenni, ha kiterjedt lakossági ügyfélkörrel rendelkeznek. Ilyenek a távközlési, a közüzemi, a kiskereskedelmi vagy a médiavállalatok. Valószínűleg az új szereplők új szolgáltatásokkal jelennek meg, vagy agresszíven árazzák termékeiket, hogy a bankokkal szemben megkülönböztessék magukat."

Vezető hír: Mi legyen az euróval? Beváltsam, vagy lekössem?

Külföldön az a jellemző, hogy a PSP-k merőben új technológiákat hoznak be a piacra. Megjelentek olyan szolgáltatók, akik lehetővé teszik, hogy mobilon keresztül, annak a felmutatásával történjenek kifizetések (NFC technológia), ami a bankkártyás fizetésnél sokkal gyorsabb tranzakciót biztosít, ezzel kiváltva a bankkártyát. Nyugat-Európában pedig vannak olyan áruházláncok, amelyek pénzforgalmi szolgáltatói licensszel is rendelkeznek és többek között lehetővé teszik, hogy a pénztáraknál vegyenek fel pénzt a kártyatulajdonosaik. A szolgáltatók egy része pedig a számlavezetéshez kapcsolódó tranzakciókat ingyenessé téve próbál meg a bankoktól ügyfeleket szerezni.

"Ezek a műveletek maguk is sok extra információt nyújtanak egy PSP-nek és a hozzá kapcsolódó vállalatnak, amely termékfejlesztésben, árazásban, különleges ajánlatok kialakításában veheti ennek hasznát, erősítve az ügyféllojalitást, csökkentve az elvándorlásban rejlő veszteségeket" - mondja Huba Eörs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanácsadó cég előrejelzése szerint idehaza elsősorban az erős lakossági kapcsolattal rendelkező vállalatok vágnak bele a PSP-k alapításába (áruházláncok, telekommunikációs cégek, kiskereskedelmi vállalkozások, postai szolgáltatok). A fizetési forgalom alapján a piac mérete 80-100 milliárd forintra tehető, amely jelenleg a bankok bevételeként jelenik meg. A jövőben a PSP szolgáltatók megjelenése a bankok számára okoz fejtörést, és az erősödő verseny biztosan tovább csökkenti a pénzforgalmi szolgáltatások költségét.

"A pénzforgalmi szolgáltatók az általuk vezetett számlákon elhelyezett pénzek felett nem rendelkezhetnek, azaz nem helyezhetik ki hitel formájában ezeket a pénzeket, így az ügyfelek számlán tartott pénze teljes biztonságban van" - tette hozzá Pokol Gábor a cég PSP szakértője. Ugyanakkor - figyelmeztet a szakértő - a szerződő ügyfeleknek itt is érdemes alaposan átnézniük a feltételeket, hogy ne kapcsolódjon olyan extra kötelezettség a számlához, amit nem kíván vállalni az ügyfél.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem