12 °C Budapest

Na ezért ilyen drága az euró! Íme a válasz!

Pénzcentrum
2010. június 8. 12:05

Az elmúlt két hónapban nagyon megdrágult az euró, a dollár és a svájci frank is. Az euró áprilisban még 263 és 268 forint körül ingadozott, jelenleg pedig már 280 forint fölött jár. A svájci frank ugyanezen időszak alatt 184-188 forintról 200 forint fölé, a dollár pedig a 192 és 200 forint közötti szintről 230 forint fölé drágult. A számok láttán sokan kérdezik, vajon mi állhat a váratlan ugrás hátterében. Az okok kül- és belföldön egyaránt keresendők.

A probléma gyökere természetesen a világgazdasági válság, amely nem ért véget, hanem újabb áldozatokat szed, ezúttal Európában. Kiderült például, hogy Görögország csődbe megy, ha az Európai Unió nem segít rajta. Mivel a magas költségvetési hiány és államadósság miatt más államok, így Spanyolország, Portugália helyzete is bizonytalanná vált, nemzetközi mentőakcióra volt szükség, hogy az EU közös pénze az euró ne értéktelenedjen el teljesen. Ez nem kevés pénzbe, 750 milliárd euróba kerül. Az irdatlan összeget a hitelező országoknak persze elő kell teremteni valahonnan, a kölcsönt felvevőknek pedig vissza is kell egyszer adniuk, így minden olyan országban ahol euróval fizetnek komoly spórolásba kezdetek. Mindezek alapján nem csoda, ha az államcsődről és a pénzszórásról szóló hírekre idegesen reagálnak a befektetők.

A forint árfolyámának alakulása az svájci frankhoz képest

Magyarországról először csak költekezésről szóló hírek érkeztek. Az újonnan felállt kormány adócsökkentésről, a devizahitelesek megmentéséről beszélt és arról, hogy kissé lazítana a nagy spóroláson. A befektetők már ezt sem vették túl jó néven, hiszen néhány hónappal ezelőtt Magyarország is csak egy komoly nemzetközi pénzügyi mentőcsomaggal kerülte el, hogy csődbe menjen. Az igazi pánikot azonban az váltotta ki, amikor a kormány arról kezdett beszélni, hogy az ország csődközeli helyzetben van. Az idegesség érthető is, hiszen ha egy ország csődbe megy, akkor az ide befektetők pénzének jó része elvész. A reakciójuk ennek alapján teljesen érthető volt: megszabadultak minden olyan befektetésüktől, amelyik Magyarországhoz köthető, mert azok birtoklása kockázatossá vált. Eladták a magyar részvényeket és adták a magyar forintot is. A legkeresettebb hazai részvény az OTP például 5800 forint körüli szintről 4400 forintra szánkázott vissza. Így járt a forint is, hiszen ami kevés vevőt érdekel, azt bizony nagyon olcsón kell adni.

A forint árfolyamának alakulása az euróhoz képest

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A meggondolatlan nyilatkozatok komoly károkat okoznak minden Magyarországon élő, fizetését forintban kapó állampolgárnak. Vegyünk egy példát. Az autókba tankolt benzin alapanyagáért, a kőolajért dollárban fizetünk. Ha tíz forinttal többet kell adnunk a dollárért, akkor drágább lesz az üzemanyag. Ez pedig azokat is érinti, akiknek nincsen autójuk, mert boltban ők is vásárolnak. Márpedig az üzletbe az árut valahogy oda kell szállítani, ami pénzbe kerül. Ha drágul a benzin, drágább lesz a szállítás, így a megnövekvő költségek beépülnek az üzletben kapható termékek árába.

Hogy mit hoz a jövő, azt nehéz megmondani. Rendkívül sok múlik azon, hogy a kormány ebben a helyzetben mit tesz. Sok választása nincs. Ha folytatja a spórolást és konkrét intézkedéseivel meggyőzi az ideges befektetőket arról, hogy Magyarország nem mehet csődbe, akkor a kedélyek előbb utóbb megnyugodnak és a forint árfolyama elviselhetőbb szinte csökken az összes devizával szemben. Hogy mi történik akkor,ha tovább folytatódik a költekezés vagy a riogatás, abba jobb nem belegondolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?