Na ezért ilyen drága az euró! Íme a válasz!

Pénzcentrum
2010. június 8. 12:05

Az elmúlt két hónapban nagyon megdrágult az euró, a dollár és a svájci frank is. Az euró áprilisban még 263 és 268 forint körül ingadozott, jelenleg pedig már 280 forint fölött jár. A svájci frank ugyanezen időszak alatt 184-188 forintról 200 forint fölé, a dollár pedig a 192 és 200 forint közötti szintről 230 forint fölé drágult. A számok láttán sokan kérdezik, vajon mi állhat a váratlan ugrás hátterében. Az okok kül- és belföldön egyaránt keresendők.

A probléma gyökere természetesen a világgazdasági válság, amely nem ért véget, hanem újabb áldozatokat szed, ezúttal Európában. Kiderült például, hogy Görögország csődbe megy, ha az Európai Unió nem segít rajta. Mivel a magas költségvetési hiány és államadósság miatt más államok, így Spanyolország, Portugália helyzete is bizonytalanná vált, nemzetközi mentőakcióra volt szükség, hogy az EU közös pénze az euró ne értéktelenedjen el teljesen. Ez nem kevés pénzbe, 750 milliárd euróba kerül. Az irdatlan összeget a hitelező országoknak persze elő kell teremteni valahonnan, a kölcsönt felvevőknek pedig vissza is kell egyszer adniuk, így minden olyan országban ahol euróval fizetnek komoly spórolásba kezdetek. Mindezek alapján nem csoda, ha az államcsődről és a pénzszórásról szóló hírekre idegesen reagálnak a befektetők.

A forint árfolyámának alakulása az svájci frankhoz képest

Magyarországról először csak költekezésről szóló hírek érkeztek. Az újonnan felállt kormány adócsökkentésről, a devizahitelesek megmentéséről beszélt és arról, hogy kissé lazítana a nagy spóroláson. A befektetők már ezt sem vették túl jó néven, hiszen néhány hónappal ezelőtt Magyarország is csak egy komoly nemzetközi pénzügyi mentőcsomaggal kerülte el, hogy csődbe menjen. Az igazi pánikot azonban az váltotta ki, amikor a kormány arról kezdett beszélni, hogy az ország csődközeli helyzetben van. Az idegesség érthető is, hiszen ha egy ország csődbe megy, akkor az ide befektetők pénzének jó része elvész. A reakciójuk ennek alapján teljesen érthető volt: megszabadultak minden olyan befektetésüktől, amelyik Magyarországhoz köthető, mert azok birtoklása kockázatossá vált. Eladták a magyar részvényeket és adták a magyar forintot is. A legkeresettebb hazai részvény az OTP például 5800 forint körüli szintről 4400 forintra szánkázott vissza. Így járt a forint is, hiszen ami kevés vevőt érdekel, azt bizony nagyon olcsón kell adni.

A forint árfolyamának alakulása az euróhoz képest

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A meggondolatlan nyilatkozatok komoly károkat okoznak minden Magyarországon élő, fizetését forintban kapó állampolgárnak. Vegyünk egy példát. Az autókba tankolt benzin alapanyagáért, a kőolajért dollárban fizetünk. Ha tíz forinttal többet kell adnunk a dollárért, akkor drágább lesz az üzemanyag. Ez pedig azokat is érinti, akiknek nincsen autójuk, mert boltban ők is vásárolnak. Márpedig az üzletbe az árut valahogy oda kell szállítani, ami pénzbe kerül. Ha drágul a benzin, drágább lesz a szállítás, így a megnövekvő költségek beépülnek az üzletben kapható termékek árába.

Hogy mit hoz a jövő, azt nehéz megmondani. Rendkívül sok múlik azon, hogy a kormány ebben a helyzetben mit tesz. Sok választása nincs. Ha folytatja a spórolást és konkrét intézkedéseivel meggyőzi az ideges befektetőket arról, hogy Magyarország nem mehet csődbe, akkor a kedélyek előbb utóbb megnyugodnak és a forint árfolyama elviselhetőbb szinte csökken az összes devizával szemben. Hogy mi történik akkor,ha tovább folytatódik a költekezés vagy a riogatás, abba jobb nem belegondolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?