29 °C Budapest

Bankbetétekből befektetési alapokba folyhatnak a megtakarítások

Pénzcentrum
2010. május 5. 10:32

A Magyar Nemzeti Bank 2010. április végén 5,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatát, a piac még további kamatvágásokat is elképzelhetőnek tart, melyet részben már be is árazott. Ebben a kamatkörnyezetben a befektetési alapok jelenthetnek alternatívát, a lakossági megtakarítók számára.

Míg korábban a válság hatására a befektetési alapokból lekötött betéti termékekbe való átcsoportosítás volt a jellemző, addig a közelmúltban megfordult a trend. A csökkenő kamatkörnyezet kedvez a befektetési alapok volumen-növekedésének, amit a fokozatosan stabilizálódó pénzügyi környezet is támogat. Szintén az alapok piacát erősíti, hogy napjainkra már a bankoknak nincs szükségük extra likviditásra, ezért a tavalyi betétgyűjtési láz már a múlté.

A megtakarítók folyamatosan keresik a magasabb hozam lehetőségét, s a jelenleg kínált betéti kamatok már nem megfelelőek a számukra. Míg korábban a lekötött betéti termékekkel akár évi kétszámjegyű százalékos kamatot is elkönyvelhettek a megtakarítók, ma már csak magasabb kockázat felvállalása mellett nyílik esély hasonló hozamszintek elérésére
- hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A magasabb hozam reményében befektető - ezzel párhuzamosan azonban nagyobb kockázatot is vállaló - ügyfél esetén a befektetési alapok megfelelő alternatívát nyújthatnak a lekötött betétek mellett. Az alapok befektetési célja és portfoliója igazodik az ügyfelekhez: a befektetési alapok piacán minden befektető megtalálja a saját pénzügyi hátterének, jövőbeli céljainak és kockázatvállalási-hajlandóságának megfelelő formát. Ráadásul a befektetési alapok jegyei általában azonnal visszaválthatók, így a legtöbb lekötött betéttel ellentétben nem kell "feltörni" a befektetett összeget, így emiatt kamatveszteség sem merül fel. A nyíltvégű befektetési alapok likvid eszközök, bármikor hozzájuthatunk a befektetett pénzünkhöz.

A válság utáni megváltozott környezet új kihívásaira a termékfejlesztők is reagálnak: sorra indulnak útjukra a befektetési alapok, s ha a piaci környezet jelentősen nem változik, további alapok indítása várható. A termékfejlesztés ez év második felében újabb lendületet kaphat annak kapcsán, hogy a végéhez közeledik a tartós befektetési számlák (TBSZ) első felhalmozási éve.

A termékfejlesztések során továbbra is fontos a biztonság és megbízhatóság kérdése. A korábbi válságok egyelőre óvatossá teszik a befektetőket, így a pénzpiaci és kötvényalapok mellett továbbra is sokan kereshetik a tőkevédett konstrukciókat. A részvényalapokat a magasabb kockázati szint miatt egyelőre még csak a bátrabbak keresik, pedig hosszabb távon ezekben az eszközökben lehet jelentősebb hozampotenciál - állítja a szakértő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?