11 °C Budapest

Megtévesztő hamisítványok: ecsetet nem is látott képek

Pénzcentrum
2010. május 4. 09:32

Korábban a digitális technikát csak a hamis festmények felismerésére használták, de egyre fontosabb a szerepük már a hamisítványok létrehozásában. Szakértőket megtévesztő példányokkal azért még nem igen lehet találkozni - írja a Népszabadság.

A hamisítók korábban értéktelen régi festményeket használtak fel értékes műalkotások hamisítványainak elkészítéséhez, mivel a vászon antikolásával ekkor már nem kellett foglalkozniuk. Ma sincs ez másképp: a régi képet levakarják, és arra kasírozzák rá a digitális nyomatot. Ezzel persze ma még értő szemet nem lehet átverni.

Ez a fajta hamisítási gyakorlat egyébként meglehetősen új, és Európára nem igazán jellemző (vagy még nem tudunk róla: a szakértők szerint a legjobb hamisítványokat nem ismerjük, mert még nem buktak le). Eddig inkább Japánban és Dél-Koreában fordult elő, ahol a sarki másolószalonok is rendelkeznek a legfejlettebb reprodukciós technológiával.

Digitális képmásoló trükkök közül nálunk is ismert az a megoldás, amikor a képet alapozott vászonra nyomtatják (hasonlóan a póló- vagy a molinónyomtatáshoz). A festmény antikolásához a vásznat napoztatják, gyorsan oxidálódó gyümölcsoldattal és kávéval régiesítik.

Gyakori átverési megoldás az is, hogy nem magát a festményt, hanem a műalkotás előéletét és dokumentációját (pecséteket, aláírásokat, eredetigazolásokat) hamisítják digitálisan. Ehhez többnyire a bolhapiacon vásárolt, valamelyik ismert mester stílusában készült képeket használnak, valamint régi, de üres papírokat használnak az okirat előírásához.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oroszországban nemrég egy teljes festőművészi életművet gyártottak így, majd kiderült, hogy maga a művész, aki a digitális források szerint Szibériába hurcolva hunyt el a 60-as években, valójában sosem létezett.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?