24 °C Budapest

Megtévesztő hamisítványok: ecsetet nem is látott képek

Pénzcentrum
2010. május 4. 09:32

Korábban a digitális technikát csak a hamis festmények felismerésére használták, de egyre fontosabb a szerepük már a hamisítványok létrehozásában. Szakértőket megtévesztő példányokkal azért még nem igen lehet találkozni - írja a Népszabadság.

A hamisítók korábban értéktelen régi festményeket használtak fel értékes műalkotások hamisítványainak elkészítéséhez, mivel a vászon antikolásával ekkor már nem kellett foglalkozniuk. Ma sincs ez másképp: a régi képet levakarják, és arra kasírozzák rá a digitális nyomatot. Ezzel persze ma még értő szemet nem lehet átverni.

Ez a fajta hamisítási gyakorlat egyébként meglehetősen új, és Európára nem igazán jellemző (vagy még nem tudunk róla: a szakértők szerint a legjobb hamisítványokat nem ismerjük, mert még nem buktak le). Eddig inkább Japánban és Dél-Koreában fordult elő, ahol a sarki másolószalonok is rendelkeznek a legfejlettebb reprodukciós technológiával.

Digitális képmásoló trükkök közül nálunk is ismert az a megoldás, amikor a képet alapozott vászonra nyomtatják (hasonlóan a póló- vagy a molinónyomtatáshoz). A festmény antikolásához a vásznat napoztatják, gyorsan oxidálódó gyümölcsoldattal és kávéval régiesítik.

Gyakori átverési megoldás az is, hogy nem magát a festményt, hanem a műalkotás előéletét és dokumentációját (pecséteket, aláírásokat, eredetigazolásokat) hamisítják digitálisan. Ehhez többnyire a bolhapiacon vásárolt, valamelyik ismert mester stílusában készült képeket használnak, valamint régi, de üres papírokat használnak az okirat előírásához.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Oroszországban nemrég egy teljes festőművészi életművet gyártottak így, majd kiderült, hogy maga a művész, aki a digitális források szerint Szibériába hurcolva hunyt el a 60-as években, valójában sosem létezett.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24