Meglepő fordulat: ázsiai festő a dobogón!

2010. február 28. 10:07

Qi Baishi (1863—1957) nevét nem sokan ismerik, még a művészetek iránt rajongók közül sem, holott a világ harmadik legkapósabb festőjének számít, a mostani aukciós eredmények szerint.

Qi Baishi a 20. századi hagyományos kínai festészet egyik legkiválóbb képviselője, az ő nevéhez fűződik a madár-virág képek festésének megújítása is. Pályafutását asztalosként kezdte, vagyis művészeti képzésben soha nem részesült, ennek ellenére alkotásai - az Art Price nemzetközi műkereskedelmi adatbázis adatai szerint - a világ harmadik legkeresettebb festőjévé tették 2009-ben, közvetlenül Pablo Picasso és Andy Warhol után, akik minden évben listavezetők.

Picasso és Warhol alkotásai több mint 220 millió dollár forgalmat generáltak tavaly aukciókon, utánuk következik Qi Baishi, a maga 70 millió dolláros eladási statisztikájával. Sikerét az is magyarázza, hogy rendkívül termékeny alkotónak számít, vagyis állandó kínálatot biztosít a műkincspiacon jellegzetes képeivel, melyeken főként egerek, madarak és rákok láthatók.

Az Art Price több mint 6000 aukciós ház adatait gyűjti egybe, azonban egészen tavalyig egyetlen nem nyugati művész neve szerepelt az eladási toplistán, egy kortárs kínai művészé, Zhang Xiaogang-é, aki 2007-ben a 22. helyen végzett.

A kínai milliárdosok számának emelkedésével azonban egyre több távol-keleti művész válik ismertté. Qi festményei manapság már minden fontosabb kínai gyűjteményben megtalálhatók, értékük pedig két évtized óta emelkedik. 2007-ben a Sotheby's hongkongi árverésén például 850 ezer fontot adtak egy képéért.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22