16 °C Budapest

Szupernettó KALKULÁTOR! A dolgozó járadékosoknak is meg kell tanulni

Pénzcentrum
2010. február 15. 04:50

Kalkulátorok: rehabilitációs járadék, szupernettó A rehabilitációs járadékhoz megengedett nettó átlagkereset kiszámítására egy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által szerkesztett kalkulátorral kívánunk az olvasók segítségére lenni. Az ONYF tájékoztatója szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján lesznek olyanok, akiknek felére csökken a rehabilitációs járadékuk (50-79%-os mértékű egészségkárosodás fennállása és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén, rehabilitálható személynek járó nyugellátás), míg másoknak - bizonyos feltételek fennállása esetén - meg is szűnhet az ellátásra való jogosultságuk.

Kalkulátor a dolgozó rehabilitációs járadékosoknak

Az ONYF a járadékosok és a foglalkoztatók tájékoztatása érdekében kifejlesztett egy olyan kalkulátort, amellyel elvégezhető a nyugdíj alapját képező átlagkereset 90%-ának 2010. évre történő emelése. A számításhoz a rehabilitációs járadék megállapítása időpontjának kiválasztását követően, az átlagkereset rovatba be kell írni a megállapító határozaton szereplő, a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegét.

 

A rehabilitációs járadék összegét 50%-kal csökkenteni kell, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő személynek 3 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladjaa rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90%-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább mindenkori minimálbér összegét (ez jelenleg 73,5 ezer forint).

Megszűnik a rehabilitációs járadékra való jogosultság, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő 6 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90%-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább mindenkori minimálbér összegét (ez jelenleg 73,5 ezer forint).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2009. augusztus 31-ét követően az EGT tagállamban, illetőleg szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezménnyel érintett tagállamban végzett keresőtevékenységet és az ott szerzett keresetet, jövedelmet is figyelembe kell venni. A külföldön szerzett jövedelem tekintetében - a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokkal egyezően - a rehabilitációs járadékban részesülőt is bejelentési kötelezettség terheli, aminek elmaradása esetén az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.

A 2010. első felében hivatalból induló keresetvizsgálat során - a hivatkozott 3, illetőleg 6 havi kereset átlagának meghatározásakor - a 2009. és 2010. évben elért keresetek "nettósítására" vonatkozó módosult szabályozásra is figyelemmel kell lenni. A havi keresetet annak megfelelően kell nettósítani, hogy azt melyik évben érte el a járadékos.

A 2009-es és a 2010-es nettósítási szabályok

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?