26 °C Budapest

Halasztaná a PM a bankok jutalékkorlátozását

Pénzcentrum
2010. február 9. 09:17

Halasztaná az interchange-díjat maximalizáló törvényi szabályok hatálybalépését a Pénzügyminisztérium. Erre a lépésre ebben a parlamenti ciklusban már csak egyetlen esélye - a február 15-i ülés - maradt a minisztériumnak - írja a Napi Gazdaság.

Mint arról már a Pénzcentrum is beszámolt múlt év decemberében, az Országgyűlés elé került egy pénzügyminisztériumi törvénymódosítás, mely többek között a bankok által kiszabott interchange-díjat is korlátozta volna. A módosítás a jutalékszintet a piacon korábban kialakult 1-1,2% helyett 0,3-0,8%-ban maximálta volna.

Korábban: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

Mi is az interchange-díj?
Az interchange-díj a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó banknak járó jutalék.

A minisztérium eredeti elképzeléseibe azonban hiba csúszott. Két honatya (Veres János volt pénzügyminiszter és Kovács Tibor szocialista képviselő) egy zárószavazás előtti módosítót csatolt a törvénymódosításhoz, amelynek elfogadása esetén a törvénymódosítás jelentősen szigorodott volna. Az országgyűlés végül 178 "igen" vokssal megszavazta a zárószavazás előtti módosítót, és egy kicsivel később az egész törvénymódosítási csomagot is elfogadták a képviselők.

A március elsején hatályba lépő törvénymódosítás szerint a debit kártyás fizetések után a bankok mindössze 0,3% interchange-díjat róhatnak ki, de tranzakciónként maximum 100 forintot. Ez azt jelenti, hogy például egy 100.000 forintos tranzakció után eddig 1000-1200 forint jutalékbevétele volt a kártyakibocsátó banknak, március 1-je után azonban ez a díj - debit kártyás fizetés esetén - mindössze 100 forint lesz, hacsak a PM-nek nem sikerül elérnie a szabályok életbelépésének elhalasztását.

A bankok álláspontja szerint ez a bevételszint nem fedezi a kártyakibocsátással és a rendszerüzemeltetéssel járó költségeiket. Több kisebb bank máris a kártyapiacról történő kivonulással fenyeget a törvény életbelépése esetén - írja a lap, és hozzáteszi, hogy a VISA és MasterCard is Alkotmánybíróságon támadja meg a szabályozást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az interchange-díj mellett a pénzintézeteknek az új törvényi szabályozás utolsó pontja sem tetszik. Az 5. bekezdés szerint ugyanis a (kártya elfogadó) "POS terminálok használatáért felszámítható díj maximuma a forgalom értékének legfeljebb 2 százaléka lehet". A meglehetősen szűkszavú fogalmazás nem tesz jót a törvény értelmezhetőségének. Kérdés például, hogy a felmerülő fix költségeket telepítési, karbantartási díj címén a tranzakciós díjon felül fel lehet-e számítani vagy sem.

Korábban:
Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

A bankok arra hívják fel a figyelmet, hogy a kisebb forgalmú üzlethelyiségekben 2%-os jutalékért már nem éri meg majd POS terminálokat fenntartani március 1-je után, így ezekből a boltokból eltűnhetnek a kártyaelfogadó gépek, és a fizetési lehetőség kizárólag a készpénzre korlátozódhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?