20 °C Budapest

MNB: veszélyes az új bankkártya-szabályozás

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:32

Jelenlegi formájában nem kellően átgondolt és veszélyeket jelenthet a pénzforgalomra a bankkártyás fizetésekre vonatkozó, a parlament által a múlt héten elfogadott szabályozás -véli a Magyar Nemzeti Bank. A törvény egyes passzusai felülvizsgálatra szorulnak - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kóczán Gergely, a jegybank pénzforgalmi tanácsadója.

Kóczán szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az elfogadott jogszabályból hiányoznak az értelmező rendelkezések, és arra is van példa - az idézett törvényi paragrafus a; és d; pontja esetében -, amikor a jogszabály egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz.

Az MNB-t a törvény elfogadása előtt a Pénzügyminisztérium is megkereste, ám a jegybank már ekkor jelezte, hogy olyan léptékű szabályozásról van szó, amibe csak alapos felkészüléssel lehet(ne) belevágni, a szükséges hatásvizsgálatokra néhány nap aligha elegendő.

Bővebben a témáról:Nincs THM-plafon, van helyette más

A Magyar Nemzeti Bank 2010 első félévében készít egy átfogó tanulmányt a fizetési módok társadalmi költségeiről, amiben a bankkártyás forgalom mellett a készpénzhasználat költségeit ugyanúgy fel kívánják mérni, mint például a bankkártyák, sárga postai csekkek vagy éppen az átutalások költségeit. Ez az átfogó tanulmány alapja lehet egy szabályozásnak, bár az Európai Unióban nincs egyetlen ország sem, ahol árszabályozás működne a kártyás fizetéseket illetően.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint reális a veszélye annak, hogy ha márciusban a jelenlegi (sok esetben bizonytalan) szabályok életbe lépnek, a bankok azzal válaszolnak majd, hogy a kártyakibocsátónak járó jutalék (interchange-díjak) csökkentését a bankkártyadíjak emelésével kompenzálják majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29