18 °C Budapest

MNB: veszélyes az új bankkártya-szabályozás

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:32

Jelenlegi formájában nem kellően átgondolt és veszélyeket jelenthet a pénzforgalomra a bankkártyás fizetésekre vonatkozó, a parlament által a múlt héten elfogadott szabályozás -véli a Magyar Nemzeti Bank. A törvény egyes passzusai felülvizsgálatra szorulnak - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kóczán Gergely, a jegybank pénzforgalmi tanácsadója.

Kóczán szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az elfogadott jogszabályból hiányoznak az értelmező rendelkezések, és arra is van példa - az idézett törvényi paragrafus a; és d; pontja esetében -, amikor a jogszabály egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz.

Az MNB-t a törvény elfogadása előtt a Pénzügyminisztérium is megkereste, ám a jegybank már ekkor jelezte, hogy olyan léptékű szabályozásról van szó, amibe csak alapos felkészüléssel lehet(ne) belevágni, a szükséges hatásvizsgálatokra néhány nap aligha elegendő.

Bővebben a témáról:Nincs THM-plafon, van helyette más

A Magyar Nemzeti Bank 2010 első félévében készít egy átfogó tanulmányt a fizetési módok társadalmi költségeiről, amiben a bankkártyás forgalom mellett a készpénzhasználat költségeit ugyanúgy fel kívánják mérni, mint például a bankkártyák, sárga postai csekkek vagy éppen az átutalások költségeit. Ez az átfogó tanulmány alapja lehet egy szabályozásnak, bár az Európai Unióban nincs egyetlen ország sem, ahol árszabályozás működne a kártyás fizetéseket illetően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szakértők szerint reális a veszélye annak, hogy ha márciusban a jelenlegi (sok esetben bizonytalan) szabályok életbe lépnek, a bankok azzal válaszolnak majd, hogy a kártyakibocsátónak járó jutalék (interchange-díjak) csökkentését a bankkártyadíjak emelésével kompenzálják majd.

EZT OLVASTAD MÁR?