3 °C Budapest

MNB: veszélyes az új bankkártya-szabályozás

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:32

Jelenlegi formájában nem kellően átgondolt és veszélyeket jelenthet a pénzforgalomra a bankkártyás fizetésekre vonatkozó, a parlament által a múlt héten elfogadott szabályozás -véli a Magyar Nemzeti Bank. A törvény egyes passzusai felülvizsgálatra szorulnak - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kóczán Gergely, a jegybank pénzforgalmi tanácsadója.

Kóczán szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az elfogadott jogszabályból hiányoznak az értelmező rendelkezések, és arra is van példa - az idézett törvényi paragrafus a; és d; pontja esetében -, amikor a jogszabály egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz.

Az MNB-t a törvény elfogadása előtt a Pénzügyminisztérium is megkereste, ám a jegybank már ekkor jelezte, hogy olyan léptékű szabályozásról van szó, amibe csak alapos felkészüléssel lehet(ne) belevágni, a szükséges hatásvizsgálatokra néhány nap aligha elegendő.

Bővebben a témáról:Nincs THM-plafon, van helyette más

A Magyar Nemzeti Bank 2010 első félévében készít egy átfogó tanulmányt a fizetési módok társadalmi költségeiről, amiben a bankkártyás forgalom mellett a készpénzhasználat költségeit ugyanúgy fel kívánják mérni, mint például a bankkártyák, sárga postai csekkek vagy éppen az átutalások költségeit. Ez az átfogó tanulmány alapja lehet egy szabályozásnak, bár az Európai Unióban nincs egyetlen ország sem, ahol árszabályozás működne a kártyás fizetéseket illetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők szerint reális a veszélye annak, hogy ha márciusban a jelenlegi (sok esetben bizonytalan) szabályok életbe lépnek, a bankok azzal válaszolnak majd, hogy a kártyakibocsátónak járó jutalék (interchange-díjak) csökkentését a bankkártyadíjak emelésével kompenzálják majd.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 20:45
Borsot törnek a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks orra alá a 7 évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem