Csőd: több száz magyar ügyfél követeli pénzét a bedőlt banktól

2009. december 10. 14:44

Pertársaságot alapítottak a Lehman Brothers magyarországi kötvénytulajdonosai a Citibankon mint forgalmazón keresztül fennálló követelésük érvényesítésére - tudta meg az Index. A tavaly szeptemberben csődbe ment amerikai befektetési bank felé 2004 júniusa és 2008 áprilisa között mintegy hat-hét milliárd forintnyi követelése halmozódott fel több száz magyar ügyfélnek, akiknek talán több évig is várniuk kell, hogy visszakapják pénzüket.

2009.07.15 13:30
Gigabukta Magyarországon: kik a banki pénznyelők áldozatai?

Azért alapították a pertársaságot az ügyfelek, mert úgy érzik, a Lehman hollandiai leányvállalatának kötvényeit forgalmazó Citibank nem adott érdemi megoldást a problémájukra. Az értékpapírokat minimum másfél millió forintért, illetve ennek megfelelő devizáért lehetett megvásárolni, garanciavállalóként pedig a Lehman Brothers Holdings állt mögöttük. A Citibank a pontos ügyfélszámot és összeget bizalmas üzleti információként kezeli.

A Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődjével gyakorlatilag elvesztették értéküket a papírok, holott azokat korábban a legbiztonságosabb befektetések között emlegették. Több helyen megtérítették a kötvényesek veszteségét, vagy annak egy részét (a spanyol Banco Santander félmilliárd dollár értékben cserélt be Lehman-kötvényt a sajátjaira, és a Credit Suisse is vállalta, hogy a Lehman-kötvények névértékének hatvan-hatvanöt százalékát megtéríti), ám az Index.hu információi szerint Magyarországon ilyen nem történt.

A Lehman Brothers és hollandiai leányvállalata továbbra is csődeljárás alatt van, a procedúra időtartama továbbra is megjósolhatatlan. A Citibank közölte, hogy egy szakértői csapat dolgozik a helyzet feltérképezésén, a Lehman Brothers csődje óta kilenc ügyféltájékoztató levelet küldtek ki az érintetteknek, és személyesen is tájékoztatják azt, aki igényli. Fontos kiemelni, hogy a Citibank csak a forgalmazója volt a Lehman Brothers által kibocsátott kötvényeknek, ezt pedig a vonatkozó magyar jogszabályi és hatósági, valamint globális belső előírásaiknak maradéktalanul megfelelően végezte a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem