12 °C Budapest

Csőd: több száz magyar ügyfél követeli pénzét a bedőlt banktól

2009. december 10. 14:44

Pertársaságot alapítottak a Lehman Brothers magyarországi kötvénytulajdonosai a Citibankon mint forgalmazón keresztül fennálló követelésük érvényesítésére - tudta meg az Index. A tavaly szeptemberben csődbe ment amerikai befektetési bank felé 2004 júniusa és 2008 áprilisa között mintegy hat-hét milliárd forintnyi követelése halmozódott fel több száz magyar ügyfélnek, akiknek talán több évig is várniuk kell, hogy visszakapják pénzüket.

2009.07.15 13:30
Gigabukta Magyarországon: kik a banki pénznyelők áldozatai?

Azért alapították a pertársaságot az ügyfelek, mert úgy érzik, a Lehman hollandiai leányvállalatának kötvényeit forgalmazó Citibank nem adott érdemi megoldást a problémájukra. Az értékpapírokat minimum másfél millió forintért, illetve ennek megfelelő devizáért lehetett megvásárolni, garanciavállalóként pedig a Lehman Brothers Holdings állt mögöttük. A Citibank a pontos ügyfélszámot és összeget bizalmas üzleti információként kezeli.

A Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődjével gyakorlatilag elvesztették értéküket a papírok, holott azokat korábban a legbiztonságosabb befektetések között emlegették. Több helyen megtérítették a kötvényesek veszteségét, vagy annak egy részét (a spanyol Banco Santander félmilliárd dollár értékben cserélt be Lehman-kötvényt a sajátjaira, és a Credit Suisse is vállalta, hogy a Lehman-kötvények névértékének hatvan-hatvanöt százalékát megtéríti), ám az Index.hu információi szerint Magyarországon ilyen nem történt.

A Lehman Brothers és hollandiai leányvállalata továbbra is csődeljárás alatt van, a procedúra időtartama továbbra is megjósolhatatlan. A Citibank közölte, hogy egy szakértői csapat dolgozik a helyzet feltérképezésén, a Lehman Brothers csődje óta kilenc ügyféltájékoztató levelet küldtek ki az érintetteknek, és személyesen is tájékoztatják azt, aki igényli. Fontos kiemelni, hogy a Citibank csak a forgalmazója volt a Lehman Brothers által kibocsátott kötvényeknek, ezt pedig a vonatkozó magyar jogszabályi és hatósági, valamint globális belső előírásaiknak maradéktalanul megfelelően végezte a bank.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?