Csőd: több száz magyar ügyfél követeli pénzét a bedőlt banktól

2009. december 10. 14:44

Pertársaságot alapítottak a Lehman Brothers magyarországi kötvénytulajdonosai a Citibankon mint forgalmazón keresztül fennálló követelésük érvényesítésére - tudta meg az Index. A tavaly szeptemberben csődbe ment amerikai befektetési bank felé 2004 júniusa és 2008 áprilisa között mintegy hat-hét milliárd forintnyi követelése halmozódott fel több száz magyar ügyfélnek, akiknek talán több évig is várniuk kell, hogy visszakapják pénzüket.

2009.07.15 13:30
Gigabukta Magyarországon: kik a banki pénznyelők áldozatai?

Azért alapították a pertársaságot az ügyfelek, mert úgy érzik, a Lehman hollandiai leányvállalatának kötvényeit forgalmazó Citibank nem adott érdemi megoldást a problémájukra. Az értékpapírokat minimum másfél millió forintért, illetve ennek megfelelő devizáért lehetett megvásárolni, garanciavállalóként pedig a Lehman Brothers Holdings állt mögöttük. A Citibank a pontos ügyfélszámot és összeget bizalmas üzleti információként kezeli.

A Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődjével gyakorlatilag elvesztették értéküket a papírok, holott azokat korábban a legbiztonságosabb befektetések között emlegették. Több helyen megtérítették a kötvényesek veszteségét, vagy annak egy részét (a spanyol Banco Santander félmilliárd dollár értékben cserélt be Lehman-kötvényt a sajátjaira, és a Credit Suisse is vállalta, hogy a Lehman-kötvények névértékének hatvan-hatvanöt százalékát megtéríti), ám az Index.hu információi szerint Magyarországon ilyen nem történt.

A Lehman Brothers és hollandiai leányvállalata továbbra is csődeljárás alatt van, a procedúra időtartama továbbra is megjósolhatatlan. A Citibank közölte, hogy egy szakértői csapat dolgozik a helyzet feltérképezésén, a Lehman Brothers csődje óta kilenc ügyféltájékoztató levelet küldtek ki az érintetteknek, és személyesen is tájékoztatják azt, aki igényli. Fontos kiemelni, hogy a Citibank csak a forgalmazója volt a Lehman Brothers által kibocsátott kötvényeknek, ezt pedig a vonatkozó magyar jogszabályi és hatósági, valamint globális belső előírásaiknak maradéktalanul megfelelően végezte a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24