10 °C Budapest

Örülhetnek a devizahitelesek: Svájcban nem változtattak

2009. december 10. 14:02

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtatott irányadó rátáján a svájci jegybank monetáris tanácsa. Bár a válság okozta gazdasági károk helyreállítása egy ideje már tart, a gazdaság még mindig instabil és a kilátásokat nagyfokú bizonytalanság övezi - derül ki a Svájci Nemzeti Bank közleményéből.

Tekintettel arra, hogy a gazdaság továbbra is igen gyenge lábakon áll a svájci jegybank monetáris tanácsa úgy döntött, hogy

- az irányadó rátát és a háromhónapos CHF libor célsáv alsó, illetve felső értékeit változatlanul hagyja (az irányadó ráta továbbra is 0.25 százalékos, a célsáv alsó értéke 0.00, felső értéke pedig 0.75 százalékos),

- likviditásfokozó tevékenységével egyelőre nem hagy fel,

- olyan frankban denominált kötvényeket már nem vásárol, amelyeket nem az állami szférában bocsátottak ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden a vártnak megfelelően alakul, a gazdaság egyre erősebb alapokra helyezkedik - derül ki a jegybanki közleményből. A recesszió a harmadik negyedévben véget ért ugyan, de éves szinten még negatív növekedési számok várhatók (a jegybanki stáb becslése szerint idén 1.5 százalékos lehet a visszaesés). Jövőre ugyanakkor pozitív növekedési dinamikával számol a jegybank, előrejelzése szerint éves szinten 0.5-1.0 százalékkal növekedhet a GDP.

A cikk folytatódik, kattints!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?