24 °C Budapest

Észpénz nem készpénz: takarékoskodni tanulni kell!

2009. október 29. 13:32

Holnap lesz a Takarékossági Világnap, amiről a fiatalok háromnegyedének fogalma sincs, hogy mit takar. Felmérésekből kiderül, hogy ugyan álmunkból felébresztve is azt szajkózzuk, takarékoskodni muszáj, azonban a mikéntjét illetően lenne még mit tanulnunk. Erről szólna a holnapi nap is.

Az OTP Bank megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített 1000 fős lakossági közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az emberek döntő többsége alapvetően szükségesnek tartja a takarékoskodást - legalábbis egyet ért ezzel az állítással, és igyekszik is fenntartani a látszatot, hogy tesz is ennek érdekében. Hat válaszadóból öten mégis úgy érzik, nem él elég takarékosan családjuk, de még ennél is többen értenek egyet azzal az állítással, hogy a magyar családok általában pazarlóan élnek. Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt...

Hogyan takarékoskodunk ma?

Ma bizony nem könnyű félretenni, különösen azoknak, akik elveszítették állásukat. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbben a vásárlás során próbálnak spórolni, kedvező árú termékek keresésével, vagy a fogyasztás mennyiségének csökkentésével. A pénz félretétele mindössze minden ötödik, hatodik háztartás számára jelent valós alternatívát.

Valamilyen megtakarítással ennek ellenére a megkérdezettek több mint háromnegyede rendelkezik, még ha sokan nem is a legmegfelelőbb formáját választják. A válság hatására sokan a biztonságot helyezték előtérbe, ennek megfelelően a bankbetétek, illetve a fix hozamigérettel rendelkező értékpapírok, például a kötvények iránt növekedett meg az igény. A bankbetéteknek persze az alapkamat emelkedése is kedvezett, bizonyos időszakokban ugyanis a piacon elérhető betéti kamat átlagos szintje meg is haladta az irányadó kamat mértékét.

A jövőben azonban arra lehet számítani, hogy az alapkamat folyamatos csökkenése, és a bizalom helyreállása nyomán ismét előtérbe kerülnek a kockázatosabb befektetési formák.

Legalábbis azoknál, akik nem otthon, készpénzben tartják pénzüket. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek közel 20 százaléka bizony a készpénzt tartja a legjobb megtakarítási formának, ami nem utal magas fokú pénzügyi kultúrára, hiszen mint tudjuk, az otthon tartott pénz nem csak, hogy nem kamatozik, de az infláció következtében még veszít is értékéből.

Az ingatlan - a jelenlegi válság ellenére is - töretlen népszerűségnek örvend a megtakarítási formák közül, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka ezt részesíti előnyben. A kockázatosabb, magasabb pénzügyi szakismeretet igénylő eszközök közül a 15 százalékot képviselnek a nemesfémekbe, 9 százalékot a műtárgyakba, 28 százalékot az értékpapírokba fektetők.
Mire teszünk félre?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakásra, autóra, utazásra? Nem egészen, a kutatás szerint ugyanis a legtöbben semmilyen konkrét célt nem tudnak megnevezni megtakarításaik számára, leginkább az előre nem látható helyzetekre megoldására gondolnak.

Akik viszont céllal gyűjtögetnek, főként a saját lakásért teszik (57 százalék), kicsivel több mint ötödük utazásra, 20 százalék előre nem látható kiadásokra, 16 százalék autóra, és csak öt százalék vállalkozására. Amin már meg sem lehet lepődni, hogy egészségünk megőrzésére szinte egyáltalán nem gondolunk.

Mit várunk a bankoktól?

Habár fontosnak tartjuk a jövőnkről való gondoskodást, és a megtakarításokat, sajnos a nehéz körülmények közepette mindössze a lakosság három százaléka tudta növelni az elmúlt időszakban megtakarításait, a többség számára nem opció a takarékosság, minden nyolcadik megkérdezett pedig el is kezdte már felélni korábbi tartalékait.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha mindenünnen tanácsokat várunk, főleg ami a pénzintézeteket, bankokat illeti. Utóbbiaktól háromféleképpen vár a lakosság segítséget, a kutatás eredményei szerint. A többség a hitelek átstrukturálását igényelné, nyilván azok, akiknek a megnövekedett törlesztőrészletek már komoly gondot jelentenek. Ugyancsak sokan gondolják úgy, hogy magasabb betéti kamatok formájában kellene a bankoknak a lakosság segítségére sietni. A harmadik legtöbbet említett segítségnyújtási forma a tanácsadás, ami tehát azt mutatja, hogy az apró betűs részletek olvasgatása helyett, illetve a bonyolult pénzügyi eszközök közötti eligazodás érdekében a bankoktól várunk segítséget.

Ezt az igényt felismerve indítja el az OTP új kampányát, amely az Észpénz nevet kapta. Az október 29-én induló www.eszpenz.net internetes oldalon naponta frissülő takarékossági tippeket találhatunk majd, valamint egy 31 állomásos országos programsorozattal is igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem