Észpénz nem készpénz: takarékoskodni tanulni kell!

2009. október 29. 13:32

Holnap lesz a Takarékossági Világnap, amiről a fiatalok háromnegyedének fogalma sincs, hogy mit takar. Felmérésekből kiderül, hogy ugyan álmunkból felébresztve is azt szajkózzuk, takarékoskodni muszáj, azonban a mikéntjét illetően lenne még mit tanulnunk. Erről szólna a holnapi nap is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OTP Bank megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített 1000 fős lakossági közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az emberek döntő többsége alapvetően szükségesnek tartja a takarékoskodást - legalábbis egyet ért ezzel az állítással, és igyekszik is fenntartani a látszatot, hogy tesz is ennek érdekében. Hat válaszadóból öten mégis úgy érzik, nem él elég takarékosan családjuk, de még ennél is többen értenek egyet azzal az állítással, hogy a magyar családok általában pazarlóan élnek. Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt...

Hogyan takarékoskodunk ma?

Ma bizony nem könnyű félretenni, különösen azoknak, akik elveszítették állásukat. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbben a vásárlás során próbálnak spórolni, kedvező árú termékek keresésével, vagy a fogyasztás mennyiségének csökkentésével. A pénz félretétele mindössze minden ötödik, hatodik háztartás számára jelent valós alternatívát.

Valamilyen megtakarítással ennek ellenére a megkérdezettek több mint háromnegyede rendelkezik, még ha sokan nem is a legmegfelelőbb formáját választják. A válság hatására sokan a biztonságot helyezték előtérbe, ennek megfelelően a bankbetétek, illetve a fix hozamigérettel rendelkező értékpapírok, például a kötvények iránt növekedett meg az igény. A bankbetéteknek persze az alapkamat emelkedése is kedvezett, bizonyos időszakokban ugyanis a piacon elérhető betéti kamat átlagos szintje meg is haladta az irányadó kamat mértékét.

A jövőben azonban arra lehet számítani, hogy az alapkamat folyamatos csökkenése, és a bizalom helyreállása nyomán ismét előtérbe kerülnek a kockázatosabb befektetési formák.

Legalábbis azoknál, akik nem otthon, készpénzben tartják pénzüket. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek közel 20 százaléka bizony a készpénzt tartja a legjobb megtakarítási formának, ami nem utal magas fokú pénzügyi kultúrára, hiszen mint tudjuk, az otthon tartott pénz nem csak, hogy nem kamatozik, de az infláció következtében még veszít is értékéből.

Az ingatlan - a jelenlegi válság ellenére is - töretlen népszerűségnek örvend a megtakarítási formák közül, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka ezt részesíti előnyben. A kockázatosabb, magasabb pénzügyi szakismeretet igénylő eszközök közül a 15 százalékot képviselnek a nemesfémekbe, 9 százalékot a műtárgyakba, 28 százalékot az értékpapírokba fektetők.
Mire teszünk félre?

Lakásra, autóra, utazásra? Nem egészen, a kutatás szerint ugyanis a legtöbben semmilyen konkrét célt nem tudnak megnevezni megtakarításaik számára, leginkább az előre nem látható helyzetekre megoldására gondolnak.

Akik viszont céllal gyűjtögetnek, főként a saját lakásért teszik (57 százalék), kicsivel több mint ötödük utazásra, 20 százalék előre nem látható kiadásokra, 16 százalék autóra, és csak öt százalék vállalkozására. Amin már meg sem lehet lepődni, hogy egészségünk megőrzésére szinte egyáltalán nem gondolunk.

Mit várunk a bankoktól?

Habár fontosnak tartjuk a jövőnkről való gondoskodást, és a megtakarításokat, sajnos a nehéz körülmények közepette mindössze a lakosság három százaléka tudta növelni az elmúlt időszakban megtakarításait, a többség számára nem opció a takarékosság, minden nyolcadik megkérdezett pedig el is kezdte már felélni korábbi tartalékait.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha mindenünnen tanácsokat várunk, főleg ami a pénzintézeteket, bankokat illeti. Utóbbiaktól háromféleképpen vár a lakosság segítséget, a kutatás eredményei szerint. A többség a hitelek átstrukturálását igényelné, nyilván azok, akiknek a megnövekedett törlesztőrészletek már komoly gondot jelentenek. Ugyancsak sokan gondolják úgy, hogy magasabb betéti kamatok formájában kellene a bankoknak a lakosság segítségére sietni. A harmadik legtöbbet említett segítségnyújtási forma a tanácsadás, ami tehát azt mutatja, hogy az apró betűs részletek olvasgatása helyett, illetve a bonyolult pénzügyi eszközök közötti eligazodás érdekében a bankoktól várunk segítséget.

Ezt az igényt felismerve indítja el az OTP új kampányát, amely az Észpénz nevet kapta. Az október 29-én induló www.eszpenz.net internetes oldalon naponta frissülő takarékossági tippeket találhatunk majd, valamint egy 31 állomásos országos programsorozattal is igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20