1 °C Budapest

Észpénz nem készpénz: takarékoskodni tanulni kell!

2009. október 29. 13:32

Holnap lesz a Takarékossági Világnap, amiről a fiatalok háromnegyedének fogalma sincs, hogy mit takar. Felmérésekből kiderül, hogy ugyan álmunkból felébresztve is azt szajkózzuk, takarékoskodni muszáj, azonban a mikéntjét illetően lenne még mit tanulnunk. Erről szólna a holnapi nap is.

Az OTP Bank megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített 1000 fős lakossági közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az emberek döntő többsége alapvetően szükségesnek tartja a takarékoskodást - legalábbis egyet ért ezzel az állítással, és igyekszik is fenntartani a látszatot, hogy tesz is ennek érdekében. Hat válaszadóból öten mégis úgy érzik, nem él elég takarékosan családjuk, de még ennél is többen értenek egyet azzal az állítással, hogy a magyar családok általában pazarlóan élnek. Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt...

Hogyan takarékoskodunk ma?

Ma bizony nem könnyű félretenni, különösen azoknak, akik elveszítették állásukat. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbben a vásárlás során próbálnak spórolni, kedvező árú termékek keresésével, vagy a fogyasztás mennyiségének csökkentésével. A pénz félretétele mindössze minden ötödik, hatodik háztartás számára jelent valós alternatívát.

Valamilyen megtakarítással ennek ellenére a megkérdezettek több mint háromnegyede rendelkezik, még ha sokan nem is a legmegfelelőbb formáját választják. A válság hatására sokan a biztonságot helyezték előtérbe, ennek megfelelően a bankbetétek, illetve a fix hozamigérettel rendelkező értékpapírok, például a kötvények iránt növekedett meg az igény. A bankbetéteknek persze az alapkamat emelkedése is kedvezett, bizonyos időszakokban ugyanis a piacon elérhető betéti kamat átlagos szintje meg is haladta az irányadó kamat mértékét.

A jövőben azonban arra lehet számítani, hogy az alapkamat folyamatos csökkenése, és a bizalom helyreállása nyomán ismét előtérbe kerülnek a kockázatosabb befektetési formák.

Legalábbis azoknál, akik nem otthon, készpénzben tartják pénzüket. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek közel 20 százaléka bizony a készpénzt tartja a legjobb megtakarítási formának, ami nem utal magas fokú pénzügyi kultúrára, hiszen mint tudjuk, az otthon tartott pénz nem csak, hogy nem kamatozik, de az infláció következtében még veszít is értékéből.

Az ingatlan - a jelenlegi válság ellenére is - töretlen népszerűségnek örvend a megtakarítási formák közül, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka ezt részesíti előnyben. A kockázatosabb, magasabb pénzügyi szakismeretet igénylő eszközök közül a 15 százalékot képviselnek a nemesfémekbe, 9 százalékot a műtárgyakba, 28 százalékot az értékpapírokba fektetők.
Mire teszünk félre?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakásra, autóra, utazásra? Nem egészen, a kutatás szerint ugyanis a legtöbben semmilyen konkrét célt nem tudnak megnevezni megtakarításaik számára, leginkább az előre nem látható helyzetekre megoldására gondolnak.

Akik viszont céllal gyűjtögetnek, főként a saját lakásért teszik (57 százalék), kicsivel több mint ötödük utazásra, 20 százalék előre nem látható kiadásokra, 16 százalék autóra, és csak öt százalék vállalkozására. Amin már meg sem lehet lepődni, hogy egészségünk megőrzésére szinte egyáltalán nem gondolunk.

Mit várunk a bankoktól?

Habár fontosnak tartjuk a jövőnkről való gondoskodást, és a megtakarításokat, sajnos a nehéz körülmények közepette mindössze a lakosság három százaléka tudta növelni az elmúlt időszakban megtakarításait, a többség számára nem opció a takarékosság, minden nyolcadik megkérdezett pedig el is kezdte már felélni korábbi tartalékait.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha mindenünnen tanácsokat várunk, főleg ami a pénzintézeteket, bankokat illeti. Utóbbiaktól háromféleképpen vár a lakosság segítséget, a kutatás eredményei szerint. A többség a hitelek átstrukturálását igényelné, nyilván azok, akiknek a megnövekedett törlesztőrészletek már komoly gondot jelentenek. Ugyancsak sokan gondolják úgy, hogy magasabb betéti kamatok formájában kellene a bankoknak a lakosság segítségére sietni. A harmadik legtöbbet említett segítségnyújtási forma a tanácsadás, ami tehát azt mutatja, hogy az apró betűs részletek olvasgatása helyett, illetve a bonyolult pénzügyi eszközök közötti eligazodás érdekében a bankoktól várunk segítséget.

Ezt az igényt felismerve indítja el az OTP új kampányát, amely az Észpénz nevet kapta. Az október 29-én induló www.eszpenz.net internetes oldalon naponta frissülő takarékossági tippeket találhatunk majd, valamint egy 31 állomásos országos programsorozattal is igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?