Észpénz nem készpénz: takarékoskodni tanulni kell!

2009. október 29. 13:32

Holnap lesz a Takarékossági Világnap, amiről a fiatalok háromnegyedének fogalma sincs, hogy mit takar. Felmérésekből kiderül, hogy ugyan álmunkból felébresztve is azt szajkózzuk, takarékoskodni muszáj, azonban a mikéntjét illetően lenne még mit tanulnunk. Erről szólna a holnapi nap is.

Az OTP Bank megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített 1000 fős lakossági közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az emberek döntő többsége alapvetően szükségesnek tartja a takarékoskodást - legalábbis egyet ért ezzel az állítással, és igyekszik is fenntartani a látszatot, hogy tesz is ennek érdekében. Hat válaszadóból öten mégis úgy érzik, nem él elég takarékosan családjuk, de még ennél is többen értenek egyet azzal az állítással, hogy a magyar családok általában pazarlóan élnek. Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt...

Hogyan takarékoskodunk ma?

Ma bizony nem könnyű félretenni, különösen azoknak, akik elveszítették állásukat. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbben a vásárlás során próbálnak spórolni, kedvező árú termékek keresésével, vagy a fogyasztás mennyiségének csökkentésével. A pénz félretétele mindössze minden ötödik, hatodik háztartás számára jelent valós alternatívát.

Valamilyen megtakarítással ennek ellenére a megkérdezettek több mint háromnegyede rendelkezik, még ha sokan nem is a legmegfelelőbb formáját választják. A válság hatására sokan a biztonságot helyezték előtérbe, ennek megfelelően a bankbetétek, illetve a fix hozamigérettel rendelkező értékpapírok, például a kötvények iránt növekedett meg az igény. A bankbetéteknek persze az alapkamat emelkedése is kedvezett, bizonyos időszakokban ugyanis a piacon elérhető betéti kamat átlagos szintje meg is haladta az irányadó kamat mértékét.

A jövőben azonban arra lehet számítani, hogy az alapkamat folyamatos csökkenése, és a bizalom helyreállása nyomán ismét előtérbe kerülnek a kockázatosabb befektetési formák.

Legalábbis azoknál, akik nem otthon, készpénzben tartják pénzüket. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek közel 20 százaléka bizony a készpénzt tartja a legjobb megtakarítási formának, ami nem utal magas fokú pénzügyi kultúrára, hiszen mint tudjuk, az otthon tartott pénz nem csak, hogy nem kamatozik, de az infláció következtében még veszít is értékéből.

Az ingatlan - a jelenlegi válság ellenére is - töretlen népszerűségnek örvend a megtakarítási formák közül, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka ezt részesíti előnyben. A kockázatosabb, magasabb pénzügyi szakismeretet igénylő eszközök közül a 15 százalékot képviselnek a nemesfémekbe, 9 százalékot a műtárgyakba, 28 százalékot az értékpapírokba fektetők.
Mire teszünk félre?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakásra, autóra, utazásra? Nem egészen, a kutatás szerint ugyanis a legtöbben semmilyen konkrét célt nem tudnak megnevezni megtakarításaik számára, leginkább az előre nem látható helyzetekre megoldására gondolnak.

Akik viszont céllal gyűjtögetnek, főként a saját lakásért teszik (57 százalék), kicsivel több mint ötödük utazásra, 20 százalék előre nem látható kiadásokra, 16 százalék autóra, és csak öt százalék vállalkozására. Amin már meg sem lehet lepődni, hogy egészségünk megőrzésére szinte egyáltalán nem gondolunk.

Mit várunk a bankoktól?

Habár fontosnak tartjuk a jövőnkről való gondoskodást, és a megtakarításokat, sajnos a nehéz körülmények közepette mindössze a lakosság három százaléka tudta növelni az elmúlt időszakban megtakarításait, a többség számára nem opció a takarékosság, minden nyolcadik megkérdezett pedig el is kezdte már felélni korábbi tartalékait.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha mindenünnen tanácsokat várunk, főleg ami a pénzintézeteket, bankokat illeti. Utóbbiaktól háromféleképpen vár a lakosság segítséget, a kutatás eredményei szerint. A többség a hitelek átstrukturálását igényelné, nyilván azok, akiknek a megnövekedett törlesztőrészletek már komoly gondot jelentenek. Ugyancsak sokan gondolják úgy, hogy magasabb betéti kamatok formájában kellene a bankoknak a lakosság segítségére sietni. A harmadik legtöbbet említett segítségnyújtási forma a tanácsadás, ami tehát azt mutatja, hogy az apró betűs részletek olvasgatása helyett, illetve a bonyolult pénzügyi eszközök közötti eligazodás érdekében a bankoktól várunk segítséget.

Ezt az igényt felismerve indítja el az OTP új kampányát, amely az Észpénz nevet kapta. Az október 29-én induló www.eszpenz.net internetes oldalon naponta frissülő takarékossági tippeket találhatunk majd, valamint egy 31 állomásos országos programsorozattal is igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm