Vigyázz, tovább csökkennek a betéti kamatok

2009. november 23. 14:32

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 50 bázisponttal 6.50 százalékra mérsékelte az irányadó kamatlábat mai kamatmeghatározó ülésén. A döntés nyomán előbb-utóbb csökkennie kell a kereskedelmi bankok által kínált betéti kamatnak is.

A 2009. júliusi 100 bázispontos kamatcsökkentéssel együtt ez már az egymást követő ötödik olyan ülés volt, ahol az irányadó ráta lefelé mozdult el. Miközben a júliustól szeptemberig tartó három hónapos időszakban az alapkamat 9,5 százalékról 7,5 százalékra mérséklődött, az MNB statisztikái szerint az éven belül lekötött banki betétek átlagos kamata 9,69 százalékról 8,39 százalékra mérséklődött. (Ennél frissebb MNB-adat egyelőre nem áll rendelkezésre.)

Jól látszik tehát, hogy bár a sok éves trendet felrúgva még mindig magasabbak a betéti kamatok, mint a nemzeti bank által meghatározott alapkamat, egyfajta - késleltetett - korreláció azért kimutatható a két adatsor között. Vagyis, az okfejtést tovább gondolva, egyértelmű, hogy a kereskedelmi bankok a közeljövőben tovább csökkentik majd a betétek után fizetendő kamatot.

Korábban: Most vidd a pénzed a bankba, később csak rosszabb lesz!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?