7 °C Budapest

Ötszörös különbségek bankszámla díjak között! Segítünk választani

2009. november 5. 05:33

Ötszörös eltérés is lehet! Legutóbbi számlacsomag körképünk óta számos banknál magasabb lakossági folyószámla-vezetési költségekkel találkozhatunk. A legtöbb helyen nem is a számlavezetési díjon, hanem inkább a különféle tranzakciós díjakon változtattak, melyek között meglehetősen nehéz eligazodni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Aki megpróbált már eligazodni a bankok különböző lakossági számlacsomagjai, illetve az abban foglalt szolgáltatások díjai között, bizonyára rájött, hogy nem egyszerű a feladat. Aki a "legjobb bankszámlát" keresi, azt ki kell ábrándítanunk, ilyen kategória ugyanis nem létezik. Éppen ezért mi sem vállalkoztunk arra, hogy rangsoroljuk a banki ajánlatokat, helyette inkább magukat a pénzintézeteket kértük meg, hogy ajánljanak számunkra egy-egy csomagot.

Az ajánlatokat két általunk felvázolt ügyfél számára kértük be, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek és teljesen hétköznapi tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 10 bank, 2009. október 29. - november 02. között szolgáltatott. A diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Ötszörös eltérés is lehet!

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláját, ezenkívül bankon belül (15 ezer forint) és bankon kívül (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A tíz bank ajánlata közül A-ügyfél számára - csakúgy, mint három hónappal ezelőtti körképünkkor - az MKB Bank nyújtja a legkedvezőbb ajánlatot, amely mindössze havi 350 forintba kerül. A legdrágább csomag, amit a Citibank ajánl, több mint ötször annyiba kerül, ami éves szinten 17 ezer forintos eltérést jelent.

A Citibank saját ajánlatánál hozzátette, hogy Citibank DUO díjcsomag esetén jóval kedvezőbb díjakkal számolhatnak az ügyfelek, melynek az a feltétele, hogy havonta kétszer 100 000 forintot utaljanak a számlára. Vagyis ha két, egy háztartásban élő 100 ezer forintos jövedelemmel rendelkező ügyfél együtt bankol, akkor számukra a csomag havi költsége mindössze 283 forint.

Mit, hol és mennyiért?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?