Fontos adatok a megtakarításainkról "Első" kézből

Pénzcentrum
2009. október 30. 05:40

Mennyit tud félretenni a magyar? A válság hatására jelentősen csökkent a lakosság hitelfelvételi kedve, amit az MNB és a KSH statisztikák is jól tükröznek. Ezzel egyidőben erősödött a megtakarítási hajlandóság, a nemzetközi trendhez hasonlóan a magyarok is egyre nagyobb számban ismerik fel a takarékoskodás fontosságát. Az Erste Bank az IMAS nemzetközi piackutató céggel karöltve feltérképezte a közép-kelet-európai régiót, melynek értékeléskor érdekes megállapításokra jutottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elsősorban a lakossági megtakarításokra irányuló felmérése szerint honfitársaink 60 %-a nagyon fontosnak tartja a takarékoskodást, de ez nem jelenti azt, hogy a régióban mi rendelkeznénk a legmagasabb arányban megtakarításokkal. A románok is hasonlóan vélekednek, ennek ellenére a két ország ügyfelei a legkevésbé elégedettek a megtakarításaik nagyságával és azok alakulásával.


"A pénzügyi válság hatására a pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan a megtakarítások egyre nagyobb szerepet kapnak a régió országaiban, így hazánkban is"- mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

"A lakosság megtakarítási szokásai az Erste országokban" című kutatás eredményei szerint a legjobb megtakarítók az osztrákok, akik átlagosan havi 43 803 forintnak megfelelő eurót tudnak félretenni, míg legkevesebbet a románok, akik mindössze 12 200 forinttal egyenértékű lejt képesek megspórolni.

Az átlagos havi megtakarítás Magyarországon 14 267 forint, a legnépszerűbb megtakarítási formák közé az életbiztosítások, a bankbetétek és a lakáselőtakarékossági szerződések tartoznak. A cseheknél és az osztrákoknál hangsúlyosabb a bankbetétek és a lakáscélú megtakarítások szerepe.

Hatból egy képtelen megtakarítani, további érdekes adatok

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20