Fontos adatok a megtakarításainkról "Első" kézből

Pénzcentrum
2009. október 30. 05:40

Mennyit tud félretenni a magyar? A válság hatására jelentősen csökkent a lakosság hitelfelvételi kedve, amit az MNB és a KSH statisztikák is jól tükröznek. Ezzel egyidőben erősödött a megtakarítási hajlandóság, a nemzetközi trendhez hasonlóan a magyarok is egyre nagyobb számban ismerik fel a takarékoskodás fontosságát. Az Erste Bank az IMAS nemzetközi piackutató céggel karöltve feltérképezte a közép-kelet-európai régiót, melynek értékeléskor érdekes megállapításokra jutottak.

Az elsősorban a lakossági megtakarításokra irányuló felmérése szerint honfitársaink 60 %-a nagyon fontosnak tartja a takarékoskodást, de ez nem jelenti azt, hogy a régióban mi rendelkeznénk a legmagasabb arányban megtakarításokkal. A románok is hasonlóan vélekednek, ennek ellenére a két ország ügyfelei a legkevésbé elégedettek a megtakarításaik nagyságával és azok alakulásával.


"A pénzügyi válság hatására a pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan a megtakarítások egyre nagyobb szerepet kapnak a régió országaiban, így hazánkban is"- mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

"A lakosság megtakarítási szokásai az Erste országokban" című kutatás eredményei szerint a legjobb megtakarítók az osztrákok, akik átlagosan havi 43 803 forintnak megfelelő eurót tudnak félretenni, míg legkevesebbet a románok, akik mindössze 12 200 forinttal egyenértékű lejt képesek megspórolni.

Az átlagos havi megtakarítás Magyarországon 14 267 forint, a legnépszerűbb megtakarítási formák közé az életbiztosítások, a bankbetétek és a lakáselőtakarékossági szerződések tartoznak. A cseheknél és az osztrákoknál hangsúlyosabb a bankbetétek és a lakáscélú megtakarítások szerepe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hatból egy képtelen megtakarítani, további érdekes adatok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem