0 °C Budapest

Fontos adatok a megtakarításainkról "Első" kézből

Pénzcentrum
2009. október 30. 05:40

Mennyit tud félretenni a magyar? A válság hatására jelentősen csökkent a lakosság hitelfelvételi kedve, amit az MNB és a KSH statisztikák is jól tükröznek. Ezzel egyidőben erősödött a megtakarítási hajlandóság, a nemzetközi trendhez hasonlóan a magyarok is egyre nagyobb számban ismerik fel a takarékoskodás fontosságát. Az Erste Bank az IMAS nemzetközi piackutató céggel karöltve feltérképezte a közép-kelet-európai régiót, melynek értékeléskor érdekes megállapításokra jutottak.

Az elsősorban a lakossági megtakarításokra irányuló felmérése szerint honfitársaink 60 %-a nagyon fontosnak tartja a takarékoskodást, de ez nem jelenti azt, hogy a régióban mi rendelkeznénk a legmagasabb arányban megtakarításokkal. A románok is hasonlóan vélekednek, ennek ellenére a két ország ügyfelei a legkevésbé elégedettek a megtakarításaik nagyságával és azok alakulásával.


"A pénzügyi válság hatására a pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan a megtakarítások egyre nagyobb szerepet kapnak a régió országaiban, így hazánkban is"- mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

"A lakosság megtakarítási szokásai az Erste országokban" című kutatás eredményei szerint a legjobb megtakarítók az osztrákok, akik átlagosan havi 43 803 forintnak megfelelő eurót tudnak félretenni, míg legkevesebbet a románok, akik mindössze 12 200 forinttal egyenértékű lejt képesek megspórolni.

Az átlagos havi megtakarítás Magyarországon 14 267 forint, a legnépszerűbb megtakarítási formák közé az életbiztosítások, a bankbetétek és a lakáselőtakarékossági szerződések tartoznak. A cseheknél és az osztrákoknál hangsúlyosabb a bankbetétek és a lakáscélú megtakarítások szerepe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hatból egy képtelen megtakarítani, további érdekes adatok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?