Megdöbbentő: meddig zuhannak még a betéti kamatok

2009. október 29. 05:33

Mi lesz veled, bankbetét? Sajnos ez alkalommal sem tudunk jobb hírrel szolgálni, mint a megelőző hónapokban: bizony egyre nehezebb kiemelkedő kamatot biztosító betéti konstrukciót találni. Hogy megkönnyítsük a választást, összegyűjtöttük a legjobb ajánlatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglepetést persze nem okoz már a kamatcsökkentés, nem csak azért, mert a jegybank is hónapok óta kamatvágásban van, de mert a piaci szakértők is ezt várták, illetve várják egészen az év végéig.

Ennek megfelelően a banki lekötött betéti kamatok is csökkentek szinte mindenütt, igaz akadt egy-két bank, ahol csak a 12 havi lekötésre vonatkozó kamatot vágták meg, valamint olyan is, ahol az előző havi körkép óta nem változtattak az ajánlatokon.

Mint minden betétkörképünk elkészítésekor, most is három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítottuk össze a bankok legjobb ajánlatait. 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. október 27-én történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Három bank nem csökkentett

Az első táblázatban a 800 ezer forint elhelyezése esetén elérhető legjobb ajánlatok láthatók. Mint előző hónapban is, ismét jelentősen csökkentek a kamatok egy hónapos időtávon már az öt százaléknál alig magasabb ajánlatok is toplistásnak számítanak.


Ekkora összegnél a legjobb ajánlat továbbra is az Allianz akciós betétje, amely három hónapra 11 százalékot fizet. De ugyanez mondható el 3, illetve öt milliói forint lekötése esetén is, igaz ott egy hónapos távon némileg kedvezőbb ajánlatokkal várják a bankok a megtakarítókat.


Az akciós ajánlatokat összesítő táblázat szinte teljesen pirosba borult, hiszen az Allianz, az FHB és a Volksbank akciós ajánlatain kívül mindenütt csökkentek a kamatok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?