20 °C Budapest

Keserű borítékbontás! Mennyit bukott, aki a dollárban hitt?

Pénzcentrum
2009. október 13. 05:40

Kétszámjegyű bukót hozott a tavaszi dollár-para Az elmúlt hat hónapban a 220-230-as tartományból egészen a 180-185-ös szint környékéig erősödött a forint a dollárral szemben. A Pénzcentrum ezúttal a hazai pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba, valamint azt vizsgálta, hogy mennyit bukott az árfolyamon az, aki fél évvel ezelőtt lekötötte a pénzét.

A bankok között az árfolyamcsúcsok idején volt a legélesebb a deviza lekötésekért folytatott verseny, azóta igencsak mérséklődtek a kamatok. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat. 

Az USD/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 6 hónapban (Forrás: www.portfoloifinancial.hu)

A piacon a legmagasabb kamatot 3,20 %-kal az Erste Bank adta, őket követi 3,06 %-kal az MKB és 3,00 %-kal a K&H Bank. Az elmúlt hónapokban csökkentek az elérhető dollárkamatok, az akciós ajánlatok többsége lejárt, azokat vagy egyáltalán nem, vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel hosszabbították meg.

Korábban: Mire ügyeljünk mielőtt deviza átutalást kezdeményezünk? 

A pénzintézetek többségénél már nem feltétel az új forrás elhelyezése, de a meglévő betétekre jóval alacsonyabb kamatot fizetnek. Egyedi módozatot kínál az OTP Bank, az időben sávos akciós konstrukcióban a kamat mértéke az eltelt idő függvényében növekszik.

Az áprilisban aláírt 6 hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le, az ügyfelek rövidesen kézhez kapják aktuális bankszámlakivonatukat. A számokat böngészve a dollár megtakarítással rendelkező ügyfeleket kellemetlen meglepetés érheti, amikor a kamatelszámolás felé fordítják a tekintetüket. Dollárban számolva banktól függően évi 1,00-3,20 %-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót. 

Mennyi maradt 1 millió forintból a 6 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 2009. április 12-én vásárolt dollárt és lekötötte azt 6 hónapra, az a lejáratkor 15,82 %-os veszteséget könyvelhetett el és csak valamivel több mint 840 ezer forintja maradt.

Korábban: Robbanás előtt az euró? Megnyírbálták a kamatokat a bankok

Lapozzon tovább és megtudhatja, hogy mit kínálnak az egyes pénzintézetek!

Erste, MKB, K&H, Allianz, Raiffeisen

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07