8 °C Budapest

Keserű borítékbontás! Mennyit bukott, aki a dollárban hitt?

Pénzcentrum
2009. október 13. 05:40

Kétszámjegyű bukót hozott a tavaszi dollár-para Az elmúlt hat hónapban a 220-230-as tartományból egészen a 180-185-ös szint környékéig erősödött a forint a dollárral szemben. A Pénzcentrum ezúttal a hazai pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba, valamint azt vizsgálta, hogy mennyit bukott az árfolyamon az, aki fél évvel ezelőtt lekötötte a pénzét.

A bankok között az árfolyamcsúcsok idején volt a legélesebb a deviza lekötésekért folytatott verseny, azóta igencsak mérséklődtek a kamatok. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat. 

Az USD/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 6 hónapban (Forrás: www.portfoloifinancial.hu)

A piacon a legmagasabb kamatot 3,20 %-kal az Erste Bank adta, őket követi 3,06 %-kal az MKB és 3,00 %-kal a K&H Bank. Az elmúlt hónapokban csökkentek az elérhető dollárkamatok, az akciós ajánlatok többsége lejárt, azokat vagy egyáltalán nem, vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel hosszabbították meg.

Korábban: Mire ügyeljünk mielőtt deviza átutalást kezdeményezünk? 

A pénzintézetek többségénél már nem feltétel az új forrás elhelyezése, de a meglévő betétekre jóval alacsonyabb kamatot fizetnek. Egyedi módozatot kínál az OTP Bank, az időben sávos akciós konstrukcióban a kamat mértéke az eltelt idő függvényében növekszik.

Az áprilisban aláírt 6 hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le, az ügyfelek rövidesen kézhez kapják aktuális bankszámlakivonatukat. A számokat böngészve a dollár megtakarítással rendelkező ügyfeleket kellemetlen meglepetés érheti, amikor a kamatelszámolás felé fordítják a tekintetüket. Dollárban számolva banktól függően évi 1,00-3,20 %-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót. 

Mennyi maradt 1 millió forintból a 6 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 2009. április 12-én vásárolt dollárt és lekötötte azt 6 hónapra, az a lejáratkor 15,82 %-os veszteséget könyvelhetett el és csak valamivel több mint 840 ezer forintja maradt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Robbanás előtt az euró? Megnyírbálták a kamatokat a bankok

Lapozzon tovább és megtudhatja, hogy mit kínálnak az egyes pénzintézetek!

Erste, MKB, K&H, Allianz, Raiffeisen

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm